Lucien Vlieghe

Victor Vlieghe

  

 DE STICHTING VAN KRC HARELBEKE

 

We moeten terug naar het jaar 1925. Toen ging immers Harelbeke Sport failliet. Deze zwart-gele konden het amper enkele seizoenen rooien, maar hun materiaal diende toch voor de oprichting van Racing Club Harelbeke.

Het was onder impuls van de gebroeders Lucien Vlieghe en Victor Vlieghe die nog enkele vrienden enthousiast konden maken dat de doelen en netten en ook de ballen van Harelbeke Sport werden overgenomen. In café " De Beurze werd aldus Racing Club Harelbeke geboren. Victor was toen een fervent aanhanger van Beerschot, zevenvoudig landskampioen dan, en dat is de enige reden waarom de ratten er nu nog altijd in de paars-witte outfit bijlopen.

Lucien van zijn kant had het meer gezien op Racing Doornik en vandaar dus Racing Club Harelbeke. Officieel werd er van start gegaan in 1930.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dit was het eerste elftal van Racing Harelbeke

 Verhenne,Lucien Vlieghe,Salembier Pierre,Decavele Julien, Decavele Roger

Victor Vlieghe, Voorzitter Geuten Jan ( met valies ) Halsberghe George, Baert André

Decavele Oscar, André Kerkhof en Holvoet George

 

DE VOOROORLOOGSE GESCHIEDENIS

 

 

 

 

 

 

 

                          

                                

                                                                                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 Racing Club Harelbeke dat bij de K.B.V.B ingeschreven staat onder het stamnummer 1615 werd voor het seizoen 1930-1931 ondergebracht in Devisie IV HET Devisie Special serie C. Deze reeks bestond uit een twaalftal ploegen doch enkele de wedstrijden tegen SV Rumbeke en Deerlijk Sport kwamen in aanmerking voor het klassement.

De ploeg van voorzitter Jan Geuten slaagde er niet in ook maar een punt te winnen niettegenstaande een paar opmerkelijke resultaten werden behaald. Zo won men op SV Ingelmunster met 1-10.

En aan huis tegen St.Baafs met 11-1. Het terrein bevond zich in de omgeving van de grote baan Gent-Kortrijk op de zandberg. Later verhuisde men naar de nieuwstraat. Nieuwstraat. Daar er geen kleedkamer ter beschikking waren was men genoodzaakt uit te wijken naar de nabij gelegen café's. De bezoekers werden ondergebracht in café "In de Moteur",de thuisploeg en de scheidsrechter konden in "In de Lindenbloem terrecht. Het valt op dat de meeste wedstrijden in de voomiddag gespeeld werden. Vanaf het seizoen 1931-1932 kon men aan een volwaardige competitie deelnemen. Er word een mooie vierde plaats behaald in derde afdeling B reeks die te vergelijken is met de huidige derde provinciale.Een tweede elftal behaalde eveneens de vierde plaats in afdeling IV en IV speciaal. Een in onverschil gevallen bestuurslid probeert op zijn eentje een nieuwe ploeg met name SV Harelbeke op te richten, iets wat door toe doen van het provinciaal comité van de K.B.V.B geen doorgang vind. Nadat men in 1933 een zesde plaats behaalde promoveerde men in 1934 naar de tweede afdeling gewestelijk met vijf punten voorsprong op Deerlijk Sport en Zwevegem Sport behaalde men voor het eerst in zijn bestaan een titel. Op 16 juni 1934 volgt Leon Duyck Jan Geuten op als voorzitter. 1934-1935 is een bewogen seizoen. Racing geraakte nooit weg uit de onderste gelederen. Tijdens het seizoen krijgen ze twee forfaitscores aangesmeerd. Handtastelijkheden op de scheidsrechter en het opstellen van een geschorste speler zijn daar niet vreemd aan. De club word door het PC aangemaand strooibriefjes onder zijn supporters te verspreiden voor een meer sportieve houding. Een negende plaats met vierentwintig punten wordt behaald. In het seizoen 1935-1936 dit jaar slaagde men erin de meeste gelijke spelen te behalen, namelijk acht. In 1937 eindigde men zesde terwijl men een later tweede eindigde na AA Moeskroen. De tweede plaats was ook de plaats waar men stond toen de competitie 1938-1939 op een wedstrijd van het einde diende geschorst te worden wegens oorlogs omstandiheden.

 

  De nood competitie's

                                          

 

                                                                                                                                                                                                                                    

Gedurende de oorlogsjaren werd de gewone competitie onderbroken en vervangen door nood competitie's.Veel over het voetbal tijdens de bezetting is niet meer te vinden maar naar het schijnt zijn nogal wat spelers in actie gekomen die in normale omstandigheden waarschijnlijk nooit de paars witte uitrusting hadden gedragen. Nu ja noodcompetities diende vanzelfsprekend gespeeld te worden met nood elftallen en Racing Harelbeke slaagde er toch in gedurende gans de oorlog wekelijks een degelijk goed elftal ( of was het af en toe een tien of negental ) in lijn te brengen. De resultaten waren alles behalve schitterend. Net zoals in 1939 werd in 1940 de competitie op een wedstrijd van het einde afgeblazen. Een bescheiden achtste plaats op elf ploegen was het eindresultaat met als negatieve uitschieters 10-1 verlies op AA Moeskroen en 10-2 op Stade Kortrijk. Racing dat maar vier keer won onder andere tegen US Dottenijs 5-0 en Aalbeke Sport met 7-1 naar huis stuurde. Van het seizoen 1940-1941 zijn er geen uitslagen bekend. Maar wanneer we het eindklassement bekijken zien we dat de Ratten op de dertiende plaats staan op veertien ploegen en in hun zessentwintig gespeelde wedstrijden werd onze doelman maar liefst honderd en negentien maal verslagen. Iets wat een record moet zijn geweest in de geschiedenis van de club. Naar het schijnt kreeg Racing Harelbeke er op Stade Kortrijk meer dan vijftien in hun netten iets wat ook een record is.

In het seizoen 1941-1942, een seizoen waarin men ondermeer met de B elftallen van Club en Cercel Brugge partij diende te geven liep het heel wat beter en eindigde men halfweg het klassement net voor beide Brugse ploegen die volgens een bepaalde bron buiten competitie speelden en dus niet in aanmerking kwamen voor de rangschikking. In het seizoen 1942-1943 startte voor onze ploeg op het veld van Cercle Ieper. De paars-witten behaalden een 2-3 zege met de volgende ploeg.

 

 Vandenborre Hilaire, Vercruysse Lucien, Vercruysse Daniel, Mestdagh Georges, Christians Victor, Noppe Leon, Ryon Roger, Derijckere Albert, Dewitte Louis, Roger Vanwijnsberghe en George Vanwijnsberghe   

 

 Cercle Ieper dat op de derde plaats zou eindigen verloor ook de terugwedstrijd. Het werd maar liefst 7-0 in Harelbeke. Ook RS Waregem kreeg dergelijke rekening gepresenteerd en zelfs het B elftal van Club Brugge werd puntenloos naar huis gestuurd. Toch moest Racing Harelbeke zich met een achtste plaats tevreden stellen. Dat op verplaatsingspelen in die tijd niet te vergelijken is met de huidige comfortabele omstandigheden kunnen we afleiden uit de volgende zinnen verschenen in een Ieperse krant ter excuses voor de 3-2 nederlaag van WS Ieper opgelopen te Harelbeke op de zesde speeldag van het seizoen 1943-1944 de reporter van toen schreef het als volg. Na een onaangename reis ( rechtstaan van Ieper tot in Harelbeke) juist op het nipertje aangekomen (geen tijd meer om te eten) moesten de onzen het aanpakken tegen zon en wind...Of de Ieperlingen met de tram of met de trein gekomen zijn weten we niet maar het zal in ieder geval met geen luxe bus geweest zijn.

