SEIZOEN 1950 - 1951

De terugval

  

Het seizoen 1950-1951 zou voorlopig het laatste seizoen in de Bevordering reeks worden voor Racing Club Harelbeke. Speler-trainer Gommaar Mens gaf er de brui aan en ploegkapitein Léon Noppe nam de trainersfakkel over. Veel reden tot juichen had Léon Noppe niet want de nederlagen stapelden zich op en halverwege de competitie bleef Racing Harelbeke nog altijd zonder overwinning. Het bestuur van Harelbeke greep in en de Gentenaar Niemegeerts werd ingehaald om trainer Léon Noppe met raad en daad bij te staan. Niettegenstaande Gommaar Mens zich terug als speler ten dienste stelde van de ploeg en men talentvolle jonge spelers in het elftal bracht geraakte men nooit van de laatste plaats weg. 

Eenentwintig jaar na de oprichting maakte men voor het eerst kennis met de degradatie. Niemegeerts werd bedankt voor bewezen diensten terwijl men het volle vertrouwen behield in Trainer-Speler Léon Noppe. 


Voetbalkalender seizoen 1950-1951


Van Racing Club Harelbeke


 1.RC Harelbeke - Club Roeselare 0-1

 2.SV Waregem - RC Harelbeke 8-3

 3.RC Harelbeke - Edegem 0-0

 4.Moeskroen -RC Harelbeke 2-1

 5.RC Harelbeke SC Menen 1-2

 6.Stade Kortrijk - RC Harelbeke 3-1

 7.RC Harelbeke - Hoboken 0-1

 8.RC Harelbeke - Rac Gent 0-1

 9.Boechout - RC Harelbeke 2-1

10.RC Harelbeke - Beveren  Waas 0-0

11.SV Oudenaarde - RC Harelbeke 4-1

12.RC Harelbeke - Borgerhout 1-4

13.E Wervik - RC Harelbeke 2-0

14.RC Harelbeke - RC Doornik 2-2

15.Edegem - RC Harelbeke 2-1

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


16.RC Harelbeke - Moeskroen 4-1

17.SC Menen - RC Harelbeke 1-2

18.RC Harelbeke - Stade Kortrijk 1-4

19.Sint Niklaas - RC Harelbeke 8-2

20.Hobobken - RC Harelbeke 2-0

21.Rac Gent - RC Harelbeke 1-0

22.RC Harelbeke - Boechout 2-1

23.Beveren Waas - RC Harelbeke 2-0

24.RC Harelbeke - SV Oudenaarde 0-1

25.Borgerhout - RC Harelbeke 3-1

26.RC Harelbeke - E Wervik 1-1

27.Rac Doornik - RC Harelbeke 3-1

28.RC Harelbeke Sint Niklaas 1-0

29.Club Roeselare - RC Harelbeke 3-2

30.RC Harelbeke - SV Waregem 1-0


Nieuwe bij Racing Club Harelbeke

Wordt de nieuwe trainer de reddende engel voor Racing Harelbeke



Wanneer we bij het einde van de wedstrijd Racing Harelbeke - Beveren Waas onze plaats in de perstribune verlieten hooreden we langs alle kanten zeggen eindelijk weer eens een puntje. Aan die enkele woorden die met weinig overtuiging uitgesproken werden konden we dan ook het besluit trekken dat zelfs de meest verstokte Racing supporter stilaan in zijn lot gaat berusten en zich voor het verder verloop van de competitie maar weinig hoop meer schijnt te maken.


Geen productieve aanvaalslijn


Dat de verdediging zich schrap zet om zo weinig mogelijk doelpunten te laten aantekenen is een voldoende feit en immers voor doet zich in de gedurige gewijzigde aanvalslijn hetzelfde evenwel voor aanvalsgolven volgen snel na elkaar op. Doch eenmaal voor de doelmond zakthen moed in de schoenen en worden ze door een behandige tegenstrevers het leder ontfutselen veel liever zagen we op afstand proberen ook al vloog de bal af en toe eens nevens de goede richting.

Zo hebben we bijvoorbeeld Velghe die sedert een drietal wedstrijden telkens van verbedering geeft en wel terug de oude aan het worden is waar de doelpunten achterwege blijven André schijnbaar nog altijd zijn vertrouwen niet heeft teruggevonden. Waar hij in het verleden reeds gevreesd werd om zijn machtig eindschot heeft hij ook niet meer de nodige durf om van ver op doel te kogelen en wil evenals zijn medemaats met het leder in doel stormen. Dat is dan ook wel voor een groot gedeelte de oorzaal van de weinige productiviteit van de aanvalslijn.


De nieuwe trainer


Naar we van een bestuurslid vernamen zou deze week een nieuwe trainer de rangen van Racing Harelbeke komen aanvullen namelijk de Heer Niemegeers ex speler van Rac Gent.

Uit een verleden glorietijdperk waar we nog een nader kennismaking hadden met de voornoemde Heer konden we nader nog vernemen dat hij de voetbalschool volgt en tevens leraar is in lichamelijke opvoeding. We wensen de Heer Niemegeers dan ook dat hij tot voldoening een groot talrijke Ratten aanhangers achter hem krijgt om de opstanding van Racing Harelbeke te mogen bewerkstelligen en hierdoor het behoud in bevordering te verzekeren. Er mag echterniet uit het oog verloren worden dat het niet zo eenvoudig zal zijn om voldoende punten op te stapelen om zonder moeite buiten het degradatie gevaar te blijven. Eensgezindheid en nauwe samenwerking kunnen echter veel bijdragen. Racingers onze hoop berust op u en vergeet vooral niet de mooie spreuk na lijden komt verbijten

SK Edegem - Racing Harelbeke 2-1


Verdiende overwinning van de thuisploeg na een weinig fraaie wedstrijd waarbij de jongens van Edegem zich in de eerste helft lieten meesleuren in het luchtvoetbal van Racing Harelbeke. Daarenboven deed het al het mogelijke om zijn voorhoede aan de gang te krijgen. Maar het zal daar pas in gelukken in de 35 ste minuut wanneer uit een samenspel tussen Willy Truyens en Van Thielen en deze laatste opende de score (1-0).

Na de rust was het spelpeil veel hoger en gaat ook Racing Harelbeke beter en beter voetballen zodat de lokale doelman gepast moest tussenkomen. Maar in de 75 ste minuut verhoogde SK Edegem zijn voorsprong als thuisspeler Verbruggen met een schot van op zowat 30 meter verassend binnenschoot (2-0). Op 10 minuten van het einde begaat thuisspeler Clemment Van Ham een lichte fout in het strafschopgebied begaat met als gevolg een penalty voor de bezoeker uit Harelbeke. En deze werd omgezet door de bezoekende speler André Velghé (2-1) en zo konden de bezoekers uit Racing Harelbeke de eer redden.

 





 Stade Kortrijk - Racing Harelbeke 3-1


Stade Kortrijk start met windvoordeel doch is het niettegenstaande Racing Harelbeke die de eerste aanvallen opzet en leidt. Stade Kortrijk reageert vliegensvlug en door een mooie pas van Vanhaezebrouck aan Witthouck onstaat er een mooie opening maar door de laatstgenoemde wordt deze kans hopeloos verknoeid en een tegenaanval van Racing Harelbeke is er ernstig gevaar voor het doel van Stade Kortrijk.

Parmentier wilde terugspelen op zijn doelman maar deed dat zo onhandig dat Coussens van Harelbeke toeliet om aan de haal te gaan met het leder en ook machtig op doel te schieten doelman Valcke redde in corner. Na een tiental minuten spel neemt Stade Kortrijk lichtjes de bovenhand en aan de 13 de minuut wordt Witthouck in de diepte gestuurd door Vanhaezebrouck en deze plaatst op zijn beurt stuurt hij het ledder mooi voor doel waar Delecysse in een fractie van een seconde vlugger is dan de bezoekende doelman van Racing Harelbeke Van Elslander en het leder in de netten deponeert (1-0). Enkele seconden later zat Hellebuyck, Deurwarder aan het werk en deze loopt enkele passen met de bal en schiet dan toch nipt naast de paal. Stade Kortrijk dringt verder aan en bekomt enkele hoekschoppen die evenwel niets opleveren. Juist voor de rust kan Nolf een quasi zeker doelpunt verijdelen door het leder in corner weg te werken en de rust komt er aldus met een 1-0 voorsprong voor Stade Kortrijk.

Na de herneming heeft Racing Harelbeke zijn opstelling veranderd en wel in de volgende zin Deveirman neemt terug de voorstoppers

plaats in en Devos gaat terug op de back plaats spelen en Velghe wordt midvoor.

Deze verandering schijnt goede gevolgen te hebben want meteen nestelde Racing Harelbeke zich voor het stade doel en een prachtschot van Coissens wordt van onder de dwarsligger gehaald door Stade doelman Valcke en even mooi in hoekschop verwerkt. Enkele minuten later toonde hij andermaal zijn keepers talent wanneer hij in duikvlucht een schicht van Velghe onschadelijk maakt. Stade Kortrijk moet verder nog het initiatief aan Racing Harelbeke laten en Vercruysse komt alleen voor het doel van Stade Kortrijk maar hij schiet hoog boven het doel. De lokalen van Stade Kortrijk beseffen het gevaar en verzetten terstond de bakens en aan de 22 ste minuut zet Delecluysse schuin voor naar Vanhaezebrouck en die laat de doelman van Harelbeke Van Elslander geen schijn van kans en het wordt (2-0).

Racing Harelbeke heeft echter nog niet af en gaat opnieuw tot de aanval over op zoek naar een doelpunt en weet aan de 26 ste minuut langs Vercruysse tot (2-1) te milderen. Het spel vervolgd dan een tijdje verdeeld waarbij de wederzijdse verdedigingen de aanvallen de baas blijven en aan de 39 ste minuut komt Dedeurwaarder alleen voor Van Elslander hij lost een schot en Van Elslander moet het leder losen en Hellebuyck herneemt en het leder botst tegen de onderkant van de doellat terug het veld in maar intussen is de toegelopen Vanhaezebrouck kom nu in het bezit van het leder en legt de bal in het lege doel (3-1). 

De wedstrijd is gespeeld en Stade Kortrijk wint verdiend deze uiterst flauwe derby. Het ongunstige weer had niet kunnen beletten dat voor deze derby strijd een massale opkomst was te noteren.


 Stade Kortrijk : Valcke, Dedeurwaarder, O Nolf, Parmentier, M Hellebuyck, Witthouck, Vanhaezebrouck


 Racing Harelbeke : Van Elslander, Velghe, Pattijn, Noppe L , Devos, Clous, Demeyere, Coussens, Deveirman, Vercruysse, Maraldo, Mens


 Racing Harelbeke zwaar in de problemen

Geestdriftig en zegelustige Racingers kanden nieuwe nederlaag


Na een nieuwe wijziging van de ploeg werd er ter gelegenheid van de komst van het goed geklasseerde Hoboken een goede prestatie van de Racing Harelbeke wordt dan ook verwacht. De talrijke opgekomen supporters worden dan ook geenzins teleurgesteld en leefden met onze mede die onder alle oogpunten volle bevrediging schonk wanneer dan de bezoekers drie minuten voor het einde het winnende doelpunt en Racing Harelbeke zijn zesde nederlaag van dit seizoen opliep konden we toch vaststellen dat de bestuursleden en de supporters met een teleurgesteld gezicht doch met een nieuwe hoop het terrein verlieten en met gerust gemoed de toekomst af te wachten.


 Dient de aanvalslijn gewijzigd


Bij het volgen van deze wedstrijd zal het wel iedereen opgevallen zijn dat kannier Velghe die reeds een drietal jaren de beste Harelbeekse doelschutter was niet in zijn beste doen is. Velghe die reeds sedert de aanvang van de competitie naar de gewenste conditie zoekt komt moeilijk op gang en hierbij spelen de zenuwen wel een grote rol want bij een kleinigheid of de minste tegenslag sprint er een veertje in het raderwerk en is er met Velghe niet veel meer aan te vangen.

Waar hij de laatste tijd aan de ondankbare plaats van aanvalsleider als binnen en buitenspeler opgesteld werd. Kon hij in denetelde bekoren en we de mening toe gedaan zijn dat  André Velghe na een korte rustperiode die hij volgens ons dringend nodig heeft om terug de oude te worden en zijn oude plaats zal kunnen innemen om net als in het verleden met zijn hard eindschot de matchwinnaar voor zijn ploeg te worden. Dat de Racing Harelbeke bij de aankoop van Coussens aan Kortrijk Sport een meevaller hebben is reeds bij zijn derde betwiste wedstrijd tot uiting gekomen.

Tegen Hoboken was hij de ster van het veld en wat hij in het kopspel tegen de topper van Immerseel te kort schoot verhoede hij ruimschoots door langs de grond met allerhande schijnbewegingen en gebaren het leder salonpasjes aan een vrijstaande medemaat door te schuiven zonder zelf in de schaduw te blijven. Portier Van Nieuwenhove wist er van mee te spreken gaf hij zijn binnen en vleugelspelers steeds de gelegenheid om op doel te schieten. Doch de klemvaste verdediging van de bezoekers was niet aan het wankelen te brengen . De twee andere wijzigingen in de ploeg zijn eveneens een meevaller geworden vooral Claus die als back geposteerd werd leverde een schitterende prestatie telkens er een bal in zijn bereik kwam was hij door zijn snelle demarrages of vetesprongen zo zeker van het leder dat het voor de tegenstrever een onbegonnen zaak was om te trachten de pittige Claus voorbij te rennen. Robert Noppe die we als nummer twee bedoelden speelde een van zijn beste wedstrijden en verbeterde nog naar het einde toe. Met een Coussens aan zijn zijde zien we Robert dan ook binnenkort inlossen wat hij als junior beloofde.

De verdediging en het middenveld waren ook weer zichzelf en dienen alleen in een adem vernoemd met een speciaal woordje voor Deveirman. Die middenvelder toen schaduwde zodat laatstgenoemde weinig gelegenheid kreeg zijn gevaarlijke schoten te plaatsen. Hoboken beschikt over een homogeen geheel en speelde op Racing Harelbeke een hoogstaande partij en is een van de beste ploegen die we tot op heden aan het werk zagen. De naaste toekomst zal ons leren in hoeverre we met onze gezegde tot ons recht komen.

Hoe moet het nu verder met Racing Club Harelbeke


 Evenveel tegenslag als vorig seizoen mee slag


Over de huidige of ronkende kan  op dit ogenblik zeker niet gesproken worden te Harelbeke. Het enige veroverde puntje uit vier wedstrijden en de drie punten uit 15 wedstrijden schijnt minder goede vooruitzichten te zullen bevestigen en geeft de grootste zwartkijkers de gelegenheid hun klagende noot te zingen.

Wij ook deelden deze mening en zelfs op het ogenblik dat wij kapitein oefenmeester Léon Noppe Mens opvolgde aan een kruisverhoor onderworpen. Waren wij dan in het vooruitzicht gestalde de vraag komt het nog goed met Racing Harelbeke en een zeer overtuigd was hij niet maar wij mochten nu de zaak dieper in bekijken en de vinger in de wonde leggen veranderden wij even wel van zienswijze.


 Zoveel tegensalg als....


Kapitein Léon Noppe begon met ons aan het afgelopen seizoen te herinneren de Racing won dan inderdaad meerdere wedstrijden omdat het geluk aan hun zijde stond en omdat zij zich van hun kunnen bewust waren en wisten dat wanneer vastlag dan lieten ze zich door niets of door niemand vermurwen speelden zij als overtuigende winst zeker mensen. Wel nu het peil dat Racing Harelbeke op dit ogenblik bereikt is hetzelfde als vroeger gebleven en de kunde is er niet op vermindert en het uithoudingsvermogen is er ook nog en ja macht en kunde zijn zelfs aangescherpt. Oo het gebied prestaties moet dus geen verdere uitleg gezocht worden erger is het als men het zwarte boekje door bladert op elke bladzijde grove tegenslag getekend tegenslag die reeds bij de gespeelde wedstrijden beheerst. Bovendien met het spelermateriaal met Pattijn ( een begaafde achterspeler ) en Vercruysse beiden gekwetst en het wederoptreden van eerstgenoemde wordt nog niet in het vooruitzicht gesteld. Terwijl Vercruysse zondag misschien toch van de partij zal zijn dat is toch tegenslag ? Tenslotte met veelbelovende jongeren die niet kunnen bevestigen met Robert Noppe die sedert zijn soldatenleven het goed pasje verspeelde en met Decraene die de schoenen definitief opborg. Hoe men er zelfs durft aan toevoegen dat die iemand de medespelers opjut gaat ons verstand te boven.

Bovendien is het omdat Sint Niklaas drie doelpunten lukte in een tiijdbestek van vier minuten ? Wil men de schuld van die doelpunten in de schoenen van Léon Noppe schuiven ? Besluit men er uit dat hij niet "wilde" spelen en de andere spelers meteen tot weerloosheid aanspoorde ? Of is het iets anders kwestie dat hij er voor bepaalde personen te veel loopt misschien ? Iemand die vreest voor zijn plaatsje of zo. Het bestuur heeft in heel het geval zijn verantwoordelijkheid te dagen. Er zijn mensen ( het grootste paar zelfs ) die in het bestuur zetelen en het niet eens zijn met de opgeschroefde zaak. Mensen die weten dat Noppe nooit zijn ploeg in het verlies zou storten, mensen die Léon als voetballer en als mens kennen misschien kunnen zij het vuiltje weg vegen en een gekwetste speler in zijn eer te herstellen.



 


Hangt er bij Racing Harelbeke een vuiltje in de lucht Léon Noppe : De ezelstap


Leon Noppe is een eenvoudige club getrouwe die vijftien jaar dienstjaren achter de rug heeft. Het is een jonge mens die zijn jong leven voor Racing Harelbke opofferde en slechts de leuze dienen kende, hij door spartelde de successen seizoenen en miserie tijdperken, hij lachte als alles best ging en zaagde nooit als de ploeg en de spelers het lastig hadden. 

Hij deed wat hij moest doen en bracht moed waar wanhoop heerste zorgvuldig werd zijn verdienstenstaat aangevuld en zo komt het dat hij tevreden over een lang verleden mag terugblikken. Léon vorderde in de jaren en zo zou graag in volle glorie ontwapend worden maar.... U kent de teleurgang van Racing Harelbeke u weet dat alle hoop op redding opgegeven is en met de moed der wanhoop hebben de Ratten zich tegen de ondergang verzet met de moet der wanhoop streed Léon mee. 

Eerst was hij oefenmeester maar die functie was slechts van tijdelijke duur men meende een beter van een onderlegde trainer in de persoon van de Heer Niemegeers gevonden te hebben. Léon morde niet eens als voornoemde zijn functie overnam omdat hij in al zijn bescheidenheid dat hij voor het rolletje niet geknipt was. Zo ging Noppe in de rij van de gewone voetballers staan naast de maats zonder meer.... Hij deed nochtans zoals hij te voren altijd had gedaan en hij bleef dezelfde toegewijde club getrouwe voetballer. Vindt u ook niet dat hij daarmede reeds een grote daad stelde ? Maar grote daden stellen tegenwoordig slechts in de ogen van enkelen er zijn altijd mensen en er zullen er altijd blijven die mensen dat een derde tegenover hen verplichtingen heeft dat die derden moet dansen zoals zij fluiten en ze zijn er " Nopke" s daad doodgewoon bestempelen die zich niet eens afvroegen of zij hem met het wisselen van trainer al dan niet gekwetst hadden die zich niet bekommerden om het hartleed dat hun beste steunpilaar trof Zij vermoeden in Noppe zelfs een gevaar voor het geheel en stuurden op verandering aan eenmaal trachtte men Léon wijs te maken daat hij moest rusten en dat hij vermoeid was en Noppe die zich integendeel bijzonder goed voelde besefte of kon meteen begrijpen dat er een vuiltje in de lucht hing. Men heeft hem toen niet met rust gelaten omdat er reactie kwam toch de week voor deze nu de feiten toch voldongen waren mocht de bom springen Léon Noppe werd niet meer opgesteld en ook stopper Deveirman bleef langs de lijn. 

In het geval Deveirman beweerde men dat het best was om een jongere zijn kans te geven. Doch in kwestie Léon Noppe zei iemand ronduit dat hij de slechte geest in de ploeg was !!... Hoe we zulke dingen durft te zeggen over iemand die vijftien jaar de kleuren van een ploeg liefdevol heeft verdedigd begrijpen we niet zo best.



Obsessie 


Als de klok vijf voor drie wijst en de acteurs klaar zijn om het veld te bestormren en Léon Noppe de ene Harelbeekse na de andere dan diep in de ogen kijkt kan hij het van de zo vele wenzens lezen dat alleen voelen zoals hij dat ook zijn makkers een nieuwe nederlaag in het vooruitzicht stellen. En zich van een bepaalde minder waardigheid complex niet kunnen intmaken. 

Het is verkeerd glad verkeerd dat wl maar wat wilt hé als men nu eenmaal geen meeval kent als men regelmatig punten en wedstrijden verliest meent men zich op de duur geklopt. ikzelf voede Léon Noppe er aan toe en speelde mijn wedstrijd veel zenuwachtiher dan ooit tevoren dat komt omdat ik nu een dubbele verandwoordelijkheid draag deze van oefenmeester en deze van speler. Ik voel het aan mezelf dat het mij nog niet te best voor de wind gaat omdat ik besef dat men als een beetje minder goed gaat de  schuld zo gemakkelijk in de schoenen van de trainer schuift. Men kan er wel niet altijd iets aan doen maar het publiek is tegenwoordig zo ondankbaar het onderschat zo dikwijls de taak van de speler.