In een krant van enkele weken later lezen we dat Cercle Ieper op verplaatsing op Rac Harelbeke won met 1-2. De wedstrijd zou plaats hebben gehad op het veld van Wevelgem Sport of deze informatie juist is en zoja wat de reden daartoe was is ons niet bekend. Een ander noemenswaardig feit is de wedstrijd op FC Izegem, de latere kampioen. De ploeg diende door omstandigheden op verschillende plaatsen gewijzigd te worden zodat er wel elf spelers maar zeker geen hechte ploeg op het veld stond. De Ratten gingen er vanaf het begin met man en macht tegenaan en zouden er warempel in slagen de borstelmakers op achterstand te plaatsen, iets wat ze in Izegem dit seizoen nog niet dikwijls hadden meegemaakt. Toch werd de wedstrijd met maar liefst 13-1 verloren. Racing beéndigde het seizoen op de voorlaatste plaats. Over het laatste seizoen noodkompetities is ons vrijwel niets bekend enkel het feit dat de competitie nooit werd uitgespeeld. Racing speelde maar twaalf wedstrijden van de voorziene zestien en behaalde amper acht punten.De op zijn einde lopende oorlog liet ook bij Racing Club Harelbeke sporen na want enkele aangeslotenen hebben hem jammer genoeg niet overleefd.

 
                                  Derby tegen Deerlijk Sport

Gilbert Timperman,Pierre Velghe,Richard Decock,Jul Bamelis (burger)Albert Meyfroot,Hiler Vandenborre,Leon Noppe,Roger Ryon,Albert Naert, Gebroeders Vanwijnsberghe,Afg Albric Libeer,André Deschamps,Marcel Dumortier, Victor Christians,Albert Derijkere,André Decavele en Victor Vleghe

Pol Mestdag,André Vanderbeken,Leon Noppe,Hiler vandenborre,Roger Ryon,Raoul Dejaegere, Decavele,Victor Christians,Bossuyt,Albert derijkere,

Victor Vlieghe


 Twee ploegen uit deze tijd


Dit was toen de stand van de gespeelde wedstrijden

  FC Izegem

20

18

0

2

110

21

58

.Deerlijk Sport

20

13

4

3

60

28

29

 SV Wevelgem

20

11

6

3

56

33

25

  CS Ieper

20

11

6

3

53

33

25

  Zwevegem Sport

18

9

7

2

48

45

20

  FC Torhout

19

9

8

2

51

45

20

    St Moeskroen

19

7

10

2

45

51

16

  WS Ieper

20

6

14

0

28

61

12

 SK Vlamertinge

20

5

13

2

42

62

12

  Racing Harelbeke

18

5

13

1

29

79

9

   CS Le Bezet

18

3

15

0

12

80

6

 

 Trainer-Speler Gomaar Mens


Nu de wereldbrand achter de tug was en normaal leven en voetballen weer mogelijk was geworden.Liet men bij Racing Club Harelbeke van zich spreken door niemand minder dan de van SK Lierse afkomstige internationaal Gomaar Mens aan te werven. Menske die de taak van speler-trainer op zich nam slaagde er in op korte tijd een elftal op de been te brengen dat in het seizoen 1945-1946 op het nipertje de titel miste. De ploeg die nipt de titel miste in 1954-1956

De opgooi van KRCH-FC Wakken


Een jaar later in het seizoen 1946-1947 was het andere koek toen kregen we een competitie met maar liefst 21 ploegen in Tweede provinciale ( de huidige Eerste provinciale ). We kregen een marathoncompetitie ( van 1 september 1946 tot 6 juli 1947 met speeldagen op Paaszondag tweede Paasdag één mei Sinksen en tweede Sinksen ).

Met drie ploegen in de hoofdrol SV Blankenberge - SV Waregem en Racing Harelbeke. In de loop van het seizoen werd aan de Deerlijksteenweg gelegen nieuwe terrein in gebruik genomen.

Racing Harelbeke speelde een prachtig seizoen en werd kampioen voor de groene tafel te Brussel. ( zie zaagmeelhistorie )Opening van het nieuwe speelveld aan de Deerlijksesteenweg


De voorzitter van Racing Harelbeke Joseph Lannaeu heeft de aftrap van de eerste wedstrijd op het nieuwe terrein langs de Deerlijksesteenweg


 De zaagmeelhistorie of hoe Racing Harelbeke kampioen speelde in het seizoen 1946-1947


Velen onder De Harelbeekse supporters hebben al horen spreken over de zaagmeelhistorie zonder goed te begrijpen wat er toen allemaal gebeurd was. Daarom als bijvoegsel aan de clubblaadjes wil ik het gebeuren in detail uit de doeken doen. De aandachtige lezers van de hier samengebundelde clubblad uit het seizoen 1946-1947 zullen gezien hebben dat in deze marathoncompetitie (van 1 september 1946 tot 6 juli 1947 met speeldagen op Paaszondag  tweede Paasdag, Sinksen en tweede Sinksen). Drie ploegen nestelden zich van meetaf aan aan de leiding met afwisselende kansen. Zo kwam dan de zondag 27 oktober 1946 met op het programma Racing Harelbeke-SV Blankenberge. Er werd toen nog gespeeld op het terrein in de nieuwstraat juist naast de nu nog bestaande wasserij.

Het was echt wat men noemt een hondenweer regen en nogmaals regen. Het terrein was overstroomd en om toch maar de match te kunnen spelen werd er met man en macht gewerkt van zondagmorgen tot juist voor het aanvangsuur van de wedstrijd. Met borstels werd het water van het terrein geveegd en op de meest slechte plaatsen werd er zaagmeel in de plassen gegooid om het water op te slorpen en weer opgeschept en in ketels van het terrein gedragen. Het was geen probleem om aan zaagmeel te graken. Nu moet u weten dat daar, waar nu de feestzaal van "café Brittania" is, was er toen een houdzagerij was. Dus alleen maar zaagmeel gaan halen, zoveel er nodig bleek.

De scheidsrechter mijnheer Sauer uit Lichtervelde keurde het terrein goed en bespeelbaar en de wedstrijd kon beginnen. Het toeval wilde nu dat de keeper van SV Blankenberge in de eerste helft een ongelukkige val deed met als gevolg een sleutelbeenbreuk zodat van verder spelen geen sprake meer was. Gelukkig gebeurde dit op de miinst slechte kant van het terrein. De wedstrijd eindigde met een overwinning van de Ratten met 8-1.

En nu komt het...Een leperd van Blankenberge of van Waregem had gezien dat er zaagmeel gebruikt geweest was en het regelment zegt. Het gebruik van zaagmeel is ten strengste verboden bij eventuele overtreding breng dit het verlies der punten met zich mee. Vandaar de klacht van SV Blankenberge met SV Waregem als derde belanghebbende. De uitspraak van het West-Vlaams sportcomité liet geen twijfel, het werd 0-5 voor het gebruik van zaagmeel. Door Racing Harelbeke werd tegen dit vonnis beroep aangetekend bij het beroeps comite en later bij het uitvoerend comite zonder resultaat het bleef 0-5 zonder pardon. is dat toen de zaak voor de eerste maal moest voorkomen bij het beroepscomité te Brussel, de Harelbeekse afgevaardigbestond uit Mijnheer Joseph Lannaeu ( vader van de vroegere voorzitter van KRC Harelbeke Pierre Lannaeu ) en de secretaris. Nu moet u weten dat toendertijd Mijnheer Lanneau nog geen auto  bezat ze zouden gereden worden met de auto van zijn schoonbroer de heer Gaston Peers. Deze wagen was nu wel rijklaar maar dateerde ook al van voor 1940.

Zo werd er vertrokken op hoop van zege tot in Nederbrakel waar ze stuurbreuk kregen. Na wat over en weer geslingeren komt de wagen tot stilstand zonder verder schade aan te richten. Wat nu gedaan ? Het was onmogelijk om nog tijdig in Brussel te geraken want toen waren er nog geen taxi's. Dan maar de Rijkswacht opgebeld om te vragen of ze wilden komen bevestigen dat we stuurbreuk hadden en dat we onmogelijk verder konden rijden, wat ze dan na veel heen en weer gepraat dan toch gedaan hebben. Gelukkig maar want na telefonisch contact genomen te hebben met het beroepscomite waar ze beweerden dat we moedwillig de wagen gesaboteerd hadden om niet tijdig in Brussel te moeten zijn. Aan de hand van het verslag van de Rijkswacht werd de zaak 14 dagen uitgesteld. Het resultaat bleef nochtans hetzelfde het bleef 0-5 voor gebruik van zaagmeel. Het werd een hopeloos geval, om toch maar geen enkel mogelijkheid te laten werd er beroep aangetekend bij het uitvoerend comité van de Koninklijke Belgische voetbalbond. Zonder enige resultaat het was 0-5 en het bleef 0-5. Ondertussen gebeurde nog dit. Op de wedstrijd Belgié B tegen de Zwaluwen (dat was het B elftal van Nederland ) op het veld van Gantoise of beter AA Gent werd er ook zaagmeel gebruikt om het speelveld speelklaar te maken. We kregen daar in Harelbeke weet van en ja je moet niet vragen niets of niemand kon ons beletten om daar naartoe te gaan. Inderdaad daar was zaagmeel gebruikt en wij maar paraderen met zaagmeel in onze handen met de vraag aan de heren van het uitvoerend comité dat is toch zaagmeel of niet ? Daarop werd besloten te interpelleren op de algemene vergadering der club's te Brussel. Tussenin gebeurde nog wat en ook dat is het vertellen waard. Door SV Waregem werd klacht ingediend omdat een speler van WS Lauwe bij de gelijke stand niet beter vond dan altijd maar de ballen over de fabriek van De witte Lietaer te schoppen in zoverre dat er geen ballen meer genoeg in vooraad waren en eerst de ballen van de fabriek moesten afgehaald worden. SV Waregem kreeg gelijk en de wedstrijd moest overgespeeld worden. Er waren geen vrije dagen meer beschikbaar, dan maar de wedstrijd opnieuw spelen en dat op een doodgewone donderdagnamiddag. Wie zich ook maar vrijmaken in Harelbeke of Ieper was in Lauwe om voor White Star te supporteren. In Waregem werkten ze niet in de fabriek en iedereen werd gemobliseerd om in Lauwe te zijn. Stel u voor de ganse karavaan kwam door Harelbeke met toeterende auto's joelende sirenen en tierende verwijtende supporters. De wedstrijd eindigde nogmaal op 2-2. Nu waren de Harelbeekse supporters de karavaan uit Lauwe verwachtende met zaagmeel, eieren, tomaten, rotte aardappelen en wat weet ik nog veel. Al wie vermoed was van Waregem te zijn kreeg ervan, ook onschuldigen deelden in de brokken. De baan van het café "Brittania" tot op het Ooste was een tapijt van zaagmeel. Het was een kleine oorlog tussen Racing Harelbeke en SV Waregem. Uit Waregem kreeg Mijnheer Lanneau netjes verpakt een koppel dode ratten toegestuurd. Ondertussen werd door de Harelbeekse bestuur ernstig voortgewerkt. Personen en clubs werden gecontacteerd meestal met negatief resultaat, het regelment was formeel. Tot op de vooravond van de algemene vergadering der clubs bezochten wij nog senator Bossaert, die toen voorzitter was van Daring Club Brussel. Na aandachtig de tekst van de interpellatie doorgenomen te hebben was zijn mening neen mijn heren dat is niks waard. Om de leden van de algemene vergadering te beinvloeden moet je zus en zo te werk gaan "Mijnheer Bossaert maar dictezren en wij maar schrijven. Dan vliegensvlug naar Harelbeke en ten huize Joseph Lanneau werd de interpellatie uitgewerkt in de zin door Mijnheer Bossaert gesuggereerd.

S'anderendaags dan maar met de trein van 8 uur uit Kortrijk naar Brussel vertrokken. De Harelbeekse delegatie bestond uit de heren Joseph Lannaeu, Rudolf Van Hee secretaris Marcel Plancke en de mannen Benny Meersman, Paul Vanherreweghe en Deblauwe. Deze mannen hadden als opdracht langs achter in de zaal op een teken van ons zoveel mogelijk te applaudisseren en kabaal te maken. En ze deden het, mens wat hebben die mannen gehuild, getierd, gestampt en in de handen geklapt. Nog nooit eerder had Brussel zoiets meegemaakt.De interpellatie van Mijnheer Lanneau was schitterend, in zover dat de voorzitter dat was toen Kanunnik Desain in het nauw kwam toen Mijnheer Lanneau hem verzocht een telegram naar Nederland te laten sturen dat Belgié B de wedstrijd tegen de zwaluwen en verloren had met 0-5 voor het gebruik van zaagmeel. Waarop de voorzitter repliceerde; "Wij hebben het zaagmeel in brand gestoken en weggedaan." Mijnheer Lanneau;" Goed hebben wij gezien, u hebt het in brand gestoken en weggeveegd.

Wij hebben het zaagmeel met behulp van een schop en een ketel weggenomen, het resultaat in beide gevallen er was geen meer, moet ik u zeggen dat ze langs achter niet meer in te tomen waren, met duizenden man konden ze niet meer kabaal maken. Toen kwam een lid van het uitvoerend comité aan het woord met tekstueel deze woorden. " ik ben niet van Harelbeke en ook niet van Waregem noch van Blankenberge maar wat ik wel weet is dat hier een schreeuwende onrechtvaardigheid gebeurd is en dat het onze plicht is deze zo goed mogelijk te herstellen." Toen brak de hel volledig los. Iedereen schreeuwde en tierde.