En tocht zal de zon schijnen


De lezer zal uit dit alles misschien afleiden dat men te Harebeke droef geestig is of dat men sterk aan een onafwenbare degradatie denk. Wel nu die lezer heeft het wel verkeerd voor want Racing Harelbeke broodnodig heeft is een overwinning die het geschokt zelfvertrouwen weer moet opmonteren en niet langer uitvlijven mag. Eens de eerste overwinning afgedwongen zal zijn zullen de acteurs weer zichzelf geworden zijn en mag men andermaal het grote sterke Racing Harelbeke verwachten. Maar helaas het kwam niet meer goed en Racing Harelbeke eindigde op de laatste plaats met 14 punten.



Transfers bij Racing Club Harelbeke

Midvoor Velghe en voorstopper van Racing Harelbeke naar Kortrijk Sport


Met nog een drietal wedstrijden te voetballen en dan is het gedaan met de competitie 1950-1951 en nog steeds is er geen vaste kampioen in tweede klasse B daar de titelstrijd voor Kortrijk Sport zo goed als verlopen is wordt wordt er van nu af aan reeds gezorgd om het toekomende seizoen beter te doen. 

Moest Kortrijk Sport dit seizoen naar Ere Divisie promoveren dan zouden ze moeten nieuwe speler kopen. Maar nu moeten ze in de eerste plaats nieuwe elementen in hun voorste gelederen brengen want waar de verdediging altijd uiterst best waren, waren er in de aanvalslijn veel zwakke plaatsen. Met spanning volgen we nu de onderhandelingen die aan de gang zijn om midvoor Velghe en stopper Deveirman van Racing Harelbeke aan te werven. Voor Kortrijk Sport wie de verrichtingen van beide een weinig nagaat moet inzien dat ze wel de gelijk op hun plaats zouden kunnen staan in een ploeg als Kortrijjk Sport.


   De uitslagen en de stand van de 30 ste speeldag

Harelbeke - Waregem 1-0

Hoboken - Edegem 1-3

Doornik - Menen 4-2

Borgerhout - Moeskroen 2-0

E Wervik - Club Roeselare 3-0

Stade Kortrijk - Rac Gent 2-4

Sint-Niklaas - SV Oudenaarde 0-4

Boechout - Beveren Waas 1-3

Racing Gent

30

21

2

7

88

26

49

Racing Doornik

30

20

6

4

70

33

44

Stade Kortrijk

30

13

7

10

58

40

36

Borgerhout

30

14

9

7

55

37

36

SV Waregem

30

14

10

6

37

46

36

SV Oudenaarde

30

14

12

4

50

45

33

SK Beveren Waas

30

10

10

10

47

47

30

Club Roeselare

30

12

13

5

37

35

29

AA Moeskroen

30

12

13

5

48

49

29

Hoboken

30

9

12

9

43

63

27

Edegem

30

10

15

7

39

48

27

SC Menen

30

10

14

6

43

51

26

SK Sint-Niklaas

30

9

19

6

42

61

24

Boechout

30

10

16

4

48

64

24

Eendracht Wervik

30

7

17

6

40

74

20

Racing Harelbeke

30

5

21

4

29

63

14

SEIZOEN 1951-1952

De opnieuw in Eerst  Provinciale uitkomende Harelbeekse Paars - Witten gerakten zeer moeilijk op dreef en zouden het ganse  seizoen 1951 -1952 nooit boven de middenmoot uitkomen. Beter dan een tiende plaats in de eindstand geraakte men niet. Door een herindeling van de reeksen kwam Racing Haezlbeke in de nieuwe opgerichte Eerste Provinciale terecht. Léon Noppe vertrok na dat seizoen naar SK Zulte en werd als trainer opgevolgd door Romain Vanovermeire. Opnieuw xerd het een seizoen om zo vlug mogelijk te vergeten.


 Voetbalkalander 1951 - 1952 Eerste Provinciale

 

  1.OL Ingelmunster - RC Harelbeke 3-1

  2.RC Harelbeke - Zwevegem Sport 2-0

  3.RC Harelbeke - SK Roeselare 0-1

  4.VG Oostende - RC Harelbeke 5-3

  5.RC Harelbeke - US Herzeeuw 3-1

  6.WS Ieper - RC Harelbeke 3-4

  7.RC Harelbeke - SV Blankenberge 3-1

  8.E Wervik - RC Harelbeke 2-1

  9.RC Harelbeke - SV Wevelgem 0-1

10.AA Moeskroen - RC Harelbeke 1-2

11.RC Harelbeke - FC Knokke 4-3

12.SW Lauwe - RC Harelbeke 0-0

13.RC Harelbeke - CS Ieper 0-2

14.FC Torhout - RC Harelbeke 1-6

15.RC Harelbeke - SK Tielt 2-0

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________   

16..RC Harelbeke - OL Ingelmunster 1-0

17.Zwevegem Sport - RC Harelbeke 3-1

18.SK Roeselare - RC Harelbeke 7-1

19.RC Harelbeke - VG Oostende 3-0

20.RC Harelbeke - WS Ieper 2-2

21.SV Blankenberge - RC Harelbeke 1-2

22.RC Harelbeke - E Wervik 0-0

23.SV Wevelgem - RC Harelbeke 2-2

24.RC Harelbeke - AA Moeskroen 4-4

25.US Herzeeuw - RC Harelbeke 3-1

26.FC Knokke - RC Harelbeke 4-3

27.RC Harelbeke - WS Lauwe 0-2

28.SC Ieper - RC Harelbeke 7-2

29.RC Harelbeke - FC Torhout 3-1

30.FC Tielt - RC Harelbeke 3-1



 Racing Harelbeke - Zwevegem Sport 2-0


Deze gewestelijke derby had een grote massa voetballiefhebbers op de been hebracht Gommaar Mens die terug is van Lierse om de Harelbeekse kleuren van de Ratten te verdedigen werdluidruchtig toegejuicht en kon den ook terecht als een van de beste tachniekers en zelfs als matchwinnaar aanzien worden. Zwevegem deed meer dan zich verdedigen en kunnen op een zeer goede en faire partij terugblikken.

Al spoedig werd een best spelende achterhoede van de bezoekers op de proef gesteld. RC Harelbeke hield de teugels stevig in hun handen doch zonder veel kansen af te dwingen. Slechts naar het einde toe van de eerste helft kwam Racing Harelbeke opzetten en aanvallen ruststand is nog altijd de beginstand 0-0.

Bij de herneming heeft Zwevegem Sport de toon aan maar de verdediging van Racing Harelbeke met Van Elslander tussen de palen laat zich niet doen. En aan de 69 ste minuut gaat Mens een tweetal spelers van de draadtrekkers voorbij en schiet keihart op de bovenkant van het doel. Maar hijzelf blijft aandachtig volgen en kan dan ook het leder meesterlijk binnen leggen (1-0). Door dit succes en aangemoedigd door hun ontketenen supporters blijt Racing Harelbeke zijn duivels ontbinden en twee minuten later kan Demeyere op corner prachtig met het hoofd binnen werken (2-0) meteen ook de eindstand.



 Prutswerk op gliberige grasmant

Racing Harelbeke en SV Blankenberge kunnen meer dan het presteerde


Racing Harelbeke - SV Blankenberge 3-1


En zijn we daarvoor zo ver gekomen zuchtte een supporter die van de kust kwam kijken naar zijn ploeg. Wat krijgen wij hier feitelijk te zien.? Een Blankenbergse ploeg die onkennelijk is en een Racing Harelbeke dat even slecht voetbalt. 

Vertel mij nu heel even ging die man verder hoeveel mooi voetbal hebt u reeds opgetekend ? Want u bent bij een partij uit Eerst Provinciale en er lopen er hier tussen die nog het begin letter van het voetbal moet leren ? Gottekes toch hoe zeer belangrijk ik mij die zware verplaatsing wat tegen dergelijke velden londen inbrengen ? Niet helemaal niets beste vriend lezer want werkelijk die man had gelijk. Er zijn wil omstandigheden zoals wij in een vorige editie uiteenzette die verzachtende omstendigheden pleiten maar in feite stak er in het hele gedoe geen de minste zwier.

Geen geestdrift geen spanning niets helemaal niets...Het werd een helft om zo spoedig mogelijk te vergeten en er nooit meer aan te denken. Men kan nu wel jammeren over het gladde speelveld over een onmogelijke balcontrole of dergelijke maar dit neemt de goedzakelijkheid in geen geval weg. Het leek inderdaad alsof wij ons tegenover tweeéntwintig acteurs bevonden. Gelukkig verbeterde het nadien enigzins gelukkig begon men te begrijpen dat er feitelijk voor de punten oogst gevoetbald wordt. De intrede van de spanning kon het overige dan ook zo ineens doen vergeten men begon inderdaad werkelijk te vechten voor de en voor het inzetpotje.

Bepaalde alles zich evenwel in spanning en geestdrift en dat bekoorde de wedstrijd van dan af enigzins vooral tot het ogenblik dat Racing Harelbeke tot 2-0 was uitgelopen.

Dan brak een veer Dewulf raakte onkenbaar ( een kwetsuur zal hem waarschijnlijk meerdere weken van het veld houden ) en zo moest SV Blankenberge een zeer ongelijke strijd aanbinden. Wel kwam er voor de kustbewoners een omgezette strafschop doch verder zouden wij het helaas niet brengen, want vooraan het vertrek als een mannetje te kort is... Ziet u Blankenberge voelde zich van dit ogenblik geklopt en bijwijlen ontbrak nog de lust om tegen het aandringende Racing Harelbeke te reageren. 

De strijd was dus beslist en de wedstrijd was gespeeld Racing Harelbeke was de verdiende winnaar doch de cijfers waren overdreven dat mag wel gezegd worden. Wij hadden inderdaad veel liever een minder verschil in doelpunten gezien.0



 Het tweede doelpunt van Racing Harelbeke

 Miserabel en toch


Jawel de kamp vas miserabel maar toch...Toch hebben wij kunnen vaststellen dat SV Blankenberge zijn trotse reputatie in de Eerste Provinciale reeds niet gestolen heeft. Wij willen u in de eerste plaats laten opmerken dat de ploeg voor een groot deel uit jonge elemanten is samengesteld uit elementen die beslist van voetbal een en andere af werten. Wij willen in die zin vooral over de aanvalslijn hebben over Demeulenaere, Teirlinck en ook Dewulf en Janssens en vooral Pietters.

Het komt ons voor dat mensen het aardig wat met mekaar stellen. Wij noteren indderdaad een beste combinatiegeest en af en toe de goede pas. Het gaat nochtans niet op dit compartiment op de wedstrijd van zondag te beoordelen. Wij wachten af tot wij SV Blankenberge eens op het veld aan de slag zien...Hetzelfde kunnen wij over Racing Harelbeke pennen. Er  zijn enkele elemanten die wij absoluut niet kunnen te oordelen hoewel het ons niet ontging dat Deplacke, Dewijn en Soetaert bijvoorbeeld over bepaalde gaven beschikken. In feite zijn er bij Racing Harelbeke slechts twee figuren op de voorgrond getreden maar dan jongens die zich sterk hebben onderscheiden. Wij bedoelen de oudgedienden Léon Noppe en Gommaar Mens. 

Misschien zouden wij Vercruysse omwille van zijn twee doelpunten en zijn anderegevaarlijke ruches daar kunnen bijvoegen doch wij menen dat het volstaat Mens en Noppe te noemen. De eerste technieker zonder twijfel de tweevoeter bij uitstek...Met zijn als het ware de bezielers van het Rattengeheel.



Onze Vedette van de week

Etienne Desimpelaere


Ik meen niet te overdrijven als ik beweer dat van techisch oogpunt bekeken Etienne Desimpelaere de beste speler van Racing Harelbeke is. Er zijn nochtans mensen die hem vuriger zouden willen maar ik weet niet of zij gelijk hebben. Desimpelaere is namelijk midvoor en bovendien een speler die het met eerder klein beetje dynamisme kan stellen. Bij zijn vaardige bal werk past met eerder nuchter overleg. Onbesuisd optreden zou bijgevolg een kink in de voetbalkabel kunnen doen spreingen.

Desimpelaere is nog een piepjong element. Op hem drukte de stempel van oud-internationaal Gommaar Mens wat de gewezen Lierse speler ( gedurende ettelijke jaren trainer bij Racing Harelbeke ) aan eigenschappen had is op Desimpelaere overgezet. Het balletje wordt op dezelfde wijze dood aan de voet gestopt en de uitgevoerde schijnbeweging dragen even grote vrucht en de manier waarop Desimpelaere het spel naar de vleugels opengooit lijkt ook veel op de spelverdeling van de vroegere leermeester. De zwarte krullebol is een geschikte mens om in de teruggetrokken positie het aanvalswerk voor te bereiden. Dat wil nochtans niet zeggen dat hij de duels met zijn stopper niet aandurft. Wel in tegendeel.

De laatste speeldag heeft hij zeker tienmaal met Verbanck contact gezocht. En van deze tien keren ontsprong hij gewist achtmaal de dans. Maar voor hij de strijd met deze stopper aanbond had hij ervoor gezorgd dat hij een vrije rruimte kon betrekken ruimte op welke hij zich uitleven kon waar hij de tijd vond om het balletje naar een willekeurige voet te brengen. Aan zulke tactiek liet Verbanck zich meerdere keren vangen voor hem wanneer Desimpelaere opzette bestond er dan geen voordeel meer. Zijn tegenstrever was inderdaad in de mogelijkheid hem zelf uit zijn stelling te lokken hem keer op keer te rollen het zij met een kleine dribbeling ofwel een passende voorzet.

Begrijp je nu welke troef Racing Harelbeke had en dan ook zijn kaart uitspeelde toen de midvoor als slachtoffer met een kwetsuur uit viel ? Laat ons hopen dat hij er niet veel hinder van zal ondervinden dat hij zondag reeds over al zijn krachten kan beschikken want het toppunt van de vorm is er en je weet dat de conditie een zeer grillig ding is.


 Léon Noppe heeft RC Harelbeke met bestemming SK Zulte verlaten

De Racing Harelbeke aanhangers hebben het geengaan van Leon Noppe met gemengde gevoelens onthaald. De meeste Racing aanhangers betreuren het transferbeleid vooral zij die reeds lang in de voetbalbeweging staan en Léon van dichtbij hebben gekend. Och waar is de tijd dat Noppe zijn ploeg naar Bevordering loodste ? Dan jubelde men om hem niet waar ? Dan bezorgde heel Harelbeke en ver daar buiten hem met lovende woorden omdat hij het toonbeeld van een faire spelers was en meer nog omdat hij een klasrijk element aankondigde. Gdurende zijn achttien jarige loopbaan is de nu dertig jarige Noppe tot een sterke speler open gebloeid en een toonbeeld van clubliefde een vedette zoals wij er zoveel te weinig hebben. 

Nu heeft Leon zijn club verlaten. En de echte Ratten aanhangers. Zij beseffen immers dat nieuwe Noppe's zo moeilijk gekweekt worden. Te Zulte ontvangen ze hem met open armen. De ogen der Sportkringers glunderen hoopvol. En de dirigenten lachen in hun vuisten. Hun ploegje loopt met Noppe immers geen gevaar het zal in volle overgave tegen de stoere Harelbekenaar de zo boordevolle klasse zo een menslievend offerend kunnen aanleunen. Het zal een nieuwe toekomst te gemoed gaan. Een zeer zonnige welicht want meteen kunnen de acteurs dirigenten en supporters in Léon Noppe de mens en de voetballer leren kennen het ga je goed vrien Léon.


De uitslagen en de stand van de 30 ste speeldag


FC Torhout - Zwevegem Sport 2-5

WS Lauwe - Club Roeselare 0-1

Oostende - E Wervik 4-2

FC Tielt - RC Harebeke 3-1

SC Ieper - SV Blankenberge 2-3

AA Moeskroen WS Ieper 5-1

SV Ingelmunster - SV Wevelgem 0-0

FC Knokke - US Herzeeuw 4-1


Club Roeselare

30

13

2

5

75

24

51

SV Wevelgem

30

18

5

6

68

39

44

CS Ieper

30

18

7

4

88

25

43

Eendracht Wervik

30

16

5

9

65

44

37

US Herzeeuw

30

15

9

5

67

58

37

SV Blankenberge

30

12

6

11

61

60

30

Zwevegem Sport

30

13

16

1

65

62

29

FC Knokke

30

11

13

4

55

60

28

WS Lauwe

30

11

13

7

99

58

27

Racing Harelbeke

30

11

14

5

55

62

27

VG Oostende

30

10

6

6

39

64

26

FC Tielt

30

12

7

2

43

72

24

OL Ingelmunster

30

9

6

7

35

62

23

FC Torhout

30

8

16

6

56

77

22

AA Moeskroen

30

8

18

2

53

72

21

WS Ieper

30

1

24

4

56

31

6

Seizoen 1952 - 1953

Racing Harelbeke die twee seizoenen in het sukkelstraatje zat en in het seizoen 1950-1951 degradeerde uit Bevordering naar Eerst Provinciale West-Vlaanderen. En ook in het seizoen 1951-1952 een minder seizoen kende en de verwachtingen niet kon inlossen.

In het komende seizoen 1952-1953 wil het bestuur van Racing Harelbeke een rustig overgang seizoen mee maken. Met de nieuw aangeworven trainer Vanovermeire Romain. Léon Noppe van zijn kant trok na vele seizoenen trouwe dienst aan Racing Harelbeke naar SK Zulte om daar speler-trainer te worden.

 De voetbal kalender van Racing Harelbeke seizoen 1952-1953



  1.SC Ieper - RC Harelbeke 5-3

  2.RC Harelbeke - SV Blankenberge 3-2

  3.Zwevegem Sport - RC Harelbeke 3-1

  4.RC Harelbeke - SC Menen 1-2

  5.US Herzeeuw - RC Harelbeke 2-4

  6.RC Harelbeke - FC Torhout 0-3

  7.SV Ingelmunster - RC Harelbeke  0-4

  8.RC Harelbeke - FC Tielt 3-3

  9.WS Lauwe - RC Harelbeke 2-4

10. RC Harelbeke - E Wervik 3-0

11.Daring Blankenberge - RC Harelbeke 4-2

12.RC Harelbeke - VG Oostende 1-3

13.FC Aalbeke - RC Harelbeke 6-0

14.FC Knokke - RC Harelbeke 3-1

15.RC Harelbeke - SC Oostrozebeke 1-3

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


16.RC Harelbeke - CS Ieper 1-3

17.RC Harelbeke - Daring Blankenberge 3-1

18.E Wervik - RC Harelbeke 4-1

19.SV Blankenberge - RC Harelbeke 2-0

20.VG Oostende - RC Harelbeke 0-2

21.RC Harelbeke - FC Aalbeke 2-1

22.RC Harelbeke - FC Knokke 0-0

23.FC Tielt - RC Harelbeke 3-1

24.RC Harelbeke - SV Ingelmunster 2-0

25.SC Oostrozebeke - RC Harelbeke 1-1

26.CS Menen - RC Harelbeke 2-1

27.RC Harelbeke - Zwevegem Sport 2-5

28.RC Harelbeke - US Herzeeuw 3-0

29.FC Torhout - RC Harelbeke 3-5

30.RC Harelbeke - WS Lauwe 9-0


 

Zwevegem Sport - Racing Harelbeke 3-1 


Zwevegem - Harelbeke. Deze wedstrijd werd een nederlaag voor de Ratten die tot aan de rust toch aardig hun woordje wisten mee te spreken. Bij het begin van de wedstrijd werd langs beide zijden vlug van stapel gelopen en was er langs beide zijden mooie staaltjes voetbal ten beste gegeven. Technisch lag Zwevegem Sport wel een trapje hoger maar door hun slagvaardigheid en goed vleugelspel behielden de Ratten steeds gelijke tred. Het was zelfs Racing Harelbeke die de stand zouden openen langs de jonge Desimpelaere op corner. En zo zagen we meermaals stormram Soetaert en een vlugge Debrabandere met hun switchen steeds gevaar scheppen voor de lokale defensie.

Aan het halfuur zou de thuisploeg dan toch weten gelijk te stellen langs Steelandt en dit na een schermutseling voor het doel van bezoekende doelman Van Elslander. Tot aan de rust kregen we nog verdeeld spel te noteren en beide ploegen konden met een 1-1 stand naar de kleedkamers wat tenslotte de juiste uitslag was voor deze eerste helft.

Na de koffie nam Zwevegem kordaat de bovenhand en wanneer op een algemene aanval een strafschop werd toegekend aan Zwevegem Sport betekende dat de ineenstorting voor de jonge elementen van Racing Harelbeke. Het was Deleu die de strafschop omzette en zo zijn ploeg een 2-1 voorsprong bezorgde. Het was dus vanaf dit ogenblik dat alle samenhang bij Racing Harelbeke zoek was en hiermede Zwevegem Sport dankbaar gebruik maakte om even later het lot der bezoekers te bezegelen zodat men een eervolle uitslag huiswaarts gekeerd. 

We moeten er aan toevoegen als dit voor Racing Harelbek een goede prestatie was tegen over een reeds geroutineerde Zwevegem. niettegenstaande de nederlaag mag heel het elftal van Racing Harelbeke geloofd worden speciaal voor hun eerste helft tot aan de fatale strafschop.  




De competitie gaat verder in de provinciale reeks

 Zondag aanstaande is er Racing Harelbeke - SC Menen


Racing Harelbeke - SC Menen 1-2


Deze wedstrijd die een drietal weken geleden moest worden gespeeld werd aanvankelijk op aanvraag vanwege Racing Harelbeke verschoven naar 19 oktober te 15 uur.

Deze gewestelijke derby zal zonder twijfel veel toeschouwers naar het terrein lokkken en aan spanning en sensatie zal het eveneens niet ontbreken daar beide ploegen voor de overwinning zullen strijden dit in een ware derby atmosfeer. Het volk kreeg waar voor hun geld, het was een echte streekderby die alle kanten uit kon met goed voetbal van beide ploegen met fair spel. De bezoekers uit Menen haalden de bovenhand met als eindstand 1-2 maar het kon evengoed een gelijkspel geweest zijn die alles in acht genomen misschien juister was geweest. Voor  zondag eerstkomende ter gelegenheid van de wedstrijd van de nationale ploeg Belgié-Nederland zijn er geen voetbalwedstrijden op de kalender.