"Ter stemming". Er werd overeengekomen een bubbele stembeurt te houden. De eerste interpellatie van Harelbeke rechtsgeldig was en een tweede de uitspraak van het beroepscomité moest herzien worden. Reeds bij de eerste stemming bleek de meerderheid zo overtuigend dat een tweede stemming overbodig bleek en de zaak"sine die" terug naar het beroepscomité verwezen werd, wij dol gelukkig. Langs alle kanten gelukgewinst, wij hadden de stunt van ons leven uitgehaald in de analen van de Koninkijke Belgische voetbalbond was dit nog nooi gebeurd en nadien heeft nooit iemand ons dat nog nagedaan.

Intussen is de structuur van de Belgische voetbalbond ook veranderd in zoverre, dat niemand ons dit nog kan nadoen. Dan maar vlug een telefoontje naar Harelbeke." Zaak gewonnen Telegram volgt. "Nimmer voordien reed een trein zo langzaam tussen Brussel en Kortrijk.

Bij het verlaten van het station te Kortrijk werden wij verwelkomt door ruim 400 enthousiaste supporters die met vlaggen en gezang het trammetje volgden tot in Harelbeke. Het werd een schitterende apotheose. Ieder huis in Harelbeke was bevlagd. Wie nooit naar het voetbal ging moest het relaas van het gebeuren vernemen. Het was een onvergetelijke dag en of er gevierd werd. Zo eindigde de zaagmeelhistorie. Het was een onverwacht succes voor Joseph Lanneau.

Toen ik jaren later naar de nationale studiecommissie ging als provinciaal afgevaardigde kreeg ik nog van velen

( de ouderen natuurlijk ) de naam van Mijnheer zaagmeel voor de walen Monsieur Scuire Bais


Aldus Marcel Planke

De vroegere secretaris van KRC Harelbeke


De uitslagen en de stand van de 40 ste speeldag


 

Toek Menen-Veurne 8-1

Rac De Panne-Houthulst 8-2

SV Blankenberge-SK.Sint Baafs 2-0

Torhout-FC Wakken 5-0

SV Waregem-CS Ieper 5-1

SW Ieper-D Blankenberge 5-0

Deerlijk Sport-SV Nieuwpoort 4-1

FC Wakken-Komen 2-1

WS Lauwe-Herzeeuw 1-0

Middelkerke-Rac Harelbeke 0-10


  1.Racing Harelbeke

40

34

4

2

142

38

70

  2.KSV Waregem

40

32

2

6

173

61

70

  3.Cercle Ieper

40

33

5

2

153

49

60

  4.Daing Blankenberge

40

69

12

9

106

77

49

  5.WS Lauwe

40

20

19

6

85

65

49

  6.Deerlijk sport

40

18

16

7

76

77

43

  7.Eend Wervik

40

16

14

10

72

73

42

  8.WS Houthulst

40

18

16

6

91

82

42

  9.KFC Komen

40

16

16

8

86

91

40

10.Middelkerke

40

14

11

11

70

84

39

11.BS Poperinge

40

12

14

14

72

63

38

12.White Star Lauwe

40

16

18

6

74

80

38

13.FC Torhout

40

17

19

4

101

87

38

14.FC Herzeeuw

40

13

16

10

59

69

35

15.SV Blankenberge

40

14

19

7

77

81

35

16.FC Wakken

40

11

20

9

82

100

31

17.SV Veurne

40

13

22

5

74

113

31

18.Toekomst Menen

40

10

21

9

70

121

29

19.Rac De Panne

40

10

22

8

34

112

28

20.SK Sint Baafs

40

5

30

5

39

128

15

21.SV Nieuwpoort

40

5

32

3

52

148

13

        De kampioenen komen op het veld                                                                             Leon Noppe krijgt de bloemen

 Dit is de kampioenenploeg sezoen 1946-1947

Pol Mestdag, Omer Remmerie, Roger Devos, Lucien Vercuysse, Léon Noppe, Robert Noppe, Alfons Lemmens, Loius Dewitte,

Gomaar Mens, André Velghe, Remi Pattyn


 De kampioenen van het seizoen 1946-1947 worden ontvangen op het stadhuis

SEIZOEN 1947 - 1948


Racing Club Harelbeke mag voor het eerst in zijn beestaan aantreden in Bevordering


Racing, dat zowel aan huis als op verplaatsing kon rekenen op de steun van honderden zo niet duizenden supporters werkte het eerste seizoen in Bevordering probleemloos af. De ploeg van voorzitter Edgard Dewitte behaalde met achtentwintig punten een mooie twaalde plaas.ZIE HIER DE KALENDER


  1.RC Harelbeke - SV Oudenaarde 1-0

  2.SC Menen - RC Harelbeke 2-1

  3.RC Harelbeke - St.Moeskroen 2-3

  4.SK Geeraardsbergen - RC Harelbeke 1-2

  5.SV Nielse - RC Harelbeke 2-0

  6.RC Harelbeke - FC Meulestede 1-4

  7.Terhagen - RC Harelbeke 1-2

  8.RC Harelbeke - SK Rupel 2-1

  9.RC Harelbeke - FC Izegem 0-4

10.Un Doornik - RC Harelbeke 4-1

11.RC Harelbeke - RC Gent 1-1

12.As Oostende - RC Harelbeke 0-0

13.RC Harelbeke - SV Wevelgem 4-1

14.St.Kortrijk - RC Harelbeke 1-2

15.RC Harelbeke - AV Dendermonde 1-2


DE TERUG RONDE


16.SV Oudenaarde - RC Harelbeke 3-0

17.RC Harelbeke - SC Menen 2-1

18.St.Moeskroen - RC Harelbeke 6-1

19.RC Harelbeke - SK Geeraardsbergen 2-1

20.RC Harelbeke - SV Nielse 4-2

21.FC Meulestede - RC Harelbeke 1-1

22.RC Harelbeke - VV Terhagen 1-1

23.SK Rupel - RC Harelbeke 1-1

24.RC Harelbeke - Un Doornik 1-1

25.RC Gent - RC Harelbeke 2-1

26.RC Harelbeke - AS Oostende 6-2

27.SV Wevelgem - RC Harelbeke 1-4

28.RC Harelbeke - St.Kortrijk 2-3

29.AV Dendermonde - RC Harelbeke 7-2

30.FC Izegem - RC Harelbeke 3-1 


Rac Harelbeke - SK Rupel 2-1


De doelman van de bezoekers uit Rupel werd al dadelijk fel op de proef gesteld. Op de 30 ste minuut wist Mens het leder in de linkerbovenhoek te deponeren en Robert Noppe wist aan de 19 de minuut in de tweede helft er 2-0 van te maken voor zijn ploeg.

De ratten bleven de meerdere en dit over gans de wedstrijd maar scoren lukte niet meer voor het goed spelende RC Harelbeke.

Na de koffie was het de beurt aan de schelde jongens om verwoed aan te vallen maar ze hadden geen geluk

Aan de overzijde kwam Gheyssens alleen voor doel maar miste op jammerlijke wijze een mooie kans. Het spel ging nu over en weer en het verliep ook meer verdeeld maar de verdedigingen van beide ploegen bleven de baas over de aanvallers. Aan de 83 ste minuut wist Rupel op verdiende wijze de eer te redden. Een gelijkspel ware een betere weergave van het spel geweest.