VG Oostende - Racing Harelbeke 0-2


De Ratten hebben aan de kust een zeer goede partij voetbal vertolkt en hebben een zeer verdiende overwinning geboekt. Het elftal op zijn geheel sloot als een bus en waar de lokalen drie plaatsvervangers in hun lijn stelden was maar de vraag of dat dit de oorzaak van het verlies was maar nee dat was het niet. Desimpelaere was terug de gevaarvolle midvoor en sterk geruggesteund door Bruneel schiep hij reeds steeds herrie in het lokale kamp. 

Wij moesten echter tot aan het halfuur wachten toen om Bruneel krachtig op doel te zien schieten een schot welke te pletter vloog op de dwarslat om Desimpelare tensotte succesvol te zien hernemen. Oostende trachtte het tij te doen keren doch zonder gevolg en de rust kwam met een gevleide 0-1 score de juiste weergave van het spelbeeld had weergegeven. 

Na de rust namen de lokalen kordaat de teugels in handen en toen Van Leke een reuzekans miste om gelijk te stellen namen de Ratten alras terug de bovenhand. Hierop drongen zij hun spel op en zouden vervolgens voor het overige der partij het hoge woord voeren. Een tiental minuten voor het einde zou bezoeker Bruneel een einde stellen aan een doelworsteling en meteen waren de eindcijfers bereikt. Wij zagen tenslotte de reeds lokale permutaties zonder succes. Racing Harelbbeke behaalde een kostbare overwinning aan de kust.




 RC Harelbeke - FC Knokke 0-0


Op het terrein van Racing Harelbeke was het vollen back als wanneer spelleider de ploegen in lijn stelde. De Ratten stelden zich tegen wind op en ontketende vrij spoedig een offensief in regel. onder de kundige leiding van de Heer Van Loot Jos en meteen werd de bezoekende verdediging hart op de proef gesteld maar de bezoekende doelman was zo goed en dik in vorm en hij hield zijn netten dan ook vrij. Hoe Harelbeke zich ook inspande en meest aan bod kwam de stand bij de rust bleef 0-0.

Bij de herneming waren we nogmaals getuige van mooi en snel voetbalspel van beide zijden werd er gezwoegd om de winnende goal te scoren doch te vergeefs. Met de leiding in hun voordeel mochten de kustjongens zich tevreden achten dat ze de halve inzet konden mee slepen. Maar Racing Harelbeke verdiende zeker beter. Matige leiding.




 De bezoekende verdediging en hun aanval was niet productief genoeg


FC Torhout - RC Harelbeke 3-5


Ruim een uur hadden de Ratten het initiatief in handen gehad en indien de verdediging van de thuisploeg niet zo slap gepresteerd hadden ze nooit de beide punten naar Harelbeke kunnen mee nemen en Torhout het onderspit moeten delven dient toegeschreven te worden aan een tr kort aan productiviteit. Doch anderzijds aan de bezoekende verdediging en hun doelman werd fel toegejuichte vaandeldragers was. Wanneer Racing even voor de rust de score opende na te veel treuzelen van een Torhout verdediger was dit hun eerste gevaarlijke aanval.

Dit doelpunt veranderde geenzins het spelbeeld want de Ratten bleven verder aan bod en hun besluitvaardiheid van de Paars-Witten liet nu niet de wensen over en wanneer zij dan toch op doel schoten stond er een zwakke doelman tussen de palen van Torhout die reeds met alle moeite ieder bal probeerde te weren de ruststand kwam er dan ook met een 0-1 stand. Wat ons in ieder geval als juiste weergave kon bevredigen want juist voor de rust viel er nog een bezoekende doelpunt dit keer van Desimpelaere ruststand 0-2. Na de rust waren de Ratten het eerst in de aanval dit met agressief mooi voetbal en de aanvalslijn kwam drie maal alleen voor de doelman van FC Torhout en maakten de wedstrijd helemaal af. Toen lieten ze Torhout rustig voetballen maar ze werden even kalm opgevangen maar in het laatste halfuur brachten ze de stand op 3-5 die meteen ook de eindstand was van deze spannende wedstrijd.




 Verdiende overwinning te Torhout en het behoud in Eerste Preovinciale is bijna verzekerd


Met de overwinning te Torhout mag gerust aangenomen worden dat de Ratten thans het behoud in Eerste Provinciale reeds verzekerd hebben. Ze hebben er tevens de meeste kansen toe. Zondag aanstaande als laatste wedstrijd hebben zij aan huis WS Lauwe te bekampen en op papier blijven de punten thuis.

Maar opgepast Ratten laat u niet verleiden en neemt kordaat en vastberaden op want moest WS Lauwe u struikelsteen dienen dan wordt of kan het fataal zijn. Wij blijven geloven dat het zoverre niet zal komen en dat een klinkende overwinning het seizoen

1952-1953 moge sluiten. Wij wachten op het resultaat van toekomende zondag af om verder commentaar uit te brengen over het verlopen seizoen. Tot slot mogen wij gans het elftal een proficiat toesturen om hun harde kamp geleverd te Torhout. Vergeet niet dat de Ratten alras uitgelopen waren tot 0-2 dus lieten zich niet ontmoedigen en zouden nog verder de stand verhogen tot 3-5 en hadden ook in de tweede helft de teugels sterk in handen tot het einde van deze mooie boeiende partij en ze zijn bijna zeker van een verder verblijf un Eerst Provinciale.

 De Ratten hebben het seizoen besloten met een klinkende zege en hier mee het behoud in Eerste Provinciale verzekerd


 Racing Harelbeke - WS Lauwe 9-0

Wat wij voorspeld hadden is werkelijk geworden : WS Lauwe werd met een zware nederlaag huiswaards gestuurd. De Ratten namen van in het begin de teugels in hun handen en de doelpunten stapelden zich op. Het ganse elftal sloot als een bus en de ploeg van Lauwe hadden maar weining in te brengen. In ieder geval hebben  de Ratten hun behoud kunnen verzekeren in de hoogste Provinciale reeks, gedurende de laatste vijf wedstrijden was de toestand heel zeker bepalend geworden.

Alleen wanneer op donderdag 14 mei de uitgestelde wedstrijd WS Lauwe - Oostende gespeeld werd en laatsgenoemde bezweek aan de leie boorden bracht dit enigzing wat verlichting voor Paars-Wit. Het betekende nog niet alles neen alleen bleven Oostende en Wervik en Racing Harelbeke op gelijke hoogte. Tenslotte kregen wij de laatste wedstrijden die zoveel belangstelling lokken als voor de titel als voor de degradatie. Menen bekwam de grote eer daar zij te Knokke een gelijkspel behaalden en dit was voldoende om kampioen te worden in deze reeks. De twee vacante plaatsen zullen verder ingenomen worden door SV Wevelgem en Stade Kortrijk zodat de Eerste Provinciale reeks nu reeds zijn vormen heeft gekregen voor het kampioenschap 1953-1954.




Voetbalnieuw uit Harelbke


Uit betrouwbare bron werd vernomen dat JOZEF VAN LOOY van ARA Gantiose toekomend seizoen bij Racing Harelbeke zal optreden als speler trainner. De transfer werd dindag jongst leden ondertekenRd. Deze flinke aanwinst zal de Ratten geweldig versterken en onder de kundige leiding van speler-trainer Van Looy zal de ploeg Racing Harelbeke terug kunnen mededingen om een ereplaats te bekleden.

Bepaalde jonge spelers hebben vserleden seizoen de vuurproef doorstaan en zullen nu met deze kundige speler in hun midden de volle maat kunnen geven. Van Looy speelde verleden seizoen nog 25 wedstrijden in de eerste ploeg van KAA Gent Ook dient het bestuur van Racing Club Harelbeke met hun sympathieke voorzitter Jozef Lanneau aan het hoofd geluk gewenst te worden voor dit lofwaardig initiatief. 

De supporters dienen deze daad naar waarde in te schatten en het bestuur te steunen met alle middelen. De spelers van Racing Club Harelbeke dienen nu ook hun steentje bij te brengen door de oefeningen te volgen en de raadgevingen stipt te onderhouden.


Waar en weg is, is een weg !!

 De uitslagen en de stand van de 30 ste en laatste wedstrijd

CS Ieper - SV Ingelmunster 5-1

E Wervik - D Blankenberge 2-1

FC Knokke - Menen 0-0

Oostrozebeke - FC Tielt 1-1

WS Ieper - US Herzeeuw 3-0

RC Harelbeke - WS Lauwe 9-0

FC Aalbeke - VG Oostende 5-3

Zwevegem Sport- FC Torhout 5-0

SC Menen

30

20

3

6

78

32

49

FC Knokke

30

18

5

5

76

44

47

CS Ieper

30

20

2

6

75

34

44

FC Aalbeke

30

18

7

4

75

42

35

WS Ieper

30

14

8

7

74

49

35

Zwevegem Sport

30

13

11

5

72

51

31

FC Torhout

30

13

11

7

55

54

29

Racing Harelbeke

30

11

15

9

63

60

28

US Herzeeuw

30

7

13

4

51

69

27

FC Tielt

30

11

11

8

53

53

27

SC Oostrozebeke

30

11

11

7

60

65

27

Eendracht Wervik

30

12

12

6

49

61

27

VG Oostende

30

8

10

8

39

62

24

D Blankenberge

30

10

15

5

53

60

23

WS Lauwe

30

5

17

5

42

90

9

SV Ingelmunster

30

6

17

4

13

91

3

Seizoen 1953 - 1954

Van Looy Jos en zoon Gust bij Racing Harelbeke


De Ratten wilden zo vlug mogelijk terug naar Bevordering. En om hun ambitie kracht bij te zetten ging men op zoek naar een leiding gevende figuur. Deze vond men in de persoon van Jozef Vanlooy die werd aangekocht bij ARA Gantoise en die de voorbije competitie nog goed was voor vijfentwintig wedstrijden in het eerste elftal van de Oost-Vlaamse Eerste klasse ploeg.

Van Looy nam met zijn familie zijn intrek in het rechtover het terrein gelegen Café "Stadion" en nam de taak van speler-trainer op zich. Het bestuur onder leiding van Ere voorzitter Joseph Lanneau eiste niet dat er onmiddelijk gepromoveerd werd maar wou op langere termijn een ploeg op de been brengen die vooral bestond uit eigen talentrijke jongeren die samen met de oudere routiniers de vooropgestelde ambitie konden waarmaken.

Zoals in het seizoen 1952-1953 behaalde men een verdienstelijke vierde plaats. De Nijlenaar die op de sympathie kon rekenen van gans voetbalminnend Harelbeke en zorgde tijdens het seizoen 1955-1956 voor een primeur in de Paars-Witte geschiedenis. Nadat reeds heel wat jonge spelers hun kans hadden gekregen en gegrepen zou Van Looy zijn eigen zoon August in het eerste elftal droppen .Zo speelde voor het eerst iemand aan de zijde van zijn vader in het Racing Harelbeke elftal. Dat Van Looy junior uit het goede hout gesneden was bewees hij op de zevende speeldag. In de door Racing met maar liefst 9-2 gewonnen wedstrijd tegen het toen op de tweede plaat geklasseerde Kuurne Sport scoorde hij drie prachtige doelpunten. Jammer voor Paars-Wit en zijn aanhangers hield Gustje het al naar een seizoen voor bekeken.

Een seizoen die werd afgesloten op een vijfde plaats en waar men later nog op terug komen. Vlak voordat de competitie 1956-1957 op gang werd gefloten vierde Racing Harelbeke zijn vijfentwintig jaar bestaan en kreeg het de eretitel van Koninklijk Racing Harelbeke toegekend. Na een seizoen zonder hoogtes of laagtes eindigde men op de zevende plaats. 1958 Zou het zwaarste jaar worden uit de geschiedenis. De Paars-Witten die vrijwel het ganse seizoen meestreden om de kampioenstitiel verloren vier wedstrijden voor het einde hun trainer-Speler. Van Looy kwam samen met zijn echtgenote om het leven bij een zwaar verkeersongeval op de grote baan Gent - Kortrijk. Een ongeval waar naast de twee dodelijke slachtoffers ook nog twee zwaargewonden vielen. En zo kwam na bijna vijf seizoenen bruusk een einde aan de samenwerking tussen Racing Harelbeke en hun geliefde trainer. Hoe groot de verslagenheid in Harelbeke was dat was niet te beschrijven. Met honderden waren ze er dan ook bij toen te Nijlen definitief afscheid werd genomen van Jozef Van Looy en zijn echtgenote. Het leven ging nu eenmaal verder en zo ook de competitie. Doch het was geen gemotiveerde ploeg meerdat het seizoen 1957-1958 afsloot op de tweede plaats op acht punten van kampioen Zwevegem Sport.

 De voetbalkalender van het seizoen 1953 - 1954

Van Racing Club Harelbeke


  1.Stade Kortrijk - Rac Harelbeke 1-2

  2.Rac Harelbeke - SK Steenbrugge 0-2

  3.Rac Harelbeke - FC Tielt 2-3

  4.FC Knokke - Rac Harelbeke 2-2

  5.Rac Harelbeke - WS Ieper 4-2

  6.D Blankenberge - Rac Harelbeke 3-1

  7.Rac Harelbeke - SC Oostrozebeke 4-0

  8.Kuurne Sport - Rac Harelbeke 3-1

  9.CS Ieper - Rac Harelbeke 1-1

10.SV Blankenberge - Rac Harelbeke 2-1

11.Zwevegem Sport- Rac Harelbeke 1-2

12.FC Torhout - Rac Harelbeke 2-2

13.Rac Harelbeke - US Herzeeuw 1-1

14.Rac Harelbeke - SV Wevelgem 5-1

15. FC Aalbeke - Rac Harelbeke 1-0

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


16.Rac Harelbeke - FC Torhout 1-2

17.SV Blankenberge - Rac Harelbeke 7-0

18.Rac Harelbeke - CS Ieper 0-1

19.Rac Harelbeke - D Blankenberge 5-1

20.WS Ieper - Rac Harelbeke 3-0

21.US Herzeeuw- Rac Harelbeke 2-1

22.Rac Harelbeke - FC Aalbeke 3-2

23.SV Wevelgem - Rac Harelbeke 0-3

24.Rac Harelbeke -  FC Knokke 3-2

25.Rac Harelbeke - Zwevegem Sport 3-2

26.FC Tielt - Rac Harelbeke 1-4

27.Rac Harelbeke - Stade Kortrijk 5-2

28.Rac Harelbeke - Kuurne Sport 2-1

29.SC Oostrozebeke - Rac Harelbeke 1-2

30.SK Steenbrugge - Rac Harelbeke 1-2


 Kuurne Sport - Racing Harelbeke 3-1


Deze partij werd gekenmerkt door een open verloop en eindigde met een verdiende overwinning voor Kuurne Sport dit wel met fel overdreven cijfers.

Aanvankelijk kwam Kuurne Sport goed aandringen dankzij het opbouwende werk van hun middenvelders. Na een kwartier spel dwongen de Ratten op hun beurt aan maar Van Looy had weinig meeval voor doel. Alhoewel de partij vrij evenwichtig verliep kon Kuurne Sport profijt trekken uit een paar flaters van de Racing Harelbeke verdediging om de rust met 2-0 voorsprong te beriken. Onmiddelijk na de pauze dreef Kuurne hun voorsprong op en trok zich daarna in Verdediging. Vermelden we nog dat een strafschop voor de lokalen door Quenquin gemist werd.


Doelpunten : Mingels (1-0) Vandewalle (2-0) Debruyne (3-0) Vercruysse (3-1)  


De ploeg die verloor op Kuurne Sport

Bij Racing Club Harelbeke


De mannen van Jos Van Looy ondergaan een gevaarvol reisje naar Cercle Ieper doch met Calu terug tussen de palen. Racing Harelbeke zal wel zorgen dat de spijtige nederlaag opgelopen bij buur Kuurne Sport uitgewist wordt in de katjesstad.

Inderdaad de jongste wedstrijd gespeeld te kuurne was bepaald een zeer grote tegenvaller voor de Ratten door het slecht verdedigen was de oorzaak dat Kuurne Sport beide punten veroverde.

Het eerste kwartier ondernam hen een zekere deel van hun zelfvertrouwen en aan de rust schenen de lokalen het reeds voor de voeten te hebben. Na de spijt bepaalde overwicht bleef de nederlaag onveranderd. Wij geloven dat nu te Ieper de Ratten zullen zorgen voor de verassing en wel in die dat beide punten naar Harlbeke zullen mee afreizen.



CS Ieper - Racing Harelbeke 1-1


Een strafschop ontnam de Ratten een verdiende overwinning


Deze partij verliep meestal in het voordeel van de Ratten waar zij het met goede combinaties tot gevaarlijke aanvallen brachten. SC Ieper lagen bepaald niet onder maar ze schoten technisch toch te kort tegen Van Looy en zijn manschappen. Toen aan de rust de bordjes nog blank stonden kon men dit wel als bevredigend noemen dit voor beide partijen. Langs lokale zijde alhoewel minder samenhangend spel viel en men evenwel aan maar hun verdediging speelde een goede wedstrijd. Bij de Ratten schoten verschillende compartimenten aan en men wilde het soms wel te mooi doen en te ver drijven met het leder aan de voet in het doel lopen. 

Met dergelijk vertoon bereikte men de rust met een blanke 0-0 stand.

Na de herneming kregen wij hetzelfde spelbeeld terwijl de Ratten alles op alles zetten en Van Looy dirigeerde de voorhoede op secure wijze en na een twintigtal minuten kon hij  een dieptepas naar Desimpelaere geven deze stond ongedekt en besloot met een mooi doelpunt 0-1. Dit schudde de lokalen uit hun slaap en de thuisploeg dat gans de wedstrijd zeer onproductief acteerde probeerde de bakens te verzetten. De verdediging van de Ratten werd versterkt om alle zekerheid. Stillaan verliepen de minuten en men geloofde in een bezoekende overwinning. Wanneer de lokalen juist voor het einde doelman Calu nog onder schot namen floot de scheidsrechter een strafschop wegens hands van Gheyssens in de zestien meter. Hierop reageerden de Ratten maar onder al dat protest legde Kerrebrouck het leder buiten bereik van doelman Calu in de touwen en de gelijkmaker was geboren.

Hierop kwam het einnde van deze spannende wedstrijd waar de Ratten wel de overwinnig verdienden. Wij zijn in onze voorspelling niet bedrogen die is juist uitgekomen en het gelijkspel kwam tot stand slechts op een strafschop enkele seconden voor het einde. Van Looy en zijn mannen hadden echter de overwinning verdiend maar de hand van back Gheyssens ontnam hen een punt. De verrichting te Ieper is heel zeker het bewijs dat de verdediging heel wat zekerder acteerde dan de drie vorige wedstrijden zodat de successen nu wel zullen volgen. In de klassering bezetten zij een goede plaats waarmede nog alles kan verwezelijkt kan worden.


RAC Harelbeke : Calu, Viaene, Gheyssens, Destoop, Bruneel, Vercruysse, Dewijn, Desmaele, Van Looy, Debreabandere, Desimpelaere



Bij Racing Club Harelbeke

Na het 1-1  gelijkspel op Cercle Ieper


Racing Harelbeke vertrok naar SC Ieper met een volledig elftal waarin keeper Calu zijn wederoptreden deed. De spelers van de thuisploeg acteerden de ganse wedstrijd onproductief.

De Ratten speelden de eerste helft met een versterkte verdediging terwijl Racing in de tweede helft alles op alles zette. Dit zou hen toelaten aan de 65 ste minuut het openingsdoelpunt te netten. Terug werd de vesting gesloten en de Ratten beoogden slechts een doel de verworven voorsprong te behouden. Dit bleek vooraf werkelijkheid te worden tot even voor het einde van de wedstrijd de fatale strafschop de overwinning op de helft gebracht werd. De Ratten hebben te Ieper een goede partij vertolkt en de verdediging speelde terug zelfzeker met doelman Calu tussen de palen het middenveld en de voorhoede sloten onderling aan mekaar zodat hiermede naar nieuwe successen kan uitgezien worden. Volgende zondag zullen de Ratten dit willen bewijzen tegen SV Blankenberge daar twijfelen we niet aan. Het zal ons naar een aangename partij leiden omdat de kustjongens het nu ook van voetbal houden en dit logischer wijze naar een aantrekkelijk vertoon zal brengen. Van Looy en co zullen hun spelwijze kunnen ontwikkelen. Dat zij nu niet tot tegen de touwen gaan lopen met de bal dat is nu prescies niet van doen. Er kunnen ook mooie doelpunten gescoord worden van op verre afstand is het niet Desimpelaere en Desmaele.



De afwezigheid van Bruneel drukte bij Racing Club Harelbeke


Racing Harelbeke had dit seizoen een gunstige klassering verwacht die het ook heeft kunnen bemachtigen met een zeer mooie vierde plaats met 34 punten. 

Het gooide mooi en goed voetbal op tafel het vormde een jeugdig geheel en het stond onder de leiding van iemand die de voetbalsport op zijn duimpje kent, Jos Van Looy bedoelden wij. Men kan het in sommige Racingmiddens over de mogelijkheid een ereplaats weg te kapen en misschien zo voegde bepaalde mensen er aan toe dit seizoen moet een ploeg gevormd worden om volgend jaar in het seizoen 1954-1955 een gooi naar de kampioenstitel te doen. Maar kijk de meest optimistische vooruitzichten zijn aan spaanders geslagen. Zij brokkelden stuk voor stuk tot zij helemaal verzonken. Racing Harelbeke is diep gevallen en het moet nu zelfs alles geven om op een mooie ereplaats te eindigen en niemand kan voorspellen of die kampioenstitel er ooit zal komen. Wat de reden daarvan is weet ik ook niet het is anders wel een feit ( en daar is iedereen van overtuigd ) dat Racing daar nooit zou gestaan hebben mocht het al die tegenslagen niet gekend hebben en niet naar een andere tactiek gebruikt hebben indien Bruneel die een van zijn sterktste seizoenen en schittert zo een zware blessure opliep en zijn scheenbeen brak. 

Ik beweer niet dat de ambitie weg is maar het is zondag immers duidelijk opgevallen dat de verdediging goed op haar potten staat zei werden inderdaad weining gepasseerd en overspeeld de tegenstrever zijn dikwijls overhoop gespeeld. U moogt uit dit gezegde nochtans geen verkeerde indruk opdoen. Ik bedoel in geen geval dat het Bruneel is die schitterde dat zeker niet er waren er zeker en vast nog Vercruysse, Viaene, Ghyssens waren zeker ook heel goed aan het voetballen en met hun capaciteit op hun plaats maar iedereen voeldee wel aan dat Viaene geen stopper is maar een echte back en zeker niet het type Bruneel is zeker niet maar hij is wel een der kostbaarste pions uit het geheel. Maar een stomme beenbreuk heeft er echter anders over beslist Bruneel kon niet meer verder spelen en zijn afwezigheid liet zich inderdaad stevig voelen anders waren er veel meer doelpunten gevallen zeker weten dan de 1-1. Het middenveld is goed dankzij Dewijn en Destoop terwijl de aanvalslijn Desmaele ( vooral hij ) Van Looy en Desimpelaere schitterden en ook Joris Deplancke aan de hand van dat gene hij zondag voorbracht mag zich eveneens op een gunstige citatie beroepen. Ik heb die zelfde dag echter een zaak betreurd het verwaarlozen van Desimpelare namelijk.

De Paars-Witte buiten links sneed als een mes door de boter en gaf staaltjes van oprechte voetbalkunde maar hij kon die niet altijd ontwikkelen om de eenvoudige reden dat hij meer werkloos dan wel actief was. Natuurlijk is te begrijpen dat Racing Harelbeke een groot deel van de acties van Van Looy afstemt maar de Jos kan niet altijd alles. Hij wordt ten andere door alle ploegen in de perfectie geschaduwd. Dit konden wij voor de zoveelste keer uitmaken en daarom speelde Velghe een beetje waakhond.


 ( André Blancke )


Het eerste doelpunt van Racing door Van Looy

De uitslagen en de stand van de laatste wedstrijd


D Blankenberge - FC Tielt 3-1

SV Wevelgem - SV Blankenberge 4-4

Kuurne - Hherzeeuw 3-0

WS Ieper - Zwevegem 1-0

Stade Kortrijk - Oostrozebeke 1-1

SK Steenbrugge - Rac Harelbeke 1-2

FC Knokke - FC Torhout 4-1

Aalbeke  - SC Ieper 2-1


SC Ieper 

30

23

6

7

90

49

44

FC Tielt

30

13

7

10

58

43

36

SV Blankenberge

30

14

15

6

71

50

35

Rac Harelbeke

30

15

10

5

62

53

34

SV Wevelgem

30

10

15

9

47

50

32

FC Knokke

30

12

11

7

57

56

32

US Herzeeuw

30

12

11

7

52

55

31

Stade Kortrijk

30

12

11

8

57

56

31

Zwevegem Sport

30

12

12

6

48

58

30

FC Aalbeke

30

8

13

8

58

28

29

Kuurne Sport 

30

12

11

6

50

48

29

WS Ieper

30

11

12

6

74

56

28

SK Seenbrugge

30

10

17

2

70

74

25

FC Torhout

30

6

14

7

41

62

24

SC Oostrozebeke

30

7

16

7

44

31

21

D Blankenberge

30

10

17

5

54

63

21

SV Wevelgem - Racing Harelbeke 0-3

Het derby tussen SV Wevelgem - Racing Harelbekeke heeft SV Wevelgem tot geen goed einde weten te brengen en verdiend zijn thuis

wedstrijd voor het eerst in dit seizoen verloren. Al spoedig namen de bezoekers uit Harelbeke de leiding in handen. En aan de elfde minuut speeld Vuylsteke het leder door naar Van Looy die zonder aarzelen de doelman van Wevelgem Dallewijn het nakijken bezorgde. Maar Wevelgem stak nu en dan even het neus aan het venster zo zagen wij een kopstoot van Delrue nipt naast vliegen.

Bij een algemene doorbraak met zeer goed en mooi voetbal weet Joris Deplancke rond de 25 ste minuut de score op te drijven tot (2-0). En terug op een pas van de uitstekend spelend Vuylsteke wordt Desmaele geraakt en hinkt hij verder zonder nog van nu te zijn voor zijn ploeg en met Racing Harelbeke bereiken we de rust met een 0-2 stand.

Na de herneming is SV Wevelgem doorlopend in de aanval doch hun voorhoede speelt onsamenhangend en verder dan schoten van uit de tweede lijn komen ze niet en de pogingen gingen dan nog nipt naast of over of naast het Harelbeekse doel. Vanaf nu speelt Racing Harelbeke op de counter en zo weten zijn aan de 89 ste minuut wanneer de doelman van Wevelgem te ver is uitgelopen kon Van Looy zonder veel moeite de (0-3) aantekenen voor zijn ploeg Racing Harelbeke en meteen de verdiende eindstand vastleggen.

Seizoen 1954 - 1955

Racing Harelbeke heeft de wind in de zeilen Jos Van Looy


Hoop op een mooie ereplaats


Jos Van Looy is er nog niet in....Dat zegt men van de vroegere AA Gent speler die de rol van trainer-speler bij Racing Harelbeke vertolkt. En hij bevestigd dat, ik kom maar langzaam in conditie vertelde hij ons na de tegen Wevelgem gespeelde wedstrijd. Ik voel mij nochtans elke week een iets beter worden. Over enkele weken ben ik welicht waar ik moet zijn. Denk nu nochtans niet dat Van Looy een tegenvaller is of dat hij zo gebrekkig speelt dat hij voor de ploeg een rem betekend.

Ik zou hem aan de hand van zin jongste prestatie eigenlijk bij Racing als eerste spelverdeler moeten vernoemen. Over zijn voetbalwijze klaagt men ten andere niet. Alleen zeurt men een beetje over zijn eindschot dat vorig seizoen zo pressies was maar dit keer nog niet in de volmaakte plooi ligt. Indien Van Looy de goede richting terugvind is onze ploeg volmaakt. Houdt men te Harelbeke bij. Het is vertrouwen goed gezien....Nu wil ik vertellen dat Racing Harelbeke eigenlijk zonder de beste pion van zijn ploeg in het veld moest, kanthalf sukkelend met de voetblessure was er immers niet bij. Zijn afwezigheid werkte reeds een paar keren waar hij stond. Vandaar dat men zondag laatst voor het elftal vreesde. De afwezigheid van Dewijn was echter minder voelbaar dan verondersteld. Eigenlijk heeft men nooit kunnen merken dat hij er te kort was. Zo speelde Racing Harelbeke inderdaad.


Het werk van de meester


Laat ons nu even naar Jos Van Looy terugkeren. De lezer zal zich herinneren dat hij van AA Gent naar Harelbeke geroepen werd op het ogenblikdat de toestand uiterst kritiek was in een periode van overschakeling tussen ouderen en joneren. Van Looy heeft dan niets gezegd maar zich met zijn beschikbare krachten voor de wagen gespannen. Hij vocht tegen het noodlot. Hij worstelde om de ploeg binnen de grenzen van de eerste provinciale reeds te houden. Het degradatiespook bleef echter voor zijn ogen dansen maar hij overwon het omdat zijn werk de jeugd ten bate vruchten begon te dragen zijn kweekschool was inderdaad zo stevig aangegroeid dat men voor niets meer moest terugschikken. Van Looy leerde zijn jongens voetballen. Hij toonde ze het nut van de pass langs de grond van de permutatie de balcontrole en de snelheid van de actie. En kijk nu maar. Toen het seizoen inzette en de oefenwedstrijden achter de rug lagen gewaagden de beste ploegen uit de reeks over een gevaar van Racing Harelbeke.

Het is nu zo dat de verwachtingen der fanatieke supporters een deuk kregen vooral toen van Stade Kortrijk met 0-5 verloren werd.


Een ereplaats


Van Looy heeft te Harelbeke spelers gevormd. De namen Desmaele, Debrabandere, Deblock, Vandevijvere, Destoop, Viaene, volstaan om dit te bewijzen. Maar Jos blaast daarom niet van een hoge toren. Ik vermoed zelfs dat hij zich aan een goed seizoen voorziet want hij zei ons zondagavond dat hij voor zijn ploeg een mooie ereplaats verwacht. Het is in elk geval een feit dat zijn jongens voetbal spelen Desmaele en Debrabandere zijn mogelijk de stevige steunpilaren maar dit tweetal wordt door een stel anderen die even knap zijn omringd. In de aanval stond zondag Vercruysse, Van Looy, Deblock naast zich.

Zij betekenen een steun. In de andere compartimenten viel alles ten andere ook het best mee. Het werk van zowel Destoop als Huysentruyt, Viaene en Calu was sober en bracht het geheel de nodige kracht. Met zo een elftal kunnen de verwachtingen van Van Looy wel ingelost worden. Nu komt het er alleen op aan de productiviteit te scheppen het precies eindschot dat een orgelpunt aan de zorgvuldige geplande degelijke actie kon brengen wat op dit ogenblik ontbreekt bij Racing Harelbeke slechts het schot om volmaakt te zijn. Misschien komt het wel in orde als Van Looy zelf de grote conditie voor de voet heeft.

Bij Racing Club Harelbeke


Terwijl wij het nu toch over de Ratten hebben moeten wij er toch onmiddelijk aan toevoegen dat zij pressies niet hun gewone spelwijze ontwikkelden tegen de vlassers van Kuurne Sport. De derby stemming zat er wel voor een deel tussen maar ook scheen men niet over het gewenste verband te beschikken.

Laat ons nu echter hopen dat de Ratten met hun anders zo technisch vaardige vertoon terug voor de pinnen komen en dan zullen de leiders uit Tielt zeker een nieuwe nederlaag oplopen. RC Harelbeke - FC Tielt de kapitale wedstrijd zal heel zeker gespeeld worden voor een bomvol terrein want nergens is er in de omgeving maar een wedstrijd die enig belang heeft zodat de omliggende gemeenten zich alleen naar het Racing veld zullen begeven. Daarom zijn wij er van overtuigd dat Racing Harelbeke dan ook zal uitpakken met een technich hoogstaand vertoon tegenover het elftal dat nog over alle kansen beschikt en dit met alle hardnekkigheid zal gestreden worden temeer dat de kanaris een nederlaag opliepen op Zwevegem Sport en dat zullen ze willen goed maken hier op het veld van Racing Harelbeke. Daarom geven we de raad aan alle voetballiefhebbers uit de omgeving om naar Harelbeke te komen voor dit kapitaal treffen. Waar wij zullen vergast worden op een zeer aangename en spectaculair vertoon. RC Harelbeke-FC Tielt is voor de komende speeldag zeker en vast de hoofdschotel uit het zwaar beladen programma.

Het lijkt geen twijfel dat het aan spannende lucht niet zal ontbreken boven het Racing veld en evenmin aan belangstelling. Wij weten als het op voetbal aankomt dat wij te Harelbeke voor een zeer aantrekkelijke partij zullen gesteld worden en dat zowel op voetbalgebied als in fair play alles aan de verwachtingen zal voldaan worden. Zoals wij reeds de Ratten meermaals volgden weten wij en de voetbalminnende sportmassa dat Harelbeke een der beste - om niet te noemen het beste elftal is uit de provinciale reeks. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat wij opnieuw getuige zullen zijn van een zeer spannende technische goede partij waarna wij opnieuw zeer voldaan het terrein zullen verlaten. Als het vervolgens anderen wel gewaagd doch ik zet een vaste een op deze wedstrijd die nipt en verdiend door Racing Harelbeke gewonnen zal worden. Hierop met een breedvoerig verslag.

De uitslagen en de stand van de laatste speeldag


SV Blankenberge - SV Wevelgem 4-2

WS Ieper - RC Harelbeke 1-5

Zwevegem Sport - FC Knokke 6-1

Menen - Herzeeuw 2-1

FC Torhout - Stade Kortrijk 0-2

FC Tielt - Aalbeke 3-0

Kuurne Sport - E Wervik 0-7

FC Heist - SV Ingelmunster 1-3

FC Tielt

30

21

5

4

75

38

44

Stade Kortrijk

30

10

6

8

60

51

38

Zwevegem Sport

30

15

7

8

68

49

49

Rac Harelbeke

30

12

8

9

56

41

35

SV Blankenberge

30

14

9

4

94

61

34

WS Ieper

30

4

10

10

62

54

32

Eendracht Wervik

30

12

12

11

54

61

29

FC Aalbeke

30

14

13

2

62

60

29

SV Wevelgem

30

10

12

8

65

58

29

US Herzeeuw

30

14

9

7

57

51

29

SC Menen

30

10

12

9

49

47

28

SV Ingelmunster

30

20

14

4

50

59

27

FC Knokke

30

9

13

8

52

54

26

Kuurne Sport

30

10

16

5

46

75

26

FC Heist

30

9

18

3

51

98

19

FC  Torhout

30

5

21

6

34

69

12

Seizoen 1955 - 1956

Het seizoen 1955-1956 is het derde seizoen onder de leiding van trainer - speler Jos Van Looy die ondertussen zeer geliefd was bij de supporters van Racing Harelbeke en nog steeds in het café "Het Stadion" rechtover het stadion van Racing Harelbeke woonde deze café trok als geen andere.

RC Harelbeke moest het seizoen 1955-1956 starten op het veld van SV Blankenberge waar het meteen de bood in ging. En ook de tweede en derde wedstrijd werd verloren met name tegen FC Knokke en Eendracht Wervik. Het werd dus een groot verschil met de twee voorbije seizoenen deze start met nul op zes en dat was al een heel tijdje geleden dat dit gebeurde bij Racing Harelbeke.

Maar na de wedstrijd tegen Eendracht Wervik begon het bij opeens toch goed te draaien en behaalde Racing vier overwinningen na elkaar waaronder de wonderbaarlijke 9-2 overwinning op het Racing veld tegen Kuurne sport en met 14 op 30 besloot men de heenronde.

Ook in de terugronde begon men met twee nederlagen en in deze terugronde die eerder zeer wissekvallig verliep voor Racing Harelbeke behaalde men een 15 op 30 Harelbeke eindigde juist boven Kuurne Sport en Zwevegem Sport op een elfde plaats met 29 punten

De voetbalkalender Van Racing Harelbeke seizoen 1955-1956

 

  1.SV Blankenberge RC Harelbeke 4-1

  2.RC Harelbeke - FC Knokke 2-3

  3.E Wervik - RC Harelbeke 4-1

  4.SK Steenbrugge - RC Harelbke 3-4 

  5.RC Harelbeke - US Herzeeuw 2-1

  6.SV Wevelgem - RC Harelbeke 1-4

  7.RC Harelbeke - Kuurne Sport 9-2

  8. SC Menen - RC Harelbeke 2-0

  9.RC Harelbeke - MS Ingelmunster 0-0

10.WS Ieper - RC Harelbeke 2-2

11.RC Harelbeke - AA Moeskroen 5-1

12.Zwevegem Sport - RC Harelbeke 3-1

13.RC Harelbeke - FC Aalbeke 4-1

14.Club Roeselare - RC Harelbeke 4-2

15.RC Harelbeke - Stade Kortrijk 2-3

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


16.RC Harelbeke - SV Blankenberge 2-4

17.FC Knokke - RC Harelbeke 2-1

18.RC Harelbeke - E Wervik 3-0

19.US Herzeeuw - RC Harelbeke 4-1

20.RC Harelbeke - SV Wevelgem 3-0

21.MS Ingelmunster - RC Harelbeke 1-2

22.RC Harelbeke - WS Ieper 4-0

23.AA Moeskroen - RC Harelbeke 1-1

24.RC Harelbeke - SK Steenbrugge 2-2

25.FC Aalbeke - RC Harelbeke 3-0

26.RC Harelbeke - Club Roeselare 3-2

27.Kuurne Sport - RC Harelbeke 2-3

28.Stade Kortrijk - RC Harelbeke 4-2

29.RC Harelbeke - SC Menen 0-0

30.RC Harelbeke - Zwevegem Sport 2-4

Voor SV Blankenberge - Rac Harelbeke

Het is nu best mogelijk dat voor de reis naar de kust maar een paar actieve elementen zal uitgezien worden zodat Racing Harelbeke nog met een goed elftal naar SV Blankenberge afreist.

Wat ons opgevallen is in de bekerwedstrijd dat de kustploeg al goed op dreef is ten andere hun kwalificatie bewijs het en dat zij over een sterke verdediging beschikken. Wat een handicap zal betekenen voor de Paars-Witte voorhoede. Wij hopen echter dat het ploegje van trainer-speler Van Looy van geen kale reis terugkomt en mocht het een gelijkspel behalen dan ware dit al een goed resultaat.0ndertussen zal doelman Calu terug beschikbaar zijn en zal voor Desmaele al een gunstig resultaat bereikt worden om de competitie met volle ijver verder in te gaan. Ondertussen wensen wij de Ratten een voorspoedig seizoen en binnen kort het gewenste en homogene elftal.


 

Ratten nog niet ingespeeld : en nog steeds zonder Calu en Desmaele


SV Blankenberge - RAC Harelbeke 4-1


In Paars-Witte rangen was men niet gerust over de reis naar de kust. Omdat men nog steeds over een paar vaste titularissen niet kan beschikken en de gewenste vervangingen niet werd gevonden. Nochtans waren de Ratten aanvankelijk heel wat beter dan de kustjongens en men verheugde zich op een degelijk vertoon waarop spoedig een paar hoekschoppen moesten toegestaan worden langs de lokale zijde. Van Looy waagde hierop zijn kans en hij besloot nipt naast. De kustjongens kenden heel wat meer succes want wanneer Teirlinck op doel schoot scoorde hij meteen en dit op de achtste minuut. Dat betekende het sein van voordurende aanvallen der lokalen en de Ratten moesten alle mogelijkheden aan spreken om hun doel te vrijwaren. 

En toch bleef RC Harelbeke niet bij de pakken zitten want wanneer Van Looy goed gelanceerd werd stonden de bordjes terug gelijk. Amper enkele minuten later bezorgde De Zutter opnieuw de leiding aan zijn ploeg. Waardoor de Ratten er de moed bij verloren en tot aan de rust onderging de stand geen wijzingen meer en mocht men zich langs Paars-Witte zijde tevreden stellen met deze stand. Na de rust deed Van Looy zich opmerken maar dit volstond niet om verder onheil te voorkomen. Wat werd verwacht is gebeurd en gebeurde het laatste kwartier werd de verdediging van de Ratten nog tweemaal verslagen vaardoor de lokale overwinning vastlag.

Hiermede werd het einde van de wedstrijd gefloten met een verdiende lokale overwinning tegenover een Paars-Wit elftal dat zeker nog niet volledig in conditie is. Wij hopen voor de Ratten op een spoedigebeschikbaarheid van het gewenste spelersmateriaal om ons naar goede en spannende wedstrijden te brengen. Mogelijk worden wij reeds op de volgende speeldag terug op een aangename wedstrijd vergast.





Voor SK Steenbrugge - Racing Harelbeke


Rac Harelbeke gaat naar de Breydelstad op bezoek een elftal dat momenteel aan de leiding staat en reeds een flink stel doelpunten op het actief heeft. 

Weliswaar stond SV Wevelgem met een reserve doelman tussen de palen maar de (6-2) cijfers spreken niet alleen in het nadeel van deplaatsvervanger van Dhalluin. Dit betekend dus zoals wij verleden week lieten doorschijnen dat SK Steenbrugge dan wel een voorname rol zal spelen in de huidige competitie. Een zwaar brokje voor de Paars-Witte verdediging welke tegen een voorhoede geplaatst wordt met schietpoeder in de schoenen. Wordt het ook een zware reeks of zullen de Ratten die schutters aan banden weten te leggen om hen een punt te ontfutselen. Een harde wedstrijd met op papier een nieuwe nederlaag voor de Ratten. Een wedstrijd moet echter altijd gespeeld worden en wie weet brengt RC Harelbeke niet de verassing op het bord zondag kwart voor vijf.



SK Steenbrugge - Rac Harelbeke 3-4


Fiere Breydelzonen op hun veld onttroond door de Ratten die reeds aan de rust met 1-3 cijfers aan de leiding stonden


Men was er te Steenbrugge van overtuigd dat nu ook punteloze Harelbeke eveneens er een afstraffing zou bekomen. Men had zich misrekend want de Ratten waren voor deze verplaatsing " Lau Grond Compleet " en vol optimisme met het doel de ongeslagen Breydelzonen een voetje te lichten. En zij zijn er in geslaagd. Aan de rust keek men van lokale zijde nog zeer Sceptisch met 1-3 acgterstand betekend normaal een nederlaag. Reeds vroeg kenden de Ratten succes toen ze een strafschop kregen die er duidelijk geen was. Dit bracht leven in de brouwerij en wanneer er een achterspeler van de thuisploeg te kort op zijn doelman speelde was Deplancke er als de kippen bij om de stand op te drijven.

Zo voerden de bezoekers steeds het hoge woord en er zat waarlijk snede op hun aanvallen. Zij lieten absoluut de  indruk niet van een elftal zonder punten op het actief. SK Steenbrugge kende alle moeite om de aanvallen van Harelbeke in te dijken en men werd meermals kippenvlees bezorgd op harde en goed gerichte schoten. En toch zouden de lokalen voor de rust de gepaste opening vinden om Calu te kloppen. Geensins ontmoedigd stonden zij opnieuw aan de overkant en even voor de rust liepen zij terug tot 1-3. Men had zich misrekend te Steenbrugge, Harelbeke speelde een zeer goede eerste helft technisch waren zij de betere dan de lokalen en de toen verworven stand was een welverdiend succes was het gevolg van strijdlust en optimisme.