RAC Harelbeke : Coucke,Mestdagh,Pattijn,Lemmens,Vercruysse,Mens,R Noppe,L Noppe,Gheyssens,Dewitte,Decreane


Doelpunten : 30' Mens (1-0) 64 R Noppe (2-0) Van Camp (2-1)De uitslalagen en de stand van de laatste speeldag van het seizoenGeeraardsbergen - Nielse 1-2

U Doornik - Meulestede 1-0

FC Izegem - Rac Harlbeke 3-1

Dendermonde - Menen 1-1

AS Oostende - SK Ruppel 1-0

Rac Gent - Terhagen 1-3

SV Wevelgem - Stade Kortrijk 1-9

Moeskroen - Oudenaarde 1-2


DE STAND

U Doornik

30

15

3

12

50

25

42

SC Menen

30

17

19

3

35

31

37

AS Oostende

30

14

9

7

55

39

35

Stade Kortrijk

30

14

10

6

62

47

34

FC Izegem

30

15

11

4

62

47

34

Stade Moeskroen

30

14

11

5

61

44

33

Dendermonde

30

14

11

5

57

57

33

Nielse

30

13

11

6

44

41

32

Oudenaarde

30

13

12

5

56

47

31

Rac Gent

30

12

12

6

46

60

30

Meulestede

30

12

13

5

58

52

39

Rac Harelbeke

30

11

13

6

48

64

28

Terhagen

30

12

14

4

58

46

28

SK Ruppel

30

9

13

8

35

45

26

SV Wevelgem

30

6

20

4

39

88

16

Geeraardsbergen

30

5

23

2

27

28

12

SEIZOEN 1948-1949

Ook in het seizoen 1948-1949 het jaar waarin Kapitein Leon Noppe gevierd werd voor vijftien jaar optreden in het eerste elftal, had men geen moeite om het behoud te verzekeren.

In de eerste ronde versloegen onze Ratten AS Oostende en het sterke Stade Kortrijk. En ook in de terugronde kon Racing een paar mooie overwiningen behalen waaronder op SV Waregem en ook terug op Satde kortrijk. En zo eindigde Racing Harelbeke op een tiende plaats met 30 punten evenveel als onze buren uit SV Waregem.


ZIE HIER DE KLANDER VAN RACING HARELBEKE

 


  1.EX Sint-Niklaas - Rac Harelbeke 4-2

  2.Rac Harelbeke - Rac Gent 0-2

  3.SV Temse - Rac Harelbeke 2-2

  4.Rac Harelbeke - AS Oostende 1-0

  5.R Lokeren - Rac Harelbeke 5-2

  6.Rac Harelbeke - SV Waregem 0-1

  7.Rac Harelbeke - Meulestede 2-1

  8.RC Borgerhout - Rac Harelbeke 2-2

  9.Rac Harelbeke - FC Izegem 0-3

10.FC Kapellen - Rac Harelbeke 0-1

11.SC Menen - Rac Harelbeke 3-0

12.Rac Harelbeke - Stade Moeskroen 1-1

13.Dendermonde - Rac Harelbeke 4-2

14.Rac Harelbeke - Stade Kortrijk 4-0

15.Tubantia - Rac Harelbeke 2-1


De terugronde


16.Rac Harelbeke - Sint-Niklaas 2-0

17.Rac Gent - Rac Harelbeke 2-0

18.Rac Harelbeke - SV Temse 3-0

19.AS Oostende - Rac Harelbeke 4-0

20.Rac Harelbeke - R Lokeren 3-3

21.SV Waregem - Rac Harelbeke 1-4

22.Meulestede - Rac Harelbeke 4-0

23.Rac Harelbeke - RC Borgerhout 5-1

24.FC Izegem - Rac Harelbeke 1-1

25.Rac Harelbeke - Kapellen 0-1

26.Rac Harelbeke - SC Menen 0-0

27.Stade Moeskroen - Rac Harelbeke 0-1

28.Rac Harelbeke - Dendermonde 1-0

29.Stade Kortrijk - Rac Harelbeke 2-3

30.Rac Harelbeke - Tubantia 3-1

Na Racing Harelbeke - SV Waregem

Na een sportieve wedstrijd en voorbeeldige supporters


Na deze voetbal wedstrijd de welke niets anders liet voorzien dan brutaal spel onder de spelers en gejouw en getwist onder de supporters kunnen we niet anders dan onze verbazing en vreugde uitzaaien over het fair-play en de sportiviteit dewelke heersten onder spelers en supporters en toeschouwers. Wij mensen van Waregem mogen juichen om een dubebbele reden eerst omdat SV Waregem door de 0-1 overwining twee kostbare puntjes wist te veroveren.

En ten tweede omdat de wedstrijd buiten alle verwachtingen een zo kalm verloop kende zowel bij de aanhangers van Racing Harelbeke als ook bij de aanhangers bij SV Waregem. Supporters spelers en bestuursleden van Racing Harelbeke je mag tevreden zijn want uw ploeg heeft een goede wedstrijd gespeeld en verdiende zelfs beter dan die nipte nederlaag. Laten we nu hopen dat de gevechten tussen de supporters van Racing Harelbeke en SV Waregem nu tot de verleden tijd leiden en zich niet meer herhalen en dat voortaan Racing Harelbeke en SV Waregem dikke vrienden mogen zijn en ze onze sport tot een voorbeeld mogen dienen. Want de wedstrijd van verleden zondag was een voorbeeld hoe het werkelijk moet op voetbalgebied. Men zag de spelers niet brutaal stampen of maaien naar een tegenstander.

En we hoorden de supporters van beide kanten ook niet uitdagend tieren of scheldwoorden roepen naar elkaar. De spelers speelden voetbal en de talrijke toeschouwers waren supporters zoals het moest als echte vrienden naast elkaar. De belangstelling voor deze ontmoeting was groot, een uur voor aanvang van de wedstrijd zat het terrein reeds propvol geen zitplaatsen meer en ook de staanplaatsen waren allemaal uitverkocht.

Er waren naar schatting zo een 6000 toeschouwers en alles was bezet. En ook de aanmoedigingen toen een voor een de ploegen zich beurtelings voorstelden. Deze faire hard betwiste wedstrijd eindigde in het voordeel van SV Waregem alhoewel Racing Harelbeke een gelijkspel verdiende. Het mag ook gezegt worden dat scheidsrechter VAN HERPE de wedstrijd op een puike manier leidde waaraan we zeker veel te danken hebben wat betreft het sportief verloop van de wedstrijd.

Door deze puntenwinst weet SV Waregem zich een rijke plaats in de rangschikking permiteren, SV Waregem prijkt immers op de zesde plaats. En zit de beste ploegen dicht op de hielen en laat meteen ploegen zoals Stade Moeskroen, Borgerhout en SC Menen achter zich.

Leon Noppe 15 jaar in het eerste elftal 10 jaar kapitein

Er was eens een 12 jarige mannetje die zich dol graag bezig hield met op een bruim leder te stampen en intussen heimelijk voetbaldromen koesterde, hetzelfde mannetje werd in de rangen van Racing Club Harelbeke geloodst en drie jaar later in het eerste elftal opgesteld en van dan af verschafte het ventje de Ratten niets dan vreugde.