Ook na de rust liepen zij vlug van stapel en Alras mocht de bordjesman nummer vier ophangen. Men hoopte dan dat de schaapjes op het droge te hebben zodat geruime tijd evenwichtig spel vertoond werd. De laatste loodjes wogen het zwaarst en in het laatste kwartier schenen de Ratten hun adem voorbij zodat met man en macht de behaalde stand verdedigd werd.

Niets kon de lokalen belletten de score te milderen tot 3-4 maar verder kwamen zij niet zodat de Ratten een mooie zege in de wacht sleepten bij de ongeslagen leider SK Steenbrugge. Zal dit nu het begin betekenen voor een reeks overwinningen voor de Ratten ? Laat ons hopen dat men nu terug het goede elftal op de been gesteld heeft en dat men nu voortaan stroomopwaarts mogen varen.


Na SK Steenbrugge - Racing Harelbeke


Zoals reeds in onze technisch verslag medegedeeld hebben de Ratten de toen nog ongeslagen leiders een voetje gelicht en dan nog op het veld der Brijdelzonen. Het elftal der Ratten dat opnieuw gewijzigd werd scheen opeens de goede oplossing te zijn. Gans de eerste helft moesten de Rood-Witten wijken voor een goed en technisch opgebouwde aanvallen van de Ratten waar tegen de lokale defensie niets vermocht en de 1-3 cijfers aan de rust was totaal gewettigd. 

Na de rust hielden zij nog geruime tijd stand maar opnieuw verhoogde Deplancke de voorsprong tot 1-4 Harelbeke  die in de overwinning was en anderzijds wat over hun beste krachten heen gingen wat op hun lauweren rusten. SK Steenbrugge maakte hiervan gretig gebruikt en de laatste twintig minuten moesten de Ratten alle krachten aan spreken om verder onheil te voorkomen zij gelukten er tenslotte in de overwinning te behouden en hiermede bewezen zij dat de toekomst ons terug het Paars-Witte elftal van vroeger zal brengen. RC Harelbeke is dus wel de glansrijke winnaar geworden uit de jongste speeldag al toont de klassering dat niet aan. Inderdaad het zijn voor de Ratten de eerste twee puntjes geworden en het zullen zeker en vast de laatste niet zijn. De volgende concurent is US Herzeeuw een elftal dat reeds hardnekkig verweer biedt maar de tegenover het technisch geheel der lokalen niet zal kunnen verhinderen om een nieuwe overwinning te behalen Van Looy en co op zeggen wij tussen haakjes dat Van Looy Junior nu ook in het fanionelftal optreed zullen er wel voor zorgen dat wij opnieuw een zeer aangename partij voor de voeten krijgen.



Ratten hebben letterlijk de netten in stukken geretenen de Vlassers een smadelijke nederlaag toegediend


Racing Harelbeke - Kuurne Sport 9-2


Reeds vroeg in de namiddag zag men zag men het aan dat er te Harelbeke een speciale gebeurtenis op komst was. Heen en weer geloop  en hoe meer men het het veld van Racing hoe beter men er de bevestiging van kreeg. Kuurne Sport kwam op bezoek en men zou een spannende wedstrijd voor de voeten krijgen met een mogelijk nipte overwinnaar en misschien wel traditioneel een gelijkspel. Van dit alles geen speur daarvan alleen een aangenaam partijtje voetbal met een onverwachte score. Wie had er durven denken dat Kuurne sport die reeds zoveel goeie uitslagen boekte en Oudenaarde aan huis ging kloppen voor de beker er zulke davering zou krijgen ? De cijfers laten u misschien vermoeden dat het een kat en muis spel is geworden. 

Neen beste lezer en wij moeten Kuurne er voor feliciteren zij hebben steeds moedig verder gestreden tot op de 90 ste minuut. Maar de jeugdige voorhoede van de Ratten wist nu eenmaal zo prescies het doel staan dat zij op onberispelijke wijze een paar doelpunten niet te na gespreoken negen maal de flinke keeper Naessens het nakijken gaf. Wij zegden het reeds hoger Kuurne deed meer dan zich verdedigen en ook zij wisten af en toe Calu voor gevaarlijke problemen te stellen. Maar zowel Callens als Vanijzere beiden werden aan banden gelegd zodat hun aanval minder gevaarlijk of beter geen gevaar bracht dan dit aan de overzijde waar de Ratten hun snelle aanvallen zo vurig bewerkenten dat men aan het halfuur reeds 4-0 op het bord had geschilderd. Toen lieten de lokalen de teugels wat losser zodat de vlassers geruime tijd trachten de lakens te verzetten met de nodige doelpunten natuurlijk. Zij zouden er slechts maar eenmaal in gelukken na een vrijschop van even buiten het strafschopgebied wanneer Callens rechtstreeks tegen de touwen joeg. Kort hierop werd de rust bereikt terwijl de Ratten onder een warm applaus naar de kleedkammers trokken met tussenin sip kijkende Wit-Zwart acteur. Dat was reeds een resultaat dat de verzekering bood aan de een nieuwe overwinning te boeken en men dus ook de tweede helft met een gerust gemoed kon inzetten.

Inderdaad na de herneming werden opnieuw een heel aantal aanvallen opgebouwd langs beide zijden maar het tempo benaderde niet meer dat van in de eerste helft. En toch moeten wij grif toegeven dat de Ratten het gevaarlijkst bleken in de aanval. Dit werd bevestigd na een kwartier spel toen Deplancke en Deblock opnieuw slag op slag twee nieuwe doelpunten lukten en hiermede Kuurne Sport voor een voldongen feit plaatsten. Alhoewel de reeds grote acchterstand streden de vlassers moedig verder want zelfs toen  Deprez en Deblock de cijfers op 8-1 brachten streden de Wit-Zwarten even hard verder. Dit bracht hun een tweede doelpunt op langs Vandewalle een minuut voor het einde besloot Van Looy junior de reeks.

Voor Racing Harelbeke was het een zeer prachtige overwinning zelfs de cijfers hoe zwaar ze ook zijn ze mogen als juist bestempeld worden. En toch lag Kuurne Sport bepaald niet onder technisch waren de Ratten wel beter maar de verdediging van de vlassers acteerde te traag en was niet soepel genoegtegen het Paars-Witte kwintet dat af en toe door de bezoekende defensie wandelde. Zo kwam het dat Naessens een pak doelpunten in zijn korf kreeg waartegen hij zeker geen verhaal had. Hoe men het ook draaid of keert de Ratten speelden er werkelijk een van hun beste wrdstrijden waartegen weinig verzet mogelijk was. Gelijk welke andere elftal mocht er zondag op het Racingveld uitgekomen hebben zij zouden van hetzelfde laken een broek gekregen hebben. Voorwaar wij zijn getuige geweest van een spannende en aangename wedstrijd niettegenstaande de hoge cijfers dat niet laten vermoeden.

Jos Van Looy die langs het lijntje stond was zeker in zijn nopjes want wanneer wij zagen dat RC Harelbeke het moest stellen zonder zijn diensten als mede die van Desmaele en Dewijn bewijst dit dat de Ratten over een flink stel reserven beschikken om wanneer het nodig is met evenveel succes in te springen. En nogmaals moeten wij erop wijzen dat de Ratten op technisch gebied een van de beste elftallen uit de reeks is en dat zijn laatste woordje nog niet gezegd heeft. Deze overwinning is er zeker een die kan tellen en men zal met veel moed en optimisme opnieuw de overwinning trachten te bereiken aan de grens tegen Menen de volgende speeldag. In ieder geval mag men bij de Ratten optimistisch gestemd zijn over het elftal het is een ploeg die heel veel beloofd voor de toekomst.      



Na Racing Harelbeke - Kuurne Sport


Reuzecijfers te Harelbeke ach wat hebben wij daar meegemaakt. Een jeugdig Paars - Wit elftal dat zo autoitair en technisch van stapel liep en met scherpe aanvallen steeds de defensie der Vlassers aan flarden schoot. Voorwaar dat heeft zeker niemand durven voorspellen voor de aanvang van de wedstrijd zelfs niet wie aan de winnende hand zou komen.

De kansen stonden nagenoeg op een harde en spanende wedstrijd. Men wist ons te vertellen dat Jos Van Looy gekwest niet van de partij was als ook Dewijn niet. Dit betekende zeker een handicap voor de Ratten maar hun plaatsvervangers wisten zich zodanig te onderscheiden dat het Paars-wit bestuur er zeker zal aan denken om het elftal te wijzigen zondag A.S om naar SC Menen te reizen. RC Hareelbeke speelde weliswaar een van haar beste wedstrijden maar dat elftal dat nu eenmaal sloot als een bus gaf ons de indruk gespeeld te zijn van technische begaafheid. Namen vooropzetten is totaal verkeerd daarom doen wij het ook niet alleen Huysentruyt was zeker van zijn taak en de gevaarvolle Van Yzere werd letterlijk in de schaar genomen. Zo kwam het dat Callens weinig ophef maakte en dat hun aanvallen meestal bijtijds gestopt of gebroken werden.

Stopper Quinquin stond anderzijds niet zo secuur en het gaf ons de indruk dat de zenuwen hem parten speelden want meermaals zagen wij hem reglmentair eerst de man spelen wat hem tegen Gust Van Looy of Deplancke fataal uitviel. In ieder geval is het een ophefmakende overwinning en dan nog in een derby. Weten de Ratten op dezelfde wijze het Menense doel zondag onder vuur te nemen en dan zullen Braem en co zeker en vast hun woordje kunnen van meepraten zonder dat wij willen vooruit lopen want een zondag kan zo verschillend van de andere zijn dat men soms ontgoocheld huiswaarts keert. Ik geloof echter niet dat met de Ratten dat zou gebeuren en hoop dat zij verder de overwinningmars zullen voortzetten. 


Racing Harelbeke E Wervik 3-0


Ratten zorgden voor een klinkende weerwaak en waren opnieuw stroomopwaarts


Voor een goede opkomst werd deze wedstrijd op een faire wijze betwist waar de Ratten opnieuw hun technische bagage hebben bovengehaald. Reeds van bij de aftrap klopte men duchtig op los en men kende reeds aan de 5de minuut sucsses langs Van Looy na een zeer goed voorbereidende aanval. 

Zo kwam het dat de grensjongens zich beperkten bij sporadische uitvallen die echter geen gevaar brachten voor Calu. Wanneer Deplancke in het straatje gestuurd wordt mist hij een reuzekans om de stand op te voeren. Carton die geslagen was zag het leder nipt naast de staak vliegen. Aan de overzijde kent Calu enigzins geluk wanneer op corner de bezoekende midvoor op de dwarslat besloot en Calu met een mooie reflex het leder terug in zijn krijgt. Dit bracht aan de Rood-Gele het nodige dynamisme om op hun beurt Calu gevaarlijk op de korrel te nemen. Wanneer op een nieuwe aanval Viaene foutief te werk gaat kan Calu de strafschop redden. De Ratten dachten dat het nu al wel was geweest en trokken er opnieuw op los en schoten van Deplancke Deprez en Van Looy ondervonden steeds weerstand op hun weg zodat men met deze 1-0 stand de rust bereikt werd.

Na de koffie zijn het opnieuw de Ratten die de toon aangeven en Carton krijgt werk bij de vleet zo zagen wij hem een gemaakt doelpunt overtippen op een pracht schot van Deprez. Even later besluit Debrabander op de dwarslat. Deze tegenslag werkte geruime tijd op de lokale gemoederen zodat de grensploeg opnieuw de neus aan het venster kwam steken. Na een geruime tijd komen de Ratten opnieuw onder doom en aan het halfuur kon Van Looy op pas van Deprez eindelijk de stand opvoeren na een paar mooie saves. Hiermede nam de weerstand af bij de bezoekers en lieten de Ratten toe verder hun wil op te dringen. Enkele minuten later was het Debrabander die de overwinning vast legde met een mooie kanjer waartegen Carton machteloos stond. Nog enkele minuten bleven over en met de Ratten in de aanval werd het einde gefloten van deze zeer goede en genietbare wedstrijd.




Na Racing Harelbeke - Eendracht Wervik


Ook de Ratten hebben voor een zoete weerwaak gezorgd en de grensploeg laaghands huiswaarts gestuurd. En zeggen dat Wervik zich mocht zich gelukkig achten want de cijfers konden ook dubbel geweest zijn. Wij kregen opnieuw een elftal tussen de krijtlijnen zoals voorheen hun techniesche standjes voetbal schaduwde de bezoekers zodanig dat zij er soms het noorden bij verloren.

De overwinning was ten slotte verdiend en ook de beide punten waren zeer welkom want Molen Sport zorgde eveneens voor een nieuwe overwinning zodat anders ook zij de Ratten hadden voorbijgestoken. En zo wordt de ene na de andere partij even belangrijk zien wij dat RC Harekbeke de volgende wedstrijd naar Herzeeuw reist. Wij hebben de grensjongens kunnen beoordelen op het Astrid veld en zij hebben ons zeker geen grote indruk nagelaten om te zeggen dat zij in staat zijn om de Ratten de punten afhandig te maken. Maar wij weten anderzijds dat te Herzeeuw rekening moet gehouden worden met het terrein dat steeds zijn parten speelt op het bezoekende elftal. Ook de vlammende supporters zijn er om op het gepaste ogenblik het vuur aan de schenen te leggen. Ook hier staan twee ploegen tegenover elkaar die beide punten best kunnen gebruiken en het kan uitgroeien tot een hardnekkige wedstrijd waarbij de uitslag een drollig beeld kan weergeven op het bord.

Wij hopen echter dat de Ratten het de volgende speeldag eveneens aan de grens tot een goed einde zullen brengen teneinde zich los te werken uit de onderste gelederen.




Racing Harelbeke - SC Menen 0-0


Onder massale opkomst kwamen de ploegen op het veld. Bij den toss kregen de bezoekers de wind in de rug en namen onmiddelijk het initiatief in handen. De aanvallen volgden elkaar op maar strandde steeds op een trapvaste verdediging. Menen probeerde het dan met verre schoten maar deze brachten niets op. Tot het uur was het overwicht der bezoekers geweldig maar van dan af trad ook de thuisploeg in de aanval maar ook deze brachten niets op. 

Enkele minuten voor de rust wist Braem met een mooie save zijn doel te redden van doorboring. Gedurende de rust werden de kampioenen bloemen aangeboden wat voor het publiek op prijs gesteld werd. Onder applaus werd de tweede helft aangevat.

RC Harelbeke viel nu meer dan op haar beurt aan en probeerde de leiders ten val te brengen. Om de beurt werden gevaarlijke aanvallen ondernomen maar de verdedigingen waren op de hoogte van hun taak. Geen van de twee ploegen kon er in slagen een doelpunt te maken. Ook Calu werd eens hevig op de proef gesteld maar kwam schitterend tussen. Gezien beide ploegen weinig ernstige doelpogingen ondernamen kan het gelijkspel beide ploegen bevredigen. Goede leiding en hartelijk proficiat aan de kampioenen.


De uitslagen en de stand van de 30 ste en laatste speeldag

SV Blankenberge - FC Knokke 2-0

AA Moeskroen - E Wervik 7-0

Club Roeselare - SK Steenbrugge 3-2

SV Ingelmunster - SV Wevelgem 2-3

SC Menen - US Herzeeuw 0-1

Rac Harelbeke - Zwevegem Sport 2-4

WS Ieper - Kuurne Sport 4-2

Aalbeke Sport - Stade Kortrijk 1-2

SC Menen

30

10

8

3

70

37

41

Stade Kortrijk

30

15

7

8

59

47

38

AA Moeskroen

30

17

9

4

63

57

38

SK Steenbrugge

30

15

9

6

61

59

36

SV Blankenberge

30

14

9

7

72

55

35

Eendracht Wervik

30

15

11

4

70

62

34

Club Roeselare

30

13

12

5

71

59

31

US Herzeeuw

30

13

13

4

44

52

30

FC Knokke

30

14

14

2

62

49

30

SV Wevelgem

30

11

12

7

62

64

29

Racing Harelbeke

30

12

13

5

69

63

29

Kuurne Sport

30

9

13

8

60

60

26

Zwevegem Sport

30

10

15

5

56

77

25

SV Ingelmunster

30

8

14

8

40

43

24

WS Ieper

30

6

15

9

33

64

21

Aalbeke Sport

30

5

22

3

48

101

13

In het seizoen 1956-1957 begon Trainer-Speler Jos Van Looy aan zijn vierde seizoen bij RC Harlbeke. Voor dat nieuw seizoen kon Trainer-Speler Van Looy rekenen op een stevige kern met als enige nieuwkomer Van Vinck.

Maar ook enkele stevige elementen van uit de eigen jeugd zoals Casimir Decavele, Germain Vantomme, Etienne Desimpelare en Medaard Deltour. Dat seizoen wilde RC Harelbeke een rol van betekenis spelen en beter doen dan de elfde plaats van in het seizoen 1955-1956.

Want het seizoen 1956-1957 mocht men feestelijk inzetten door het 25 jaar bestaan van deze mooie club die voortaan Koninklijk Racing Club Harelbeke mag genoemd worden of in het kort KRC Harelbeke.

In de heenronde behaalden men amper 11 punten. De terugronde was een heel stuk beter daarin behaalde KRC Harelbeke 20 punten en zo eindigde KRC Harelbeke op een zevende plaats met 31 punten. 

Voetbalkalender van KRC Harelbeke seizoen 1956-1957 Eerste Provinciale West-Vlaanderen


  1.KRC Harelbeke - SK Steenbrugge 2-3

  2.SV Ingelmunster - KRC Harelbeke 1-0

  3.KRC Harelbeke - Kuurne Sport 5-1

  4.KRC Harelbeke - SC Oostrozebeke 2-0

  5.Stade Kortrijk - KRC Harelbeke 3-1

  6.KRC Harelbeke - SV Wevelgem 0-4

  7.Dar Blankenberge - KRC Harelbeke 1-1

  8.KRC Harelbeke - Club Roeselare 2-4

  9.FC Knokke - KRC Harelbeke 3-0

10.KRC Harelbeke - Stade Moeskroen 7-5

11.US Herzeeuw - KRC Harelbeke 3-2

12.KRC Harelbeke - SV Blankenberge 3-3

13.AA Moeskroen - KRC Harelbeke 1-4

14.KRC Harelbeke - Zwevegem Sport 1-2

15.Eendracht Wervik - KRC Harelbeke 1-1


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


16.SK Steenbrugge - KRC Harelbeke 5-1

17.KRC Harelbeke - SV Ingelmunster 4-1

18.Kuurne Sport - KRC Harelbeke 1-3

19.SC Oostrozebeke - KRC Harelbeke 1-1

20.KRC Harelbeke - Stade Kortrijk 3-1

21. SV Wevelgem - KRC Harelbeke 2-0

22.KRC Harelbeke - Dar Blankenberge 2-0

23.Club Roeselare - KRC Harelbeke 4-0

24.KRC Harelbeke - FC Knokke 2-0

25.Stade Moeskroen -KRC Harelbeke 1-4

26.KRC Harelbeke - E Wervik 3-3

27.KRC Harelbeke - US Herzeeuw 8-0

28.SV Blankenberge - KRC Harelbeke 2-0

29.KRC Harelbeke - AA Moeskroen 7-5

30.Zwevegem - KRC Harelbeke 0-7

Seizoen 1956 - 1957

Racing Club Harelbeke bezit de goede stof


Samenstelling van de ploeg bijzonderste probleem


Jos Van Looy is te Harelbeke reeds voor de wedstrijd van zondag begon nog altijd de figuur. Dat wisten wij want onze verkoper Pattijn Kamiel had er op gewezen dat zijn aanwezigheid in de ploeg volstaat op het geheel vertrouwen te geven. Jos Van Van Looy heeft tijdens de eerste helft niet veel potten gebroken. Hij bleef zoals de ganse formatie onder de maat en hij liet zich door de uitstekende ploeg WS Ieper domineren. Maar toen is hij ineens van uitzicht veranderd en van zodra hij de goede stap had gevonden speelde het  geheel even knap mee..


Zoeken en tasten


Toen werd bewezen dat Racing Harelbeke iets kon dat goed voorspelde voor het competitie begin het werkelijk goed is. Dat obdervond Cercle Ieper, datzefde Ieper dat voordien rustig de toestand had beheerst maar zo ineens en tot het affluiten van de wedstrijd in alarmtoestand werd gebracht. En het werd de kijkers dan duidelijk gemaakt waarom dit degelijk spelende Racing Harelbeke in de competitie zo wispelturig is. Het geheim gordeintje wordt opengetrokken en de fouten zichtbaar.

Laar mij vooraf vertellen dat Racing Harelbeke zich aan een experiment had gewaagd. Van Vinck was inderdaad van het eerste ogenblik af de dominerende Racing Harelbeke figuur en hij zou op het podium blijven tot de negentigste minuut gespeeld was. Het is nu wel zo dat niet alle passen welke van zijn voet komen gingen onberispelijk centers betekenden en af en toe zelfs minder gesmaakte inval kwam maar doorlopend beheerste hij toch het middenveld en bracht hij zowel met kruis als met dieptepassen. Zijn acties bleven tot aan de rust zonder vruchten want onder normaal peil spelende aanvallers verknoeiden wat er kwam en vooral de veelbesproken als normaal gevaarlijke Joris Deplancke bleef onder de maat.


Slachtoffer van zijn reputatie


en nochtans is voor Racing Harelbeke een steunpilaar. Hij was bij het begin der competitie en hij blijf het. Er is echter het feit dat zijn reputatie zowat overal is doorgedrongen. Men speelt hem op de voet en nu is het zo dat hij moeilijk van een tegenstrever kan ontmaken. Dat hebben wij gezien tijdens de duels die hij met Sylver Devos leverde. Hij verloor inderdaad meer dan hij er won en hij zelf zich zelf de ruimte niet geven die hij nodig heeft om zijn gevaarlijk schot te plaatsen. Wij hebben trouwens zowat de indruk dat hij in zijn persoonlijke nederlaag beruste tot dat de permutatie met de plots vliegende Van Looy.