Nu is Leon Noppe een man en hij denkt met weemoed aan het schone die voorbij is, aan ogeblik dat vreemde ploegen op hem loerden omdat hij toch zon sterke centerhalf was.

Aan de tijd waarop hij meehielp en zonder het zelf te weten misschien de grootste hoeksteen legde - om paars-wit van leger tot hoger klasse tebrengen het koste moeite zweet en geduld...maar het lukte. Hij zal het zelf niet zeggen doch is het maar al te goed geweten dat die overgang voor het grootste deel zijn werk was.

Hoeveel tegenstrevende verdedigingen heeft hij door zijn helder doorzicht en kwieke balvaardigheid niet uit verband gehaakt ? En zijn wel op te tellen die stromende aanvalslijnen welke hij doorzijn stug verweer kraakte ? Neen er zijn er niet veel zoals Leon Noppe er zijn niet veel jongens waartegen een ganse ploeg leunen en steunen kan.

Het voetbalseizoen 1948-1949 is bijna afgelopen, straks zal het nog enkel in gedachten voortleven voor de harde en goede supportrs van Racing Club Harelbeke maar het echter blijvendgetekend staan als in gedachten. Het degradatiespook dreigde immers hart te zullen toeslaan en schone dromen met de dag te vernietigen. Dit spook heeft maandenlang zijn grijpende scherpe tanden in het vlees der Rattenfamilie geolant. Tot op het allerlaatste dan liet het los omdat het stootte tegen een berg van moed en wilskracht omdat de manschappen onder het wijs beleid stonden van een ervaren kapitein die er zelfs niet voor terugschrikte de hoogste clubinstanties op de verkeerde werking te wijzen.


Dit zijn twee beelden uit De wedstrijd Rac Harelbeke - Stade Kortrijk 4-0De uitslagen en de stand van de laatste speeldag

Temse-Dendermonde 2-2

AS Oostende-SC Menen 1-1

Meulestede - FC Izegem 5-1

SV Waregem - Kapellen 2-1

St.Niklaas - Lokeren 6-1

Moeskroen - St.Kortrijk 3-0

Rac Gent - Borgerhout 2-1

Rac Harelbeke - TubantiaAS Oostende

30

24

2

4

83

20

52

Rac Gent

30

15

8

7

78

49

37

Moeskroen

30

13

10

7

66

60

33

FC Izegem

30

10

8

12

51

47

32

Stade Kortrijk

30

10

9

11

58

52

31

Dendermonde

30

14

13

3

53

42

31

SC Menen

30

10

10

10

36

38

30

St.Niklaas

30

11

11

8

57

58

30

SV Waregem

30

12

12

6

68

60

30

Rac Harelbeke

30

12

12

6

46

50

30

FC Kapellen

30

13

14

3

57

55

29

SV Meulestede

30

10

12

8

54

59

28

Tubantia

30

10

12

8

56

68

28

Temse

30

10

16

4

44

69

24

Borgerhout

30

10

19

1

40

69

21

R Lokeren

30

10

19

1

40

69

14

SEIZOEN 1949 - 1950

Het seizoen 1949 - 1950 was het derde seizoen van Racing Harelbeke in de bevordering reeks A. Racing Harelbeke had g heel wat talentvolle jongeren on in zijn kern te plaatsen en begon dan ook zeer goed aan het seizoen. In de eerste acht wedstrijden verloor RC Harelbeke geen enkele wedstrijd en haalde in de heenronde twintig punten en stond men op de tweede plaats na FC Izegem. De terugronde verliep voor de ploeg van trainer-speler heel wat minder maar toch behaalden ze twee mooie zeges op Stade Moeskroen 0-1 en op eigen veld tegen Rac Gent 3-1. En zo behaalde men een zesde plaats met eenendertig punten.


De topper eindigde onbeslist op een gelijspel


Rac Gent - Racing Harelbeke 1-1


Rac Gent wint de toss en stelt Paars - Wit tegen zon en wint. Al dadelijk gaan de bezoekers van Racing Harelbeke tot de aanval over. Het heeft er de schijn van dat de lokalen met wat te veel zelfvertrouwen opereren wat voor gevolg heeft dat de bezoekers uit Harelbeke in het Gentse kamp vertoeven en mooie aanvallen worden door Racing Harelbeke opgebouwd. Op een van deze weet Soetaert die als invaller optrad tot de lokale doelman het nakijken kon geven ( 0-1 ) en dit na amper vier minuten spelen. Door dit vroegtijdig succes en aanmoedigheden door hun talrijke meegereisde supporters gaan de Ratten geestdriftig door met hun aanvallen. Rac Gent moet een tijdje de teugels in de handen van de Paars - Witten laten. Jammer genoeg worden de aanvallen van de Ratten uit Harelbeke niet goed afgewerkt. RC Gent verstaat het echter zo niet een gaat op zijn beurt in de aanval en de doelman van Harelbeke Van Elslander moet al zijn kunde ten toon verspreiden om onheil te voorkomen.

Toch zal hij niet kunnen verhinderen dat RC Gent een paar hoekschoppen kunnen afdwingen die echter niets opleverden. Het dient gezegd dat de thuisploeg zeer onsamenhangend acteren en Racing Harelbeke daarentegen werkte met lange voorzetten maar hun aanvallers werden niet gevonden. RC Gent dat verwoed in de aanval gaat bekomt een vrijschop die door Leukmans hoog boven het doel woedt geschoten. De Zwart-Witten trachten het tij te doen keren maar de Ratten uit Harelbeke laten niet begaan en ze gaan ook op hun beurt doelman Week van Rac Gent op de proef stellen. En op een van hun mooie opgeboude aanvallen misten ze enkele mooie doelrijpe kansen en tot aan de rust volgen wederzijdse aanvallen met Racing Harelbeke lichtjes in de meerderheid de rust komt er den ook met een verdiende ( 0-1 ) voorsprong voor Harelbeke. 

Na de koffie gaat nu de thuisploeg stevig in de aanval en de verdediging van Harelbeke staat echter pal en stuurt alles terug. Aan de 55 ste minuut bekomt RC Gent een vrijschop die echter naast het doel wordt geschoten. RC Gent lanceert een storm aan aanvallen en een nieuwe vrijschop van juist buiten de rechthoek wordt op de doelpaal geschoten en wanneer doelman van Harelbeke Van Elslander hem onvoldoende kan wegwerken krijgt de verdediging van Harelbeke het hart te verduren. Op een goede algemene aanval van RC Gent weet de bezoekende doelman een keihart te stoppen. Maar de bezoekers laten het hoofd niet hangen en ook zij gaan tot de aanval over en de verdediging van RC Gent wordt eveneens goed aan de tand gevoeld. Maar ook de doelman van RC Gent staat echter op zijn plaats en het zal zelfs RC Gent zijn die de gelijkmaker kan netten dit op falen van de bezoekende verdedigers. De lokalen gaan nu stevig door op hun tempo op zoek naar een tweede doelpunt maar daar zullen ze echter niet meer in slagen gezien het prachtige spel van de bezoekende verdediging en hun doelman als uitblinker.

Nu volgen enkele wederzijdse aanvallen met RC Gent nu in de meerderheid. Tot op het einde zien men de lokalen zwoegen en doelpogingen ondernemen om toch nog te proberen het winnende doelpunt te kunnen netten. Toch met Racing Harelbeke in de aanval komt het einde van deze prachtige en hart betwiste partij. Maar hoe dan ook is het de juiste uitslag van deze topwedstrijd gezien elke ploeg een helft voor zijn rekening nam.


Een goed gevoel bij Racing Club Harelbeke na de wedstrijd op Rac GentNa hun wedstrijd op en tegen Racing Gent waren onze Paars-Witten en hun supporters in hun nopjes en daarvoor hadden ze alle redenen voor. Na zeven zeven ongeslagen voetbal wedstrijden moesten onze Ratjes de gevaarlijkste verplaatsing naar Racing Gent de tweede in de algemene stand na onze Ratten. 

Vergezeld door een tweeduizend tal supporters zal men dikwijls gedacht hebben wat zal het daar worden ? Zullen onze Ratten de leiding moeten prijsgeven ? De uitslag weet nu trouwens iedereen. Een verassing ? In het geheel hebben onze Paars-Witten gevochten en gestreden. Enkele minuten voor het einde van deze belangrijke wedstrijd zat het Racing stadion propvol met ruim 7000 toeschouwers die waren getuige van de schone harde doch faire betwiste partij. Voor de aanvang werd aan Leon Noppe een prachtige bloemtuil overhandigd onder geweldig applaus van de supporters van de Ratten die opnieuw overtollig van de partij waren. We houden er aan onze spelers waarlijk te danken. Aan onze verdediging dat de Paars-Witten een kostbaar puntje uit de brand konden slepen. Doelman Van Elslander in zijn doel was terug heel sterk en hij hield er de moeilijkste ballen uit zijn doel en hij werd dan ook meermaals toegejuicht van zijn achterhoede en de supporters van Paars-Wit. Beide vleugelbacks was Pattijn weer de zwoeger en de zwerver zoals altijd door zijn juiste opstelling en krachtig ontzetten hielp hij dikwijls gevaarlijke standjes opklaren en is dan ook de beste back die Racing Harlbeke kon opstellen. Decraene kon de gewonde titularis Devos niet doen vergeten hij is beter als voorspeler. Hij speelde niettemin een goede partij op de backplaats. Van het middenveld dient gezegd dat ze heel wat heeft bijgedragen in de halve overwinning. De vleugelmiddenvelders gingen zelfs tot de aanval over in het bijzonder Leon Noppe was opportunist samen met de kleine Vercruysse hij was de voeder van van de voorlijn waar een paar elementen puik acteerden van de vijf aanvallers waren Velghe en Noppe de gevaarlijkste. R Demeyere bezit nog altijd niet de durfkracht om op doel te schieten. Mocht hij dit durven dan zou hij beslist een uitstekende hoekspeler worden. André Velghe kunnen we hier zeer moeilijk beoordelen daar hij maar weinig bewegingsvrijheid had vooral tijdens de eerste helft kreeg hij bijna geen ruimte van de thuisploeg.

Leon Noppe speelde eveneens een puike wedstrijd. De twee andere H Demyere en R Soetaert die eveneens als invaller optraden speelden goed zonder meer buiten het doelpunt door hem aangetekend mist Soetaert nog snelheid en binnenkort wordt dit wel opgelost. De kleine Demeyere was niet zo goed op dreef als de vorige speeldagen. Alles samen genomen was de verdediging het beste deel van de ploeg Racing Harelbeke. Laat ons hopen dat onze drie gekwetsten titularissen Devos, Mens en Maraldo tegen de volgende speeldag weer terug fit mogen zijn.


De Stand

Menen - Rac Gent 4-3

FC Izegem - Moeskroen 6-2

SV Waregem - AS Ronse 4-0

SK Roeselare - Rac Doornik 3-0

Stade Kortrijk - Meulestede 1-1

SK Ruppel - Racing Harelbeke 2-0

Terhagen - Club Roeselare 3-1

Nielse - SV Oudenaarde 3-1

FC Izegem

30

18

6

6

76

37

42

Oudenaarde

30

14

7

9

51

34

37

Racing Gent

30

13

9

8

50

39

34

Club Roeselare

30

16

12

2

44

47

34

Terhagen 

30

14

10

6

49

41

34

Racing Harelbeke

30

12

11

7

33

39

31

Stade Kortrijk

30

13

12

5

44

59

31

SK Ruppel 

30

12

12

6

56

45

30

Moeskroen

30

12

12

6

58

49

30

SV Waregem

30

10

11

5

55

53

29

Racing Doornik

30

10

12

8

53

58

28

SV Nielse

30

11

11

5

40

47

26

SC Menen

30

10

15

6

36

45

26

SK Roeselare

30

8

13

9

41

55

25

SV Meulestede

30

9

14

7

57

58

25

AS Ronse

30

6

19

5

42

84

17


Onze vedette van de week


Leon Noppe


Energie en kunde


Leon Noppe is niet meer van de jongste doch hij mag met zijn 30 jaar ook nog niet aanzien worden als een oude man of als veteraan bestempeld worden in feite kwam hij zeer vroeg in de club in beweging en was hij nog zeer jong toen hij in het eerste elftal van Racing Harelbeke debuteerde voor het V.M intrede in de Paars-Witte familie opereerde. Leon Noppe als centerhalf zo in tweede provinciale en dat debuut in de bevordering reeks.

Ik geloof dat Racing Harelbeke heel veel aan de uitmuntende spil te danken heeft gehad. Ik zou er haast durven bijvoegen dat zonder Leon Noppe Racing Harelbeke nooit zou gestaan hebben waar het nu is gekomen. Toen was het moderne driebacks systeem in ons land verschenen en ook Harelbeke maakte van de van de moed een een deugd en dat bleek alvast de dirigenten moeilijk de stopper zouden vinden Leon Noppe ? Nee die was niet geknipt voor het strikte schaduw werk die was niet alleen een defensieve speler maar hij was vooral ook een offensieve schakel en daarom moest hij kunnen zwoegen en zweven daarom mocht hij niet gebonden worden achter de rug van een midvoor daarom moest men hem een andere plaats toekennen die plaats heeft Loen Noppe gevonden de kanthalf plaats en werkelijk het moest er uit en er af. De Harelbeekse kapitein is misschien wel de sterkste half die Racing dit seizoen reeds aan het werk zag. 