Joris Deplancke op de hoek


Ik wil van Joris nu niet de ideale midvoor maken. De oude AA Gent speler weet trouwens beter dan ik op welke plaats hij zich best uitleven kan het is evenwel duidelijk geworden dat hij als aanvalsleider over het nodige vernuf beschikt niet alleen om zijn spel te verdelen maar vooral om door zijn aandringen een verdediging in moeilijkheden te brengen. En wanneer hij zo spelend zonder zelf het orgelpunt te zoeken doch met de bedoeling ruimte te scheppen. Ineens een berg problemen stelde voor de verdedigers van Ieper is het ons duidelijk geworden dat Deplancke eigenlijk een gevaarlijke hoekspeler is. Hij heeft snelheid beschikt over een korte demarrage en heeft zeer goede voorzetten. En dat moet hij hebben om zich zelf uit te leven.

Het is trouwens opvallend dat de Racing supporters naast mij op de tribune toen Deplancke achteraf van de ene plaats naar de andere liep zonder het zelf te weten waar hij thuis hoorde brieste dat Joris moest op de hoek spelen. Hij ook had het dus gezien dat in deze zin iets en allicht heel wat veranderen kan...


Selectiecomité heeft werk


Het in de competitie zo wispelturig Racing Harelbeke bezit daar steekt ik mijn hand voor in het vuur de nodige stof om een stevige te bouwen. alle elementen die zondag in de ploeg liepen beschikken immers over een technische bagage. Zij weten van balbehandeling meer de beginletter af maar het feit is dat zij in een wedstrijd niet vinden. En daar ligt het probleem voor Racing Harelbeke. Het is een probleem dat vooral belang heeft voor die mensen welke de ploeg moeten samenstellen die het gedurfd hebben Van Vinck als kanthalf op te stellen en nu nog een beetje dieper in het vraagstuk moeten tasten. Van Vinck werd een meevaller Deplancke schitterende op de vleugel en Van Looy doet het als midvoor nog altijd goed.

Zo tenminste werd het ons geleerd tijdens die ene wedstrijd die misschien wel niet voldoende is om er passende besluiten uit te trekken doch welke beslist een paar nuttige vingerwijzingen heeft gegeven.

Racing Harelbeke - Kuurne sport 5-1


Racing Harelbeke wind de toss en kiest tegen wind. De machtige opkomst verwacht zich aan een prachtige wedstrijd. Jammer genoeg duurde de spanning slechts 45 minuten.

Kuurne Sport is het eerst in de aanval doch Jos Van Looy opend eerst de stand. In het voordeel van Racing Harelbeke, van dan af draaide Racing Harelbeke op volle toeren en schoten vliegen rakelinks naast of spatten uiteen op de doelpaal van Naessens zijn doel. Omstreeks de 30 ste minuut duwt Deplancke met de borst de bal in doel doch het doelpunt wordt op onverklaarbare wijze afgekeurd. Maar uitgesteld is niet verloren en tien minuten later kopt Deblock onhoudbaar binnen. Juist voor de rust brengt Desmaele de stand op 3-0 voor Rac Harelbeke op voorzet van Deplancke.

Na de citroentjes speelde Kuurne Sport als een verloren ploeg en van hun bekende geestdrift was geen spoor meer te zien. Rond de 55 ste minuut wordt Harelbeke een hoekschop toegestaan en Deplancke neemt nummer vier voor zijn rekening. En wat later komt er een lichte herop flakkering van Kuurne Sport wanneer Depoorter de eer redt voor Kuurne Sport.

Doch wanneer Van Looy de eindstand vast legt met een vijfde doelpunt op pas van Deplancke eindigt Kuurne sport de wedstrijd effenaf ontredderd. De uitblinkers bij Rac Harelbeke keeper Calu, Bruneel, Vandevijvere, Deplancke en Van Looy. Bij Kuurne Sport Naessens en Sabbe. 


Van Vinck enige uitblinker bij Racing Club Harelbek


In de belangrijke partij welke Racing Harelbeke tegen Club Roeselare speelde zijn ons wat Racing Harelbeke betreft twee feiten opgevallen. 

Het uitstekende spel van Van Vinck die zowel in de aanval als in de defensie de uitblinker werd en het effectieve verweer van de Paars-Witten dat slechts een helft duurde. Reeds bij de eerste minuten was het duidelijk dat Van Vinck een flinke partij zou vertolken. Hij was er bij wanneer er een aanval moest opgeboud worden maar ook toen hij enkele minuten later toen op hoekschoppen het gevaar voor het lokale doel  opgeklaard moest worden. Tijdens deze eerste helft had Racing de gelegenheid een grotere voorsprong te behalen doch men kreeg de indruk dat het middenveld te ver achteruit speelde om de voorhoede tijdig aan het werk te stellen. Van Looy, Deplancke en Deblock waagden nochtans enkele malen hun kans doch slechts eenmaal vond Deplancke doelman Devid in gebreke. Gedurende dezelfde periode zagen wij ook doelman Calu langs zijn beste zijde op de krachtige pogingen van Degrendele en Devos en Saelens. De tweede helft was echter nauwelijks begonnen wanneer het reeds duidelijk werd dat Racing Harelbeke de duimen zou leggen. Inderdaad in een minuut tijd werd de Paars-Witte defensie tweemaal geklopt.

Wanneer na een kwartier spel de ongelukkige tussenkomst van Viaene die het leder in eigen doel deed afwijken volgende bleek voeldoende dat de verdediging op drijfzand stond terwijl de aanval evenmin vlotte omdat Van Vinck nu eenmaal niet op de twee plaatsen tegelijk kon zijn. 

Wij hebben echter de overtuiging dat een middenveld Destoop, Van Vinck, Vandevijvere steviger zou in elkaar steken en Debrabandere in de voorhoede nuttiger werk zou kunnen verrichtten. Alles bij elkaar was het voor Racing een ongelukkige partij wat hen op een weinig benijdenswaardige plaats in de rangschikking brengt. Wij hopen echter dat Jos Van Looy met zijn jongens het roer zal kunnen omgooien om de rol te kunnen spelen welke algemeen van Racing Harelbeke verwacht werd.



Stade Moeskroen - Rac Harelbeke 1-4


Tegen de Paars-Witten speelden de Stadisten een weinige bemoedigende wedstrijd waarbij toch kan worden ingebracht dat hun back Messines in de tweede helft gekwetst werd.

Toen de druk van de Ratten het hoogst was. Reeds bij de eerste helft waren de bezoekers langs Deplancke in de aanval maar deze uitval werd door Messines teniet gedaan. Nu rezgeerden Verhelle en Delmotte maar daar de bezoekende verdediging zeer secuur speelde en het bij de lokale supporters aan samenhang mangelde was het dan toch Desmaele welke aan de 19 de minuut voor de bezoekers de stand opende.

Pas was het leder terug aan het rollen of wingspeler Verhelle was gelanceerd en wist op prachtige wijze gelijk te stellen. Verdere aanvallen van de bezoekerswerden gehouden door keeper Vervaecke en Spil Maes gedurende de tweede helft werden de lokalen sterk gehandicap door een kwetsuur van Missines en nu volgden de bezoekende aanvallen zich op. Aan de 53 ste minuut scoorde Debrabandere en aan de 65 ste minuut langs Desimpelaere en op de 82 ste minuut langs Deplancke werd het een verdiende overwinning voor de Ratten uit Harelbeke.



SK Seenbrugge - Rac Harelbeke 5-1


De op sterke forme drijvende Sportkringers wisten nu ook hun gevaarlijk tegenstanders uit Harelbeke een ferme pandoering toe te dienen. De eerste helft verliep weliswaar verdeeld maar de lokalen toonden zich voor doel heel wat gevaarlijker. Op de tweedee minuut kogelde Urbain Lambert raak maar op de vierde minuut zou Van Vinck uit corner de gelijkmaker halen en een kwartier later bekwamen de thuismannen ook op hoekschop en stopper Fraeyman wist zijn hoofd onder de bal te plaatsen wat doelpunt betekende.Nog werd de bezoekende achterhoede onder vuur genomen en zo kenden de gasten geluk als wanneer Urbain Lambert keihard op de paal schoot. 

In de tweede helft was er van de Ratten niet veel sprake meer. Een mooie soloren stelde Decussemaeker on staat om op de 52 ste minuut tot 3-1 uit te lopen en dit succes betekende meteen het sein tot overompeling 20 minuten lang de bezoekende verdediging haast niet waar eerst in te grijpen. En op de 82 ste minuut zou Vandaele na slecht ingrijpen van de Harelbeekse portier tot 4-1 verhogen en vier minuten voor het einde kon Urbain Lambert met een vluchtschot de netten doen daveren. Op de aller laarste minuut ontstond er een doelworsteling voor de bezoekende kooi Urbain Lambert diende weggedragen te worden. Men vreesde erge gevolgen en men deed de schutter naar het gasthuis over te brengen. Waar we konden vernemen dat er geen kwetsuur geen pijnlijke nasleep zou volgen. Goede leiding van de heer Belle.



Na SK Steenbrugge - Racing Harelbeke


Wij moeten niet vertellen dat de Paars-Witten ongerust naar SK Steenbrugge trokken. Er was dan ook reden toe want met hun 5-2 overwinning op Kuurne Sport bewezen de roodjes dat ze in de beste conditie verkeren. Toch bood Racing Harelbeke gedurende de eerste helft flinke weerstand.

Van Vinck antwoorde ten andere kordaat op het eerste doelpunt van de lokalen door op hoekschop gelijk te stellen te stellen. Na de rust moest Racing Harelbeke echter het definitief aan Steenbrugge laten. De defensie kreeg harde noten te kraken en niettegenstaande het moedige verweer moest men tenslotte toch een 5-1 nederlaag toestaan. Hiermede is de toestand opnieuw weining rooskleurig geworden. Wij hopen echter dat Racing Harelbeke de komst van Ingelmunster zal benutten om uit de gevaarlijke zone te ontsnappen.

Seizoen 1957 - 1958

De ploeg van Racing Harelbeke die met 5-1 verloor op SK Seenbrugge

Staande van links naar rechts herkennen we : Lucien Dewijn, Huysentruyt, André Viaene, André Calu, Gheyssens, Destoop Jozef, Clubsecretaris Meester André Velghe, Onder : Trainer-Speler Van Looy Jos, Desmaele Phelemon, Deplancke Joris, Vercruysse Lucien, Van Vinck, Waren er niet bij  : Germain Vantomme, Eric Vandevijvere, Frans Deblock, Gery Bruneel, Jeroom Debrabandere, Etienne Desimpelare en Medard Deltour

Racing Harelbeke - Stade Kortrijk 3-1


Racing Harelbeke startte vliegensvlug om spoedig de bezoekende defensie aan de tand te voelen. Doelman Millecan kon echter aanvankelijk het gevaar afweren tot op de 15 de minuut waneer Debrabandere even buiten de backlijn het leder aan de voet kreeg en doelman Millecan geen verhaal wist tegen het pracht schot van de linksbinnen (1-0). hierop herstelde Stade enigzins het evenwicht tot op de 27 ste minuut Racing Harelbeke definitief het roer in handen kon nemen en Stade Kortrijk met de rug tegen de muur plaatste.

De bezoekende defensie beet echter karig van zich af waardoor de pogingen van Deplancke en Desimpelaere werden onschadelijk gemaakt. Harelbeke zou echter voor de rust er niet meer in slagen de weg naar de netten te vinden. 

Pas herbegonnnen wanneer Harelbeke opnieuw aandrong en een schot van Debrabandere op de dwarslat te pletter vloog. Wanneer Malysse echter kon ontsnappen werd hij in de gevaarlijke zone gehaakt en Pierre Pugeais van Stade Kortrijk zette de strafschop om waardoor Stade de bordjes in evenwicht bracht. Even later redde Calu een vrijschop van Boirgeais in hoekschop waarop de Racingers opnieuw ten aanval trokken. Op de 72 ste minuut bekwam Racing Harelbeke een vrijschop even voor de rechthoek van Van N_Vinck plaatste die mooi voor doel waar Debrabandere met een prachtige mooie kopstoot de score op (2-1) kon brengen 

De lokalen waren hiermede nog niet tevreden en bleven voordurend ten aanval trekken dit leidde op de 87 ste minuut via Desmaele tot een derde doelpunt. Tijdens de laatste minuten bleef Harelbeke het initiatief behouden waarbij Millecan nog op miraculeuze wijze een kopstoot van Deplancke kon redden en Van Vinck op de doelpaal besloot en zo kwam het einde van een spannende derby die oververdiend door Racing Harelbeke werd gwwonnen.



Jose Degrijse zag voor ons


Racing Harelbeke meer waard dan klassering laat veronderstellen


In de meeste gevallen moet een verstokte voetballiefhebber zich weinig illusies maken bij een derby. De wedstrijd Racing Harelbeke - Stade Kortrijk is daarvan het zoveelste bewijs bewijs geworden. Bitter weinig voetballiefhebbers verlaten voldaan het veld van de Paars-Witte Ratten er werd veel te zenuwachtig en vooral hard gespeeld. 

Laat mij onmiddelijk aan toevoegen dat de lokalen op een heel verdiende wijze de punten aan huis hielden wat de vrucht mag genoemd worden van een machtig op dreef zijnde aanvalslijn met Deplancke,Debrabandere, Desimpelaere als grote vedetten. Stade Kortrijk kon zich zelfs nog heel gelukkig achten want zonder het tikje geluk en de perfecte tussenkomsten van invallersdoelman Millecamps ware de score een paar doelpunten groter geweest.


Herrie omtrent terecht toegestane strafschop


Wanneer Racing Harelbeke met nipte 1-0 voorsprong de rust had bereikt en de tweede helft pas was aangevangen drong de gevaarlijke midvoor van Stade Kortrijk Malijsse door de lokale verdediging. Even voor de grote rechthoek toen hij zijn schot wilde plaatsen werd hij tegen het gras gelopen met het gevolg dat de scheidsrechter naar het penalty punt wees. Na heel wat herrie schoot linksbuiten Bourgeais daaruit de gelijkmaker binnen.


Racing Harelbeke flink en Stade Kortrijk had een futloze aanvalslijn


Gedurende de ganse wedstrijd werd het een duel tussen de lokale  aanvalslijn en de bezoekende verdediging die aan beide zijden veruit het beste onderdeel van de ploeg was. Zoals hoger vermeld was doelman Milllecamps verkelijk de grote troef voor Stade Kortrijk. Hij mag gerust zijn hij mag de held en ook de ster van het veld genoemd worden. En zeggen dat hij maar invallers doelman was !! Samen met achterspeler Dedeurwaarder de grote figuur.

Hij trok menigmaal mee in de aanval en steeds vocht en zwoegde hij om in de onderneming te brengen. De voorspelers achter de enkele flitsen van midvoor Marysse doorgelaten speelden een futloze en onbehendige wedstrijd. Daartegenover was het bij de 

Paars-Witte Ratten de voorlijn die zich deed helden en de ene mooie aanval na de andere opbouwde. Vooral de snelheid en de dribbelinks van Deplancke en de schotvaaedigeid van doelpunten die de overwinning verzekerden zijn repertorium Harelbeke is mijn inziens meer waard dan de huidige rangschikking laat uitschijnen. Reeds beter gerangschikte ploegen die uit eerste provinciale zag ik aan het werk en tegenover deze mocht het voetbal van de Racing Harelbeke absoluut niet onderdoen.


Rac Harelbeke - Stade Moeskroen 7-5


Wanneer de rust met 2-1 intred in het voordeel van Racing Harelbeke dan kon wel niemand vermoeden dat deze tot dan toe spannende wedstrijd zo een eigenaardige verloop zou hebben. Inderdaad we waren getuige van een fraaie eerste helft.

Racing Harelbeke had de best geboden kansen benut maar de Stadisten uit Moeskroen lagen geenzins onder. Beide elftallen brachten ons iets van de bovenste plank. Na de rust legden de Ratten een overdonderd meesterschap aan de dag en liepen uit tot 7-1. De goede keeping van Vervaecke ten spijt. Daarna liet Racing de teugels wat losser vooral de verdediging toonde zich ietwat vermoeid waarvan de grensjongens dan ook dankbaar gebruik van maakten om hun passief te milderen. De doelpunten werden aangetekend voor Racing Harelbeke door Deplancke (3) Deblock (2) Desmaele (1) Van Vinck (1).

Voor Moeskroen Delmotte (2) Vandenbossche (2) Dhaeyere (1)

De besten bij de grensjongens waren keeper Vervaecke, stopper Misime rechtsbuiten Dhaeyere.

Bij Racing Harelbeke keeper Glorieux voor zijn eerste helft, Van Vinck, Desmaele, Deblock en Deplancke. Vooral laatstgenoemde is weerom de grote troef geworden voor Rac Harelbeke hij trof driemaal roos en lag tevens aan de basis van twee andere goals aangetekend door Desmaele en Deblock.


Na Racing Harelbeke - Stade Moeskroen


Na enkele ontmoedigende nederlagen slaagde Racing Harelbeke er tenslotte toch weer in een overwinning bij elkaar te schieten en dan nog wel een overwinning waar de liefhebber van doelpunten hun volle goesting kregen : een 7-5 uitslag vinden wij immers niet dikwijls in onze eerste Provincale.

Zou de voorhoede hiermede eindelijk de nodige produktiviteit hebben teruggevonden ? Wat zeker een verheugde vaststelling is, is het feit dat de halflijn zich thans opnieuw tot een onmisbare steun ontpopt en met flinke dieptepassen de voorhoede de kans gaf de Moeskroense defensie te verschalken. Hierdoor konden de Paars-Witten zelfs tot 7-1 voorsprong nemen wat natuurlijk een geruststellend feit was daar op dit ogenblik nog slechts een kwartier moest gespeeld worden. En toch kwam Stade Moeskroen gevaarlijk terug omdat de lokale defensie de teugels te los liet wat de grensjongens de gelegenheid gaf vier maal te doelen in een kwartier. Maar met deze overwinning is Rac Harelbeke enigzins uit de gevaarlijke zone ontsnapt. Wij hopen dat alles in het werk zal worden gesteld om spoedig een betere plaats te veroveren.


Zwevegem Sport - Racing Harelbeke 0-7

Zwevegeem Sport heeft het seizoen met een zware nederlaag afgesloten waarbij het ganse elftal beneden hun waarde speelde. De bezoekers uit Harelbeke vertoonden een mooi samenspel doch benutten niet al de geboden kansen en treuzelden te veel voor doel. Wanneer Maheu rond de 20 ste minuut bij een balbetwisting een duw in de lenden kreeg diende hij van het veld gedragen te worden en zou verder niet meer opkomen.

Zo de bezoekende doelwachter zijn netten ongeschonden kon houden, had hij geluk wanneer Lattenist op de 10 minuut een strafschop wegens handspel vlak op hem schoot. Na de rust speelde Racing Harelbeke met wind in de rug en met de regelmatigheid van een uurwerk vlogen de doelpunten in het eerste kwartier elkaar op. Het laatste halfuur trad de Rood-Witte verdediging actiever op en kon een nog grotere nederlaag vermijden.


Doelpunten 

6 de min Van Vinck (0-1)

30 ste min Deplancke (0-2)

35 ste min Van Looy (0-3)

47 ste min Van Vinck (0-4)

48 ste min Desmaele (0-5)

51 ste min Desmaele (0-6)

60 ste min Desmaele (0-7)


De uitslagen en de stand van de 30 ste en laatste speeldag

 

Knokke-Stade Kortrijk 3-2

SV Ingelmunster-SK Steenbrugge 2-3

Kuurne Sport-Oostrozebeke 6-4

Zwevegem Sport-Racing Harelbeke 0-7

E Wervik-Club Roeselare 1-2

SV Blankenberge-SV Wevelgem 4-0

US Herzeeuw-Stade Moeskroen 2-1

AA Moeskroen-D Blankenberge 5-1


SV Blankenberge

30

20

4

6

86

48

66

Club Roeselare

30

20

5

5

79

41

45

SK Steenbrugge

30

18

8

4

84

52

40

SV Wevelgem

30

16

7

7

75

45

39

Stade Kortrijk

30

19

10

1

70

49

39

D Blankenberge

30

15

7

8

55

38

38

Racing Harelbeke

30

13

12

5

70

56

31

Stade Moeskroen

30

11

11

8

64

58

30

Kuurne Sport

30

11

11

8

56

74

30

SC Oostrozebeke

30

10

16

4

45

57

24

FC Knokke

30

10

17

3

39

61

23

Zwevegem Sport

30

10

17

3

50

73

23

E Wervik

30

8

18

4

68

82

20

US Herzeeuw

30

8

18

4

47

89

20

Stade Moeskroen

30

5

18

7

41

67

17

SV Ingelmunster

30

4

19

7

37

73

17

In het seizoen 1957-1958 begon Jos Van Looy aan zijn vijfde seizoen bij Racing Club Harelbeke. Het bestuur van Racing Hareelbeke wilde in dit seizoen de kampioenstitel of toch minstens een dichte ereplaats.

In het seizoen 1957-1958 veranderde niet zo echt veel met slechts twee nieuwkomers FC Tielt en WS Lauwe. De competitie begon voor Racing Harelbeke aan de kust tegen D Blankenberge en de tweede wedstrijd op eigen veld was eveneens tegen een kustplloeg FC Knokke In de eerste vier wedstrijden behaalde de ploeg van Jos Van Looi een 7 op 8 wat zeer zeker een goed resultaat was. Daarna verloor Racing Harelbeke drie opeenvolgende wedstrijden waaronder tegen de vlasser van Kuurne Sport en WS Lauwe. In de heenronde behaalden de Ratten een 17 op 30.

De terugronde begon eveneens met een overwinning dit tegen de buren van Stade Kortrijk. Racing Harelbeke behaalde in de terugronde 21 op 30 en zo eindigde op de tweede plaats met 38 punten na kampioen Zwevegem Sport. Jammer genoeg veerloor Racing Harelbeke zijn geliefde speler-trainer Jos Van Looy en zijn echtgenote Anna Van Loock door een zeer zwaar verkeers ongeval op de baan Kortrijk - Gent

SEIZOEN 1958 - 1959


Racing Harelbeke verwacht ereplaats


Vorig seizoen kende Racing Harelbeke niet weel geluk. De eerste wedstrijd tegen SK Steenbrugge werd na een buitengewone partij nipt verloren waardoor een zekere ontmoediging zich aan enkele Racing speler meester maakte en de Paars-Witten een uiterst zwakke heenronde speelden. Daarna kwam er een gunstige kentering en belande Harelbeke halfweg de rangschikking. Dit seizoen wel men een uitstekende debuut kennen. Met dit doel zijn de trainingen sedert verscheidenen weken hervat en mogen meerdere spelers puik geroteerd genoemd worden.

Jef Van Looy die opnieuw de oefeningen in handen heeft en zelf nog in het eerste elftal zal optreden hoopt dat Racing Harelbeke zich uitstekend zal verdedigen ( wie weet ) met wat meeval kans op de titel kan pakken. Het speekt vanzelf dat in de competitie de "factor "meeval" een aardig woordje meespreekt dan vooral wat betreft eventuele gekwetste spelers. Ook het soldatenprobleem baart zorgen daar Deprez slechts rond kerstmis afzwaait terwijl Deblock het pak zal mogen aantrekken. Veel wijzigingen zijn er overigens niet te noteren Joris Deplancke vertrok naar AA Gent en verder werd geen beroep meer gedaan op Josse Van Vinck, Deltour en Dierickvissers aan de nieuwe ploeg ST Pieters Kuurne werden overgegaan. Hulste Sport stond Karel Vanhoutte af aan de Paars-Witten terwijl back Velghe weer de Harelbeekse kleuren zal verdedigen. Hoe het eigenlijke elftal er voor de competitie zal uitzien is helemaal nog niet duidelijk. Er kan immers beroep worden gedaan op verschillende elementen. Toch hebben wij de indruk dat de ploeg zal worden samengesteld tussen devolgende 

spelers : Calu, Viaene, Bruneel, Vandevijvere, Destoop, Deblock, Desimpelaere, Dewijn, Desmaele ( op wie de grootste verwachtingen worden gebouwd ) Debrabandere, Van Looy, Vanhoutte, Velghe Deltour, R Deplancke en Vantomme.

Zoals wij zien is er voldoende spelersmateriaal voor handen om een stevige ploeg samen te stellen. Het komt er op aan voor welke plaats de best geschikte man te  vinden. Een prijszenwaardig interactief verdiend de aandacht !! 

Racing Harelbeke komt dit jaar in lijn met Provinciale juniores en scholieren. Deze reeks vormt inderdaad de beste oefenschool op om jonge elementen te kweken. Verschillende ploegen in West-Vlaanderen slaagden er in flinke krachten op te leiden. Wij denken ontegensprekelijk aan SK Roeselare - SV Waregem - SC Menen enz... Laten we hopen dat Racing Harelbeke er eveneens zal in slagen in de juniorenploeg flinke elementen te vormen. Racing Harelbeke bracht de eerste bekerwedstrijd op AA Moeskroen tot een goed einde. Wij hopen dat zij deze West-Vlaamse strijd ver zal brengen.


De Geel - Zwarten zorgden voor de grootste verassing terwijl zij  hun eerste overwinning behaalden van het nieuwe seizoen



Racing Harelbeke - WS Lauwe  3-4


De Ratten die nog niet over alle elementen konden beschikken, moesten een paar invallers opstellen. Het elftal onderging grondige wijzigingen zodat het samenspel er onder leed. De bezoekers die geen enkele kans onbenut lieten behaalden hierdoor een verdiende overwinning. Reeds aan de derde minuut zou Houthave voor het openingsdoelpunt zorgen. Maar Harelbeke liet zich niet onder de voet lopen, maar het onsamenhangend vertoon van de voorhoede vergemakkelijkte het defensiefgeheel van de bezoekers waarin Roger Verhelle dirigeerde. Na een twintigtal minuten lukte Buyse een tweede doelpunt, maar dit werd afgekeurd voor buitenspel.

Dit belette niet dat de Lauwenaars verder hun wil opdrongen en nog voor de rust zou Haezebroucke toch nummer twee op het bord schilderde. Maar Van Looy zorgde voor het gepaste antwoord en het werd spoedig 1-2 meteen ook de ruststand. En met deze stand werd voor de eerste maal naar de kleedkamers getrokkken. enigszins juist te noemen was.  

Na de herneming kregen wij meer verdeeld spel, al dient gezegd dat de bezoekers meer aandacht schonken aan hun defensieve spel. Dat zouden zij tenslotte met klinkende munt betaald worden, na een kwartier stonden de bordjes terug in evenwicht, wanneer Desmaelein het straatje gestuurd werd door Van Looy. Het lokale gejubel was nog niet uit de lucht, wanneer Viaene een hoekschop moest toestaan en Haezebrouck door een kluwen van spelers een derde doelpunt tegen Calu's netten schoot.

WS Lauwe die haar definitief stelsel in de steek liet kende hierop de vruchten, want de vele aanvallen werden tenslotte met een vierde doelpunt beloond. Wanneer Dooms een prachtschot dit doelpunt aantekende. Deze voorsprong bracht de bezoekers weer in defensie en dat bleek een slechte tactiek want Racing Harelbeke kreeg hierdoor de gelehenheid om een offensief te ontketenen het welke hun drie minuten voor het einde een derde en laatste doelpunt opbracht. 

Met deze cijfers werd er een einde gefloten van geen te grote wedstrijd en waarin Racing Harelbeke enigszins wel ontgoochelden. Is het nu de nederlaag die de Ratten opliepen te Kuurne die op de Paars - Witte ploeg een invloedheeft gehad ? In ieder geval sindsdien werden reeds zes punten in de steek gelaten. Voor WS Lauwe echter werd het de eerste overwinning in dit nieuwe kampioenschap.


Rac Harelbeke : Calu, Viaene, Vandevijvere, Vantomme, Decavele, Dewijn, Deblock, Van Looy, Desmaele, Deprez, Debrabandere




Stade Kortrijk - Racing Harelbeke 1-2


Stade was andermaal door tegenslag overmand want na een kwartier spel reeds werd het tot tien man herleid. Stopper Cosaert die geraakt verd  was van geen tel meer voor zijn elftal  en hinkte verder op de linksbuitenplaats. het was slechts van dit ogenblik dat  Racing Harelbeke zichzelf werden. Valcke stopte een strafschop van, Van Looy


Inserdaad gedurende het eerste kwartier kwam Racing Harelbeke er weinig bij te pas en zag het er naar uit dat Stade Kortrijk een vlotte overwinning zou behale

In deze peeriode had Calu reeds een paar maal dame fortuna aan zijn zijde gehad maar kon niet beletten dat de stand toch 1-0 werd langs Dedeurwaarder op pas van Dhaenens na negen minuten spel. De lokale aanvallen stapelden zich verder op en weer mocht doelman Calu van Harelbeke van geluk sprekendoen zijn doel kansrijke aan een doorboring ontsnapte. De Stade Kortrijk vleugels deden zich opmerken en vertoonden een zuiver speldoorzicht. Wanneer Dedeurwaarder mooi naar Devolder schoof ontweek deze laatste op sportieve wijze Calu en liet hierdoor wel een kansje liggen. Nochtans het geluk was niet aan de zijde en wat nog erger was Cosaert werd aan het kwartier geraakt en wes van geen nut meer.

Dit bleek een stimulans voor de Racing, meteen kregen zij vleugels. Zo werd een flater van de verdediging gretig uitgebaat wanneer Van Looy voor doel zond en Samijn boven het leder trapte zodat Dedeurwaarder geen moeite had om terug gelijk te stellen. In het tweede kwartier kregen wij verdeeld spel maar de Stade Kortrijk voorhoede tot man herleid waartussen de bedrijvige Dedeurwaarder door twee man geschaduwd werd had nu heel wat meer moeite op de doelman van Harelbeke Calu op de korrel te nemen. Nochtans kreeg deze laatste laatste heel wat zwaarder werk op te knappen dan zijn overbuur. Aan het halfuur gaat Devolder op rechts gaan spelen en Cosaert op links in de hoop wat meer schot in de voorhoede te krijgen.

Wanneer Desmaele in het straatje gestuurd werd door Van Looy verkeek deze een unieke kans door te persoonlijk spel waar O Dedeurwaarder de tijd gegund werd om in hoekschop te verwerken. Gedurende het laatste kwartier bewerkten de Racing een licht overwicht. Ondertussen liet de lokale defensie hun aanvallen geen vrijheid en wanneer de rust met een 1-1 gelijke stand werd bereikt was dit ten zeerste verantwoord.

Na de herneming onderging het lokale elftal van Stade Kortrijk andermaal wijzigingen Debaere werd stopper en Samijn halfback. In ieder geval had het de schijn dat de spelers van Stade Kortrijk nieuwe moed hadden ondergaan en met tien man dicteerden zij ruim een kwartier Racing Harelbeke de wet. Nochtans het eindschot faalde alhoewel Calu zijn doel bestookt werd maar doelpunten kwamen er niet. Aan de overkant kwam Valcke zeer gevat tussen op een hoekschop toen Debradandere mooi besloot. Stillaan verminderde de lokale druk en wanneer Valcke in de voeten van Van Looy ontzet mocht deze van geluk spreken toen Jos eveneens de bal terug op valcke besloot.


Doelpunten : 9' Dedeurwaarder O ( 1-0 ) Debrabandere ( 1-1 ) Deplancke ( 1-2 )


    van Looy miste strafschop voor Racing Harelbeke


    Zwevegem Sport- Racing Harelbeke 2-2


    Zwevegem Sport won de opgooi en koos voordeel van zon. Racing Harelbeke ontketende de eerste aanvallen waarbij de Zwevegemse defensie het lastig had om het gevaar te weren. Tijdens deze eerste minuten vielen pogingen van Desmaele en Desimpelaere te noteren, doch doelman Janssen van Zwevegem Sport kon ze mooi redden.

    Na een kwartier spel herstelde het lokale evenwicht om eveneens enkele aanvallen door te voeren, waarbij er een snelle afwerkingop te merken viel. Op het kwartier beging Ostijn een fout op Soetewey juist voor de zestien meter Jules Soetewey zette zich achter het leder en met een enig mooi schot in de rechterbovenhoek ging de bal prachtig binnen ( 1-0 ). Dit verassend doelpunt betekende voor Zwevegem Sport de stimulans om een reeks aanvallen in te luiden die op de 26 ste minuut met succes zou bekroond worden wanneer Soetewey een voorzet van Dhuyvetter ontving en vanop een 15 tal meter binnen kogelde zonder dat Calu van Racing Harelbeke reageerde. Even Later miste Naessens een mooie kans terwijl ook Desmaele tegenslag kende toen hij na mooi samenspel met Van Looy en Velghe nipt naast besloot. Tot bij de rust was het spel uiterst genietbaar om volgen doch tot doelpunten zou het niet meer komen ruststand 2-0.

    Vier minuten na de hervatting zag Racing Harelbeke de kans om de achterstand te milderen. Op aandringen van Debrabandere kwam Desmaele in schietpositie zijn schot ging door de handen van sz doelman van Zwevegem Sport Janssens 2-1. Dit succes betekende de inzet van een dol Racing Harelbeke kwartier waarbij stopper Dooms echter kordaat zijn kamp zuiverde. Zwevegem kwam na een kwartier in de tweede helft opnieuw voor het doel van Calu opduiken maar zowel Dooms als Naessens misten hun enige mooie kans waarna het tempo en het spelpeil gevoelig daalde na een nochtans een flinke eerste helft. Een tiental minuten voor het einde noteerden wij een poging van Dewijn die echter door de thuisdoelman onschadelijk gemaakt werd en waarna  Naessens een nieuwe goede kans eveneens onbenut liet.

    Even later op vijf minuten voor het einde steeg de spanning ten top in deze gevaarlijke partij. Inderdaad ze werd een fout begaan op de Brabandere en dit binnen het zestien meter gebied en scheidsrechter kende een strafschop toe. Jos Van Looy zette zich achter het leder doch de doelman van Zwevegem Sport kon met een prachtige zweefsprong het schot van de Harelbeekse speler-trainer afweren. Hiermede dacht iedereen dat de wedstrijd gespeeld was maar amper een minuut voor het einde zou de stand de juiste weergave krijgen toen Racing Harelbeke opnieuw een strafschop toegewezen kreeg. Ditmaal nam de kleine Desmaele zijn verantwoordelijkheid en hij schoot de bal onhoudbaar binnen en bezorgde zijn ploeg een verdiende puntendeling eindstand 2-2.


                                            verlaat Philemond Desmaele Racing harelbeke voor Sporting anderlecht


    Het is misschien nog wat vroeg om over transferts te beginnen maar toch hoorden wij links en rechts reeds berichtjes die nader aandacht trekken. Er is namelijk te Harelbeke het geval Desmaele. De puike prestaties van deze knappe midvoor zijn hier niet vreemd aan. Een paar dagen geleden vernamen wij zelfs dat Desmaele volgend seizoen niet meer voor Racing Harelbeke zou uitkomen maar de Paars-Witte trui zou ruilen voor een andere trui namelijk die van Anderlecht.

    Wij konden voorlopig althans, over dit nieuws geen bevestiging ontvangen maar het feit is dat Desmaele door club's uit hogere afdeling van nabij wordt gevolgd. Bij deze gelegenheid willen wij de verrichtingen van de Racing Harelbeke speler onder de ogen nemen. Wij zagen hem aan het werk te Zwevegem en op eigen veld tegen Wevelgem. Na enkele elke wedstrijd konden wij Desmaele de beste speler van Harelbeke en zelfs de beste speler van het veld noemen. Zijn eerste doelpunt te Harelbeke verraadde een flinke klasse. Doorgeen de twee backs die hem bewaakten schoot hij zo krachtig dat Dewijn geen schijjn van kans had. Een tweede doelpunt van Desmaele werd voor buitenspel afgekeurd.

    Dit was jammer want dergelijke doelpunten met een retro schot zien wij niet elke week. Even voor de rust was opportunist Desmaele toen alweer voor Harelbeke een meer dan verdiende gelijkspel te bezorgen. Ondertussen had hij zich als beweeglijke midvoor onpopt en kreeg stopper Hugelier weining vat op de speler van Racing Harelbeke die bestendig naar links of naar rechts uitweek. Tien minuten voor het einde kwam dan de bevestiging en een uitstekende partij Desmaele rende van uit het middenveld twee drie middenvelders voorbij en rolde praktisch de volledige defensie op en bediende rechtsbuiten Dewijn met een prachtige voorzet en zo zette Desmaele de bekroning op zijn prachtwerk.


                                                                                 Twee gekwetsten in levensgevaar


    Juffrouw Lydie Verbrugge wonende in de Eierstraat te Harelbeke 28 jaar die op zondag wat hulp bood in de herberg "Stadion" liep verscheidene ribbebbreuken op en had het bewustzijn verloren.

    Haar toestand wordt als zeer bedenkelijk geacht en gisteren voormiddag zou men tot een heelkundige bewerking overgaan. Jan Vynkier werd naar de kliniek te Kortrijk overgebracht. Men vreest voor een schedelbreuk en de jongen was nog niet tot het bewustzijn weergekeerd. Ook voor zijn leven wordt gevreest.

    Te Harelbeke is de verslagenheid algemeen "De heer Vlieghe uitbater van het clublokaal van Racing Club Harelbeke "Brittania"mocht voordurend naar de telefoon lopen om het droevige nieuws te herhalen. Jos Van Looy was dezelfde avond bij hem geweest om de vergadering van de voetbalploeg Racing Club Harelbeke bij te wonen. Het was 10 u 30 toen hij het lokaal verliet. Het parket  kwam dezelfde nacht nog ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. De begravenis wordt voorzien zaterdag eerstkomende 22 maart.


                                                                                         De uitslagen en de stand van de 30 ste en laatste speelda




    Oostrozebeke - SK Steenbrugge 3-1

    D Blankenberge - US Herzeeuw 1-1

    Moeskroen - Zwevegem Sport 2-5

    SV Ingelmunster - FC Tielt 3-1

    WS Lauwe - Stade Kortrijk 1-3

    FC Knokke - SV Wevelgem 2-5

    E Wervik - Kuurne sport 2-5

    RC Harelbeke - Club Roeselare 0-2





      Zwevegem Sport

      30

      21

      5

      4

      91

      38

      64

      Racing Harelbeke

      30

      16

      8

      6

      62

      41

      38

      SV Wevelgem

      30

      16

      10

      4

      67

      55

      36

      WS Lauwe

      30

      16

      9

      7

      55

      45

      35

      FC Tielt

      30

      15

      11

      4

      71

      57

      34

      Stade kortrijk

      30

      14

      11

      5

      46

      40

      32

      SV Ingelmunster

      30

      14

      13

      3

      52

      51

      31

      D Blankenberge

      30

      12

      12

      4

      53

      51

      30

      Club Roeselaere

      30

      10

      10

      10

      50

      55

      29

      FC Knokke

      30

      10

      11

      9

      46

      60

      26

      Stade Moeskroen

      30

      10

      14

      6

      54

      48

      26

      SK Steenbrugge

      30

      9

      14

      7

      45

      50

      25

      SC Oostrozebeke

      30

      10

      15

      5

      43

      56

      25

      Kuurne Sport

      30

      9

      15

      6

      64

      87

      24

      US Herzeeuw

      30

      8

      17

      5

      52

      65

      21

      E WERVIK

      30

      7

      20

      3

      41

      97

      14

       Torke Lamberechts heeft volle vertrouwen als nieuwe trainer - Speler in Racing Harelbeke


      Wanneer u tijdens de oefeningen het terrein van Racing Harelbeke betreedt moet het u helemaal niet verwonderen wanneer er enkele echte supporters van Racing Harelbeke rond de omheining de trainingen van hun jongens inderdaad van bij de eerste minuut over een eventuele overgang van Torke Lamberechts van KV Mechelen naar Racing Harelbeke kon vastgesteld worden dat deze transfer door de Paars - Witte supporters zeer gunstig zou onthaald worden : Het eerste bezoek van de vroegere steunpilaar van KV Mechelen had ten andere talrijke belangstellende naar het Racing Harelbeke veld gelokt. Intussen is de oud internationaal definitief bij Racing Harelbeke aangesloten en zijn sinds een viertal weken de oefeningen intens doorgezet met als doel in uitstekende conditie op zes september de start te nemen. Wij hebben persoonlijk de oefeningen gade geslagen en moeten bekennen dat Torke Lamberechts er werkelijk de pees oplegt. Oefeningen terontspanning der spelers worden afgewisseld met een korte training wedstrijd en een reeks oefeningen ten einde erde korte demarrages in te brengen.

      Lamberechts wil zijn ploeg vooral fysiek in staat stellen om aan de competitie mest succes deel te nemen, om van in het begin met gelijke wapens te kunnen strijden. Op het terrein hadden wij een kort onderhoud met secretaris Rudolf Van Hee die ons de eerste ploeg voorstelde. Het zijn de volgende spelers die in aanmerking komen :


      Glorieux, Calu, Plancke, Bourry, Viaene, Deblock, Dewijn, Deplancke, Deltour, Despiegelaere, Vlieghe ( naast de jongens ) Ostijn, Mestdagh, Servaege, Dierickxvissers, Vandevoorde, Vuylsteke, Despiegelaere, Claerhout, Manderick, E Noppe, D Noppe, Feys, C Decavele, J Decavele


      Wellicht is het lijstje nog onvolledig doch deze elementen zijn er blijkbaar voldoende om een flinke ploeg te vormen onder de leiding van Trainer-Speler Lamberechts die zelf wellicht rechtsbuiten zal spelen. Een flinke groep van bovengenoemde spelers was nagenoeg volledig op training aanwezig wat er op wijst dat men bij Racing Harelbeke het ernstig meent. Wij hebben ook even de vraag aangebracht betreffende de titambities : hierop gaf de secretaris eerder een ontwijkend antwoord door enkele te wijzen op het gevaar dat uit de hoek Stade Kortrijk en WS Lauwe zou kunnen komen opdagen. 

      Na de training ontmoetten wij een zwetende Lamberechts die ons graag te woord stond om enkele inlichtingen over zijn bevindingen mede te delen. Op onze vraag wat hij over de eerste oefeningen dacht verklaarde de sympathieke Trainer-Speler ons onomwonden ik ben uiterst tevreden over mijn contact name te Harelbeke. Ik stel vast  dat nagenoeg alle spelers er tipt aan houden op de training aanwezig te zijn en hun beste krachten en inspanningen om in goede conditie te geraken er is dus met het aanwezige spelersmateriaal beslist iets aan te vangen. Zie u mogelijkheden in de Paars-Witte ploeg ? Dat is moeilijker te bepalen inderdaad ik wacht op het resultaat van onze eerste oefenwedstrijden. Om een eerste gedachte te kunnen formuleren een voetbalseizoen kan ten andere eigenaardige vormen aannemen veronderstel slechts even dat wij door kwetsuren een paar elementen van de basis ploeg verliezen, dit kan voldoende zijn om een inzinking te veroorzaken.

      Over de titelambities spreken wij voorlopig niet. Hiermede hadden wij de eerste vaststellingen van Trainer-Speler Lamberechts kunnen opvangen. Het ziet er naar uit dat Lamberechts te Harelbeke werkelijk iets kan en wil verwezenlijken. Wij hebben de knappe oud internationaal succes gewenst en verlieten zijn cabine niet zonder dat Lamberechts ons tot afscheid had gezegt ik geef u zeker rendez-vous wanneer wij er in slagen aan de leiding te komen.... De zaken staan er te Harelbeke derhalve rooskleurig voor. Bestuur, spelers en trainers werken eendrachtig samen om het doel  te bereiken. Dat is de eerste vereiste om er te komen. De rest wij bedoelen hier de hoofdzaak de aanmoedigingen van de Racing Harelbeke supporter, dit zal zeker niet ontbreken.