Wij bluffen niet beste lezer wij noemen die dingen zoals zij zijn alles wat aan Noppe is bekroord toch het meest spreekt zijn zuivere techniek en zijn energiek kampen. Net zoals vroeger steunt en leunt de Ratten familie op zijn buitengewone capaciteiten. Dat hebben wij verleden zondag zo sterk aan de lijve gevoel want op het ogenblik dat Noppe in gang trok draaide het ganse Racing Harelbeke als gesmeerd. Leon Noppe is niet versleten hij zal zijn ploeg nog vele jaren van dienst kunnen zijn en misschien vindt men nooit een evenwaardige opvolger beste vriend Leon.Lucien Vercruysse en Burgemeester Lanneau ( RC Harelbeke )


Het is nog te vroeg om succesrijk in eerste afdeling te strijdenDat men te Harelbeke met gemengde gevoelens de competitie 1949-1950 instapte is een feit. Zelfs de vurigste aanhangers verklaarden onomwonden dat het zeker heel schoon zou zijn moest Racing Harelbeke de positie in bevordering zou kunnen behouden. De supporters kwamen bedrogen uit... Inderdaad wij bevinden ons reeds een heel stuk in de tweede ronde we gaan zelfs naar het einde van het seizoen toe en stellen vast dat er voor  dat er voor Racing Harelbeke op dit moment nog altijd mogelijk om voor de titel te kampen de achterstand op de kopmannen bleef reeds lange tijd zeer miniem en ware het niet geweest van die ongelukkige nederlagen tegen Oudenaarde, SK Roeselare en Racing Doornik dan zou die achterstand niet bestaan hebben. Nu moet u verder rekening houden met het feit dat Racing Harelbeke reeds de sterkste tegenstanders op hun bodem speelden uitgenomen FC Izegem en dat ze bijgevolg praktisch allemaal de Ratten mochten bezoeken dus.


Minder techniek


denk nu niet dat men te Harelbeke groots doet of dat men bij Racing Harelbeke als wonderteam aanziet men weet dat er bepaalde zaken nog niet naar behoren kloppen en er bij gevolg zelfs in de sterke ploeg van nu nog steeds gaten vevinden.

De sportieve Burgemeester Lanneau op wiens bureel wij werden ontvangen en kanthalf Vercruysse wees ons zeer duidelijk op de zwakke plaats ( de aanvalslijn ) verklaarde onomwonden dat zolang er in het kwintet en vooral bij de puntspelers niets veranderd Racing Harelbeke er niet moet aan denken om kampioen te spelen.

Ik kan u echter zeggen verduidelijkt de Heer Lanneau dat wij eerlang met de elementen op het tapijt verschijnen. Er is dus in de opstelling van Racing Harelbeke verandering te verwachten vermoedelijk een jeugdproef en als het meevalt is het zeker niet uitgesloten dat Racing Harelbeke komend seizoen alles op de titel zal zetten. Een bevestiging van het vermoeden konden wij nochtans niet los krijgen want de Heer Lanneau bepaalde zich bij een schalks lachje zonder woorden. Ook Lucien Vercruysse sprong voorzichtigheidshalve over het toekomstthema ofschoon hij achteraf verklaarde dat hij een bij een eventueel goede start Racing Harelbeke alle troeven zou uitspelen om in eerste afdeling te kunnen komen. Nu hebben wij geen ambitie voegde Vercruysse daaraan toe wij zijn wel zeer sterk maar beslist niet op technisch gebied bijvoorbeeld schieten wij nog gevoelig te kort en bij de meeste van ons laat zelfs de behandeling van de bal de wensen over. Maar onze verdediging is echter zeer sterk.


Beste ploeg beste speler


Het is natuurlijk interessant te vernemen hoe een speler over zijn rechtstreekse tegenstander oordeelt en zo mochten wij van Vercruysse dan vernemen dat volgens hem SK Ruppel de best voetballende ploeg is of liever de ploeg die het schoonste voetbal speelt zoals die mannen voetballen zijn er geen twee in onze reeks voegde Vercruysse er nog aan toe. Het spel der Ruppel

( halfmodern ) draagt een zuivere Antwerpse stempel dus is het gebaseerd op het korte passenspel langs de grond. Het is misschien wel een feit dat het voetbal van Ruppel al te ver doorgedreven wordt en in die zin besluitvaardigheid uitschakelt. De beste speler Lucien ? Stopper E Winckhuize kweet zich op onberispelijke wijze van zijn opdracht. 

Hoewel toch moet gezegd worden dat hij zijn rol enigzins te eenzijdig opneemt. Cras die groot is in grote omstandigheden en zondag absoluut meeviel en hij beging nochtans de fout  Delecluysse te lossen op het einde van de daaruit. Tensotte werden de twee tegendoelpunten genet Deperater op zijn beurt acteerde goed. Terwijl Vereecke geen zins aansprakelijk kan gesteld worden voor de Kortrijkse buit. Valcke kon dat misschien wel verhinderd hebben doch vergeten wij vooral dat hij een beginnelling tussen de palen is en hij niet bijgevolg logischerwijze op den zenuwen had.

Onze Vedette van de week

 Doelman Van Elslander


Snelheid en reflx


Als u Racing Harelbeke ziet spelen bent u er spoedig van overtuigd dat de trap vaste verdediging is die het doet vooreerst is er stopper Deveirman en verder het stevigebackpaar Pattijn - Devos en tenslotte doelman Van Elslander.

Omdat er mensen waren die ons zegden dat Van Elslander een klasse doelman is hielden wij hem tijdens het treffen 

SC Menen-Racing Harelbeke bijzonder in het oog en werkelijk die mensen hadden het bij het juiste eind ofschoon Van Elslander 

( hoogstens ) een vijftal echte kanjers te verwerken kreeg konden wij hem bij deze naar volle waarde schatten. Rond de tiende minuut schoot Freddy Dupont van op zijn hoek keihart in de hoogte op het doel van de Harelbeekse doelman Van Elslander en hij zette misschien wel ongepast uitlopertje en haalde dank zij een accrobatische sprong het leder van tussen zijn palen in zijn handen...

Stond dit stukje bij ons reeds als voortreffelijk genoteerd dan konden wij ons pas na de rust van zijn bijzondere sterkte en grote wapen - zijn reflex overtuigen het gebeurde in de 60 ste minuut.

De in de diepte gestuurde midvoor van Menen Caslo stuurde het leder in de Harelbeekse rechthoek een tamelijk hard boogschot door Van Elslander meende ( door uit te lopen ) het leder te kunnen onderscheppen maar aangezien op de bal enig effect zat waren zijn drie stappen te veel geweest en kon zelfs een hoogtesprong de waart de bal niet stuiten bijgevolg was Van Elslander geklopt en zou het balletje een fractie van een seconde later in de touwen verdwijnen.

Maar neen die duivelse Van Elslander van zodra hij weer vaste bodem onder de voet voelde draaide hij zich als een weerlicht om deed drie stappen naar zijn muit en bokste met de omgekeerde van zijn vuist zo hart hij boksen kon het leder hoogstens nog vijf centimeter van het doel weg zwenkte. 

Door zijn slag over het hoofd en het kon geweerd worden. Van Elslander stopte een keihart halve meter hoog schot maar door het uitvoeren van een verkeerde beweging ontsnapte het leder hem. Het rolde in de voeten van de alleenstaande Caslo Van Elslander gleed links uit en Caslo rechts bijgevolg had de midvoor van Menen maar in te leggen doch op het ogenblik dat hij het balletje toetsen zou zat het reeds in de handen van de uitgelopen doelman Van Elslander en...Het gevaar was andermaal geweken. Denk nu niet dat wij de Harelbeekse doelman als volmaakt aanschouwen dit is geenzins het geval. Wij willen nochtans op zijn grote klasse zijn klimvastheid en snelle gedachten gang wijzen het ware er nochtans bij geschreven dat Van Elslander meer zorg aan zijn uitlopen moet besteden want in zijn uitlopen ligt onder meer zijn einig klein gebrek.