       Jacques Feys de stusent-voetballer als een prins ter aarde besteld


      De Racing Club Harelbeke heeft in zijn opgang naar hoger trappen waarlijk geen geluk met zijn spelers. Iedereen herinnert zich nog goed het vreselijke ongeval met Jos Van Looy, de Trainer - Speler van de club Racing Harelbeke.

      Opnieuw heeft de dood in de zo weinig rangen van  het jeugdvoetbal van Racing Harelbeke gemaaid Jacques Feys de opkomende ster, zal nooit meer op het groene grasplein komen want een ziekte heeft hem onmeedogenloos ten gronde gesleept, waar aan hij dan ook nog na enige maanden in het hosîtaal te zijn verbleven in ten onder gegaan. Volgens de kunde van de huidige trainer Lamberechts en de wijze ervaring van de voorzitter Dhr Edard Dewitte was Feys een der beste jeugdige elementen waarop de club kon bouwen. Als student aan het Ateneum van Kortrijk heeft Feys zich laten opmerken en speelde reeds twee jaar in hogere afdeling van eerste provinciale. Feysken in de volksmond zo genoemd wist de sympatthie te winnen van spelers en supporters en anderen. Zijn laatste wedstrijd heeft hij gespeeld tegen D Blankenberge op 25 oktober 1959. Ziek zijnde werd een rustperiode in een kliniek aanbevolen zijn jeugdig sterk gestel liet hem toe de kerstdagen bij zijn ouders door te brengen, helaas de toestand was er niet op verbeterd zodat hij opnieuw naar de kliniek moest woeden overgebracht. Op 19 jarige leeftijd is Jacques heengegaan.

      Zijn afsterven heeft in de rangen van de voetbalsport middens een grote verslagenheid teweeggebracht. Een schone begrafenis stond hem te wachten. Inderdaad maandag te 9 uur 30 was de hoofdkerk tot proppens vol gevuld. Allen wilden ze Jacques een laatste vaarwel geven, zelden heeft men te Harelbeke voor een jong leven zoveel volk in de kerk gezien. Benevens de de familie Albert Feys-Decraene zijn vader en moeder waren de buren in massa opgekomen. Voeg men daarbij de talrijke voetballers supporters aangedikt door de leerlingen van het atheneum te Kortrijk en de klassen uit de hoogste afdeling van de rijksmiddelbare school te Harelbeke dan ken men bessffen dat er een grote toeloop is geweest.

      Niet minder dan zeven kronen werden in de rouwstoet gedragen. Aan het lokaal van Racing Club Harelbeke hing de vlag halfstok. Aan het open graf werd een afscheidsgroet gehouden door de leerlingen van zijn school, alwaar hij zijn laatste jaar uit zou doen om het behalen van een diploma in handelswetenschappen. Het geengaan van voetballer Jacques Feys zal een grote leemte nalaten in de club maar laat zijn eenvoud en dienstwilligheid in het dienen van de sport voor zijn makkers een voorbeeld zijn langs die kant zal zijn gedachtenis in verder tijden voortleven. Aan de familie Feys - Decraene onze welgemeende deelneming in de rouw welke hen komt te treffen.


      Drie voltreffers in de mist


       Racing Harelbeke - E Wervik 3-1


      De leiders hebben zoals verwacht tot diep in de reserves moeten putten om uiteindelijk de overwinning tegen E Wervik te kunnen behalen. Inderdaad tijdens de eerste helft verstonden de Geel-Roden een goed simpel en vergaten daarbij niet op doel te schieten. Na de rust veranderde het spelbeeld echter en lukte de Paars-Witten in een dichte mist niet minder dan drie treffers. Racing Harelbeke moest deze wedstrijd aanvangen zonder de gekwetste Deblock, die in de voorhoede werd vervangen door Servaege. Dit belette niet dat de Paars-Witten in de eerste minuten een bliksemoffensief ontketende waarbij Kets echter jammerlijk een open kans onbenut liet. Even later mocht de bezoekers doelman een kaarsje mocht branden toen Lamberechts in de vlucht naast kogelde waarna op herrie voor het doel van Wervik de bezoekende doelman een schot van Lamberechts moest buiten punchen. 

      Na die eerste tien minuten veranderde de aanval echter van kamp. Wervik ging toen immers gestuwd door een puik spelend vierkand bestendig de aanvalsklok luiden waarbij stopper Deltour de handen vol kreeg om het gevaar af te weren. doelman Calu had hierbij geluk toen een verre voorzet van Vervaeke via de dwarslat buiten vloog. De grensjongens vertoonden in deze periode een mooi en verzorgd samenspel waarbij vooral veelvuldig plaats verschuivingen in de voorhoede de lokale defensie vaak voor moeilijke problemen stelde. Een schaarse Racing Harelbeke aanval kende echter bijna succes toen Blomme met de voet een schot van Dewijn op de doellijn moest wegwerken. De druk van E Wervik ging echter naarmate de eerste helft vorderde zwaarder zwaar wegen voor het Racing Harelbeke doel tot op de 27 ste minuut het verwachte doelpunt gescoord werd. Een reeks passen voor het Paars-Witte doel brachten Verhaeghe in een uitstekende positie en deze liet natuurlijk die prachtige kans niet voorbijgaan om doelman Calu kansloos te kloppen.

      Gesteund door dit succes bleef Wervik door hameren waarbij de Racing doelman Calu enkele malen kordaat moest tussenbeide komen en Manderick nogmaals een poging van Vervaeghe moest verwerken. Even voor de rust trok Wervik dan opnieuw ten aanval en dook het voor het doel van Racing Harelbeke op waarbij doelman Calu echter meeval kande toen een kopstoot van Verfaillie nipt over het doel vloog. Stopper Deltour van Harelbeke kwam hierbij in extremis aangerend waardoor hij ten val kwam en van het terrein moest gedragen worden. De rust trad in met een( 0-1) achterstand voor Racing Harelbeke wat ten volle verdiend te noemen was voor de Geel-Rode ploeg uit Wervik. Het spreekt vanzelf dat de supporters van Racing Harelbeke met beklemde moed de tweede helft tegemoed zagen.

      Na de rust kwam Deltour immers hinkend terug op het veld en moest enkele ogenblikken later door Jef Destoop vervangen worden. Gelukkig kwam er een gunstige kentering en kon Racing Harelbeke van toen af in volle macht in de aanval trekken. De mist was intussen zeer dicht over het terrein komen te hangen, waardoor het van uit de tribune praktich niet meer mogelijk was om het spel te volgen. Niettemin bleek Harelbeke in de mist een flinke bondgenoot te hebben aangetroffen, inderdaad op de 56 ste minuut werd Racing een hoekschop toe gewezen Lamberechts nam deze taak op zich en zond de bal prachtig voor doel waar Buyck niet aarzelde in een kluwen van spelers het leder tegen de netten te knallen (1-1).

      Hierop kwam Wervik nog eens los maar doelman Calu kon mooi redden op pogingen van Vervaeke en Debeuf. Racing Harelbeke voelde echter dat E Wervik enigzins te kwistig met de krachten had omgesprongen tijdens de eerste helft en ging bestendig ten aanval. En in de 68 ste minuut op voorzet Lamberechts kon Buyck zijn ploeg de (2-1) bezorgen. Amper een minuut later werd Racing Harelbeke een nieuwe hoekschop toegewezen Lamberechts zette zich opnieuw achter en trapte de hoekschop terug mooi voor doel waardoor Kets de kans kreeg om een derde treffer in het doel van de bezoekende doelman Blomme te deponeren (3-1).

      Hiermede was de wedstrijd gespeeld. De bezoekers uit Wervik gingen nog wel eens aanvallen op zoek naar een treffer, maar de defensie van Harelbeke had nu het nodige vertrouwen teruggevonden terwijl aan de overzijde doelman Blomme nog een kaarsje mocht opsteken toen Buyck en Dewijn in het zijnet besloten. Het einde kwam er dus met een dik verdiende overwinning van de Paar-Witten uit Harelbeke die vooral in de tweede helft hebben bewezen werkelijk verdiend de leiding in handen te hebben.


      Racing Harelbeke : Calu, Manderick, Viaene, Pol Destoop, Dewijn, Buyck, Lamberechts, Kets, Servaege, Deltour,Deblock

      E Wervik : Blomme, Vervaeke, Vandevondel, Lanotte Claeys, Vereken D, Debeuf, Vuylsteke, Verhaeghe, Verfaillie, Vereken B


      Racing Harelbeke - Kuurne Sport 2-2


      Het derby tussen Racing Harelbeke en Kuurne Sport heeft de massele opkomst niet gegeven wat van twee kopploegen kon verwacht worden. Kuurne Sport kende nochtans een flinke start en zou op de 8 ste minuut na een reeks aanvallen de kans krijgen om de stand te openen. Inderdaad bij een schermutseling voor het doel van Harelbeke begin back Deltour handspel in de strafschopzone en Romain Van IJzer zette de strafschop om (0-1).

      Aangemoedigd door dit succes bleef Kuurne Sport nog zeker 25 minuten aandringen dcoh doelman Calu van Harelbeke toonde zich kordaat terwijl de Harelbeekse defensie tijdig het gevaar kon onderschepppen. Maar op de 29 ste minuut zou Racing Harelbeke aan de gelijkmaker komen, toen Dewijn een dieptepas van Deplancke had voorgeschoteld een bezoekende speler kwam te traag tussenbeide waardoor de doelman onherroepelijk verslagen was (1-1). Dit was het sein voor Harelbeke om nog even door te drukken maar onverwacht wezen de bordjes dan aan de rust 1-1 door een doelpunt van Manderick.

      Na de herneming ging Kuurne sport flink aandringen om op de 25 ste minuut toen Van IJzer een 30 meterschot op doel plaatste ging de bal naast de onbeweeglijke blijvende Calu tegen de netten rolde. (1-2). Hiermede was meteen het beste deel van de wedstrijd bepaald achter de rug. En het einde kwam tenslotte met een 2-2 puntendeling een uitslag waarmede beide clubs zich wellicht zullen kunnen verzoenen.


       Nieuwe supportersclub van Racing Harelbeke

      Dooronderstaande persoon werd een nieuwe supportersclub van Racing Harelbeke gesticht. Deze club krijgt de benaming Ratjes vooruit. Het lokaal is gevestigd bij Vercrysse Julien in Café De supporter Deerlijkse Steenweg te Harelbeke. De club wordt bestuurd door ere voorzitter Paul Vanherrewege, Voorzitter Jeroom Deblauwe, ondervoorzitter Lucien Vandendriessche, Schatbewaarder Albert Dutoit, Leden Omer Remmerie George Dewaele en Noel Vandenbroucke.

       Racing Club Harelbeke 

       Voetbalnieuws

      Niettegenstaande de 2-1 nederlaag te Roeselare stelden wij vast dat hoegenaamd niemand in de Racing Harelbeke tekenen van ontmoediging gaf. Men was er inderdaad van overtuigd dat Racing Harelbeke te Roeselare een uitstekende wedstrijd speelde en dat het nu alleen eens tegenviel om een puntendeling af te dwingen. Het inzetten van Jan Decavele kan als meevaller voor de voorhoede bestempeld worden. Wij vernamen inmiddels ook dat het installatie voor de verlichting op het terrein is aangekomen zodat binnen kort Racing Harelbeke de gelegenheid zullen hebben bij een mooie verlichting de trainingen door te voeren.


      Jeroom Debrabandere ( Racing Harelbeke ) vier weken buiten strijd

      Wij brachten in onze editie van maandagmorgen reeds het verslag over het spijtige ongeval waarvan de linksbuiten Jeroom Debrabandere het slachtoffer werd.

      Na de wedstrijd en nadat de Heer Buysse de eerste zorgen had toegediend werd Jeroom Debrabandere naar de St.Niklaaskliniek te Kortrijk overgebracht waar naast een linkerdijbeenbreuk en ook een barst in de linkerknie werd vastgesteld. Woensdag werd Debrabandere aan een heelkundige bewerking onderworpen ten einde de gevolgen van een inwendige bloedstorting in de dij te keer te gaan. Intussen zal Jeroom voor verschillende weken bedlegerig zijn. Wij wensen de kranige Debrabandere een spoedig algemeen herstel toe en een snel wederoptreden bij Racing Harelbeke toe.



       Racing Harelbeke - Dar Blankenberge 3-1


      Er was door deze competitie wedsstrijd slechts een zeer matige belangstelling. Niettegenstaande Dar Blankenberge met fel windvoordeel startte zouden de lokalen gedurende de eerste twintig minuten fel aandringen.

      Ze wisten dan ook gepast op de counter de stand te openen langs Deblock ( 1-0 ) in de 12 de minuut. Vervolgens zou de bezoekende doelman nog enkele malen aan de tand gevoeld worden. Nadien begon de thuisploeg beter te voetballen nadat doelman Verleye zich een paar malen liet toejuichen door enkele zeer mooie reddingen te verrichten kon Dierendonck in de 31 ste minuut gelijkstellen (1-1 ) dat was dan ook meteen de ruststand.

      Na de herneming leidde Racing Harelbeke de mooiste en de meeste aanvallen en zou tenslotte nog twee doelpunten aantekenen waardoor zo meteen een verdiende overwinning werd geboekt.


      seizoen 1959 - 1960

      Kalender van Racing Club Harelbeke Eerste Provinciale West-Vlaanderen


        1.RC Harelbeke - SK Steenbrugge 1-0

        2.SV Ingelmunster - RC Harelbeke 0-1

        3.RC Harelbeke - WS Ieper 1-0

        4.FC Tielt - RC Harelbeke 3-0

        5.WS Lauwe - RC Harelbeke 1-2

        6.RC Harelbeke - FC Heist 2-1

        7.Kuurne Sport - RC Harelbeke 1-2

        8.RC Harelbeke - D Blankenberge 3-3

        9.FC Knokke - RC Harelbeke 2-3

      10.RC Harelbeke - E Wervik 

      11.Stade Kortrijk - RC Harelbeke 2-1

      12.Club Roeselare - RC Harelbeke 2-1

      13.RC Harelbeke - Oostrozebeke 2-1

      14.SV Wevelgem - RC Harelbeke 3-1

      15.RC Harelbeke - WS Lauwe 1-2

      _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


      16.Aalbeke - RC Harelbeke 0-1

      17.SK Steenbruge - RC Harelbeke 0-1

      18.RC Harelbeke - SV Ingelmunster 3-0

      19.WS Ieper - RC Harelbeke 1-0

      20.FC Heist - RC Harelbeke 1-1

      21.RC Harelbeke - Kuurne Sport 2-2

      22.RC Harelbeke - Aalbeke 2-1

      23.D Blankenberge - RC Harelbeke 0-2

      24.RC Harelbeke - FC Knokke 1-1

      25.RC Harelbeke - FC Tielt 1-1

      26.E Wervik - RC Harelbeke 3-1

      27.RC Harelbeke - Stede Kortrijk 1-1

      28.RC Harelbeke - Club Roeselare 4-1

      29.SC Oostrozebeke - RC Harelbeke 1-1

      30.RC Harelbeke - SV Wevelgem 0-3



      voetbal uit Eerste provinciale

      Racing club Harelbeke


      Racing Harelbeke zoekt een trainer.Dat is wat duidelijk is te meer daar de plaatselijke dirigenten deze aankondiging in "Sportleven plaatsen.

      Intussen vraagde men zich af wie uiteindelijk de teugels van de Racing Harelbeke trainingen in handen zal nemen. Wij onderhouden ons voorlopig liever van het noemen van eventuele kandidaten omdat nog geen onderhandelingen met een eventuele kans op succes werden gevoerd. Desmaele werd opnieuw voor een jaar met optie naar Cercle Brugge getransfereerd waar de kleine linksbuiten wel zijn mannetje zal staan in de rangen van trainer Defour. Of Verleye bij Harelbeke blijft weten we nog niet met zekerheid, zou dat zijn omdat zijn kansen erop wijzen dat de knappe Brugse doelman bij Racing Harelbeke blijft intussen afwachten.



       Juiste puntendeling na spannende partij voetbal

       

      Racing Harelbeke - FC Tielt 1-1


      We zijn reeds dikwijls naar een toptreffen geweest met de hoop er een uitstekende partij voetbal te zien. Doch meermaals hebben we na afloop van de wedstrijd moeten bekennen dat wij toch iets beter hadden verwacht. Ook over de wedstrijd van de titelkandidaten Racing Harelbeke en FC Tielt zouden wij dit kunnen schrijven omdat dit toptreffen weergeven op zenuwachtigheid voor het belang van de inzet, nooit tot een grootse wedstrijd is uitgegroeid . Racing Harelbeke kwam met een volledige gewijzigde ploeg in lijn, jeugdspeler Vandevoorde debuteerde. Aanvankelijk zochten beide ploegen om een opening te vinden doch FC Tielt liet zich tweemaal na een op buitenspel vangen.

      Na een tiental minuten poogde Harelbeke de stand te openen, doch het schot van Servaege na een snelle aanval vloog over het doel. Hierop moest doelman Calu een schot van Deschrijver wegduiken, tot in de 10 minuut het openingsdoelpunt op het bord zou komen. Devooght was mooi met het leder aan de voet opgerukt tot even buiten de grote backlijn... Waar hij een schot loste dat door Deltour werd afgeweerd in de voeten van Deschrijver, die de geboden kans gretig te baat nam om doelman Calu te kloppen ( 0-1 ). Hierop dwong Harelbeke een paar hoekschoppen af die echter door Dewijn werden overgeschoten. Inmiddels hadden wij kunnen vaststellen dat het duo Devooght - Stuiven de organisatie van de voorhoede op zich had genomen, waarbij dan aan de beweeglijke midvoor Deschrijver enkele goede passen werden toegestuurd.

      doelman Calu moest zich nog een paar maal inspannen om deze schoten te keren tot op de 32 ste minuut Racing Harelbeke aan de gelijkmaker zou komen. Voor de rust bouwden beide ploegen om beurten mooie aanvallen op doch de defensies spraken doorgaans het hoogste woord.

      Na de herneming noteerden wij een paar schoten van het duo Vandevoorde - Deplancke die slechts moeizaam door de bezoekende doelman Herman konden onschadelijk gemaakt werden. Aan de overzijde had Calu ook geluk toen hij schoten van Deschrijver en Devos kon onschadelijk maken. Naar het einde toe noteerden wij een uitstekende aanval van Racing Harelbeke, doch Deprez waagde van al te ver zijn kans op doel. Tijdens het laatste kwartier sprak tenslotte de vermoeidheid het woord waardoor deze wedstrijd die uitstekend door de scheidsrechter Vandecasteele werd geleid op een juiste puntendeling eindigde.



      Racing Harelbeke : Calu, Manderick, Viaene, Dewijn, Deltour, Deblock, Vandevoorde, Deprez, Lamberechts, Deplancke R, Servaege


       FC Tielt :  Herman,Vanservoren, Galle, Herman, Verhalle, Vanloocke, Devos, Devooght, Deschrijver, Stryven, Wullaert

       Na Racing Harelbeke - FC Tielt 


      Nu het einde der competitie in zich is met nog vijf wedstrijden voor de boeg hoe vinniger de strijd wordt. De jongste speeldagen waren alle ogen gericht naar de kapitale wedstrijd te Harelbeke waar de beide punten hadden moeten thuis blijven, maar waar de kanaries met halve inzet naar huis trokken. Reeds aan de rust was de eindstand bereikt. Die grote wedstrijd is er echter nooit boven de middelmaat geraakt omdat enerzijds de acteurs te zenuwachtig acteerden en anderzijds omdat er meer belangstelling gehecht werd aan het defensieve teneinde de inzet te bemachtigen.

      Racing Harelbeke trad echter voor de zoveelste maal met een gewijzigde maal met een gewijzigde ploeg op wat als verzachtende omsstandigheden kan ingeroepen worden. Bij FC Tielt waren bijzonder Devooght en Stuiven de bedrijvigste in de aanval terwijl ook hier de verdediging werd bijgewerkt. Ten slotte mocht de uitslag als juist betiteld worden, beide ploegen kregen wat hun werkelijk toe kwam.


      Harelbeke - Wevelgem 0-3

      Heist - Oostrozebeke 3-0

      Ieper - Ingelmunster 3-0

      Steenbrugge - CL Roeselare 7-1

      Tielt - Kuurne Sport 5-0

      Stade Kortrijk 0-1

      Aalbeke Sport - D Blankenberge 0-2

      WS Lauwe - FC Knokke 7-2

      FC Tielt

      30

      19

      4

      7

      21

      40

      45

      WS Ieper

      30

      15

      6

      5

      67

      25

      41

      Racing Harelbeke

      30

      15

      8

      7

      45

      35

      37

      SV Wevelgem

      30

      15

      10

      5

      54

      40

      35

      FC Knokke

      30

      14

      4

      5

      46

      43

      33

      SK Steenbrugge

      30

      14

      13

      3

      35

      54

      31

      Kuurne Sport

      30

      13

      13

      4

      59

      64

      30

      Stade Kortrijk

      30

      12

      13

      5

      48

      41

      30

      E Wervik

      30

      11

      14

      5

      60

      56

      27

      Aalbeke Sport

      30

      12

      15

      3

      58

      61

      27

      D Blankenberge

      30

      9

      13

      8

      34

      46

      26

      FC Heist

      30

      10

      14

      6

      47

      44

      26

      Club Roeselare

      30

      7

      12

      4

      49

      54

      25

      WS Lauwe

      30

      9

      14

      7

      48

      56

      25

      SV Ingelmunster

      30

      11

      18

      1

      35

      77

      23

      SC Oostrozebeke

      30

      6

      18

      6

      38

      69

      